Grillade persikor toppade med fetaost

Nu är vi på plats hos mina föräldrar i Karlskrona och vår vana trogen grillar vi var och varannan dag. Om man, som vi, bor mitt i betongdjungeln gäller det att passa på när grillen står alldeles utanför altandörren. Vi har visserligen grillmöjligheter hemma i Stockholm, men det är lite omständigt att stå på gården och grilla och komma på att något glömts uppe i lägenheten. Om vi grillar sällan på hemmaplan blir det desto oftare när vi semestrar i Karlskrona. Så ofta att vi till slut längtar efter vanlig ”mat och potatis”. 😉

Hittills är de grillade persikorna som toppas med olivolja, fetaost och lite persilja årets godaste grilltillbehör. Jag hade hoppats på att kunna halvera persikorna, men det var ju omöjligt att få bort kärnorna utan att fruktköttet gick isär. Istället skar jag så nära kärnorna som möjligt och fick till hyfsat stora bitar. Efter ca 15 minuter på grillen var det klara. Lite olivolja rinlgades över och sedan toppade jag med fetaost och finhackad persilja.

Persikorna serverades till grillad fläskfilé som vi smaksatte med chimichurri (recept och idé har jag plankat rakt av från Mat-Tina – finns här), tomat- och mangosalsa (ungefär enligt det här receptet) och potatisklyftor. Till efterrätt åt vi marängswiss á la Ernst. En smart idé att blanda vaniljglass och turkisk yoghurt och ha i hallon och blåbär. En inte så mastig marängswiss.

Jag tycker att det är svårt att variera grilltillbehören och såserna. Det blir per automatik potatisklyftor och en salsa eller kall creme fraiche-sås när vi gillar. Tipsa gärna om dina bästa tillbehör och såser i kommentarsfältet!

Somrig sallad och kall sås till fisk

Vi hade dessa tillbehör till lax som bakats i ugnen häromkvällen. Dock tror jag att det passar ännu bättre till rökt fisk (lax, makrill eller sik osv.) och recepten är enkla att räkna om till många = perfekt till större buffé med andra ord.

Sommarsallad

  • en fintärnad skalad gurka
  • två fintärnade mindre äpplen, gärna krispiga
  • en hel knippa tärnade rädisor
  • finklippt persilja, ganska mycket
  • dressa med ordentligt med citronsaft, ringla ner sparsamt med olivolja, salta och peppra

Kall sås med senap och kapris till fisk

  • en burk creme fraiche
  • 1 msk finklippt dill
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk hackad kapris

 

 

Favorit i repris: Cobbsallad

Vi har diskuterat Cobbsallad tidigare här i matbloggen. Cobbsallad är en extra-allt-sallad som inkluderar kyckling, bacon, avokado, ägg, roquefortost och på sin höjd grönsallad och gräslök som grönsaksalibi. Givetvis finns det en rad olika variationer på tycke och smak som så många andra ”klassiker”.

Den här gången marinerade jag kyckling med citron och basilika innan den åkte strimlad ner i stekpannan. Sedan följde jag Martha Stewarts recept och gjorde ostdressing till. Ingen blåmögelost fanns hemma varför jag körde på en lätt försvenskad variant med ädelost. Tyvärr fick dressingen en trist grå färg. Säkert på grund av den föreslagna rödvinsvinägern. Av estetiska skäl skulle jag föreslå en vitvinsvinäger.

Martha Stewarts dressing till cobbsallad

Blanda:

  • 30 gram smulad blåmögelost
  • 3 matskedar vinäger
  • 1 tesked Dijonsenap

rör ner:

  • 1 matsked olivolja
  • 1/2 tesked nymalen svartpeppar

Serveras direkt!

Den engelska måste-listan

Vår måste-lista på vad vi vill äta varje gång vi är i England blir som sagt allt längre och längre. Nu väntar sommarens Englandsresa runt hörnet och här kommer listan på vad vi längtar efter mest:

1. Fish&Chips är ett återkommande kärt ämne här i matbloggen. Det har bloggats om fish&chips i Northallerton, Whitby och Skipton. Och det ska såklart vara med mushy peas och maltvinäger!

2. Crumpets till frukost. De finns i och för sig i frysen hos Taylor&Jones men jag vet inte om de blir godare än hemma hos svärföräldrarna…

De runda håliga bröden, tunga som puckar, rostas i brödrosten för att sedan serveras med smör och sylt. Det smälta smöret rinner ner i hålen på bröden och de är helt ljuvliga att äta! Jag har faktiskt inte provat att baka dem själv men Gitto har ett recept om du vill prova att göra egna.

3. Chips. Små påsar för att stärka upp lunchmackorna eller picnicväskan. Förra sommaren snöade jag in på worchestersåsvarianten, salt&vinegar-chipsen ligger mig också varmt om hjärtat.

4. En riktig ”curry night”. Helst att vi är 10-12 st runt middagsbordet och sen görs en gigantisk order från den indiska restaurangen nere i byn. Middagsbordet nästan välter av alla takeawaylådor! (frågar ni maken så är han nog antagligen än mer förtjust i att äta upp eventuell rester dagen efter på ett stort naanbröd)  

5. Korv så klart! Det är världsklass på den som vi handlar på Cockburn&Sons nere i byn som har ett antal kvalitetsutmärkelser att vara stolt över. För 6-7 pund/kilo får man underbara cumberlandkorvar och ett otal smakvarianter, tex vildsvinskorv med päron som är helt fantastiskt god. Oftast serveras dessa delikorvar till middag som bangers&mash, dvs skysås och potatismos. Eller i en  Toad in a hole, vilket är ungefär som en fluffigare ugnspannkaka, dvs en yorkshirepudding i långpanneformat.

6. Glass från Brymor. Ett av våra absoluta måsten varje sommar när vi är i Yorkshire är att åka till Brymor för att äta glass. Där görs sagolikt god glass på mejerivaror från deras egen gård. Det är typ glassbutiken till vänster och ladugården med kor till höger. Brymor är ett fantastiskt mysigt utflyktsmål om du är ute och bilar i Yorkshire. Glassmakerna är hur många som helst och det går att köpa hem enlitersburkar till ok pris. Brymors glass finns även att köpa på olika caféer etc i närliggande byar och städer.

Förra sommarens favoriter från Brymor. Min absoluta favorit blev wild cherry.

7. En klassisk sunday roast med yorkshire puddings. Det äter vi förvisso här hemma i Sverige men svärmors yorkshire puddings är de bästa.

8. Den oanständiga mängden te som vi alltid dricker när vi är där. Från morgon till kväll. Och det är bara yorkshire tea eller PG-tips som räknas. Fast det heter inte te i Yorkshire. Det heter brew.

9. Ost från Wensledale. Ombloggat redan förstås. Jag vet inte hur många gånger vi köpt på oss denna ost för att ta med oss hem, lagrat i svärmors kylskåp, för att sedan glömma dem i stressen inför resan hem. Det återstår att se om vi lyckas bättre den här gången.

10. Gastropubslunch. Vart man än vänder näsan i norra England så är det aldrig långt till en pub med riktigt god mat på menyn. Givtvis med yorkshire portions. Här i matbloggen har det bland annat bloggats om besök på Star of Harome, The Angel Inn och the Blue lion. Vart vi hamnar i sommar återkommer jag om i augusti!