Färskpressad bloggstatistik

Det är roligt att nörda ner sig i statistik relaterat till blogginlägg. Det här är en lista är för de mest lästa inläggen på matbloggen det senaste året.  Vilket alltså inte är samma sak som de mest lästa inläggen någonsin. Den listan får vi diskutera sen i oktober när bloggen fyller TIO år. Herregud. Det är ju snart ett decennium!

Så vad har det googlats på sista året?

1. Äppelkaka i långpanna. Det här receptet har hängt med sen 2006 då vi var nyblivna radhusägare med äppelträd i trädgården. Var ursprungsreceptet kommer ifrån är jag inte så säker på men jag minns att det var från en kopierad handskriven lapp som har hängt med sedan gymnasiet.

2. Kalljäst bröd över natten. Det enda brödinlägget på toppplistan är ett tre år gammalt inlägg som handlar om kalljäst bröd.

3. Banoffee pie. Det glädjer mig att det här receptet ligger på topp-3. En av de bästa efterätter jag vet!

4. Kräftsoppa. Helenas recept från 2005! Ett inlägg som brukar vakna till liv då och då och har mycket uppskattade kommentarer.

5.  Snabbinlagd gurka på mormor Sveas vis. Fint inlägg även det från Helena!

6. Gråa kroppkakor från Blekinge. Ett inlägg från 2005 som också brukar vakna till liv ibland. Har hittills 45 kommentarer. Finns även länkat på wikipedia!

7. Helstekt kyckling med citron vitlök och örter. Först på sjunde plats börjar det dyka upp vardagsmat. Trodde ju att det var vårt signum här på bloggen. Men alltså inte.

8. Tips inför resa till Sardinien? Marias inlägg från 2007 är vårt mest lästa reseinlägg senaste året!

9. Grönpepparsås. Helena har levererat ett riktig retrorecept som fortfarande är mycket efterfrågat!

10. Dubbelmarinerad fläskfilé som hos faster Eva. Har hängt med sedan 2009. Det är ett typiskt recept som brukar peaka dagarna före nyår.

Toad in the Hole

Toad in the Hole är klassisk brittisk husman och en riktig bensvepare hos våra barn. Det är definitivt ett av många ”måsten” när vi är hos svärföräldrarna i England. Receptet för pannkakssmeten är samma som för Yorkshirepudding. Det här är alltså inte som svensk degig ugnspannkaka utan mer en fluffigt uppblåst pannkaka med lite krispig yta. Den är bättre med andra ord.

Jag fnissar fortfarande lite när jag ser den här bilden som är tagen hemma hos svärföräldrarna förra året. Den djärva uppdateringen med lite cocktailtomater lämnade inte någon oberörd. Uppenbarligen lite överdrivet fancy att uppdatera en sådan här klassiker enligt somliga.

Toad in the hole

  • Stek korv (små färska korvar med fläskfärs) direkt på ugnsplåten med lite smör så att de får färg. Häll sedan på pannkakssmet. Samma princip gäller som med yorkshirepudding, att plåten ska vara riktigt het innan pannkakssmeten hälls på. Toppa gärna med lite timjan eller rosmarin. Grädda ca 25 minuter i 220 grader. Öppna inte luckan under gräddningen!
  • Servera med obligatorisk skysås, grönsaker och potatismos.

Acerola

Sori  äter vi ofta till mellis. De små bären heter så på vietnamesiska.  Tack vare google så vet jag att de även heter barbadoskörsbär och acerola.

De är olivstora med två kärnor som gör att det är lite svårt att äta dem på ett sofistikerat sätt. Smakar lite som bigarråer och innehåller  mängder med c-vitamin. Här i Vietnam kostar de ca 5-6 kronor/kilot i mataffären. Ett mellis som våra barn gillar!

Glutenfritt ekologiskt fröknäcke

Om det är något jag saknar här i Vietnam så är det knäckebröd. Här är det vitt bröd som gäller. Frasiga fina baguetter förvisso. Men tröttsamt i längden. Jag bakar bröd ibland men det är svårt att hitta andra mjölsorter än vetemjöl. Det mjöl jag har hittat i HCMC har hittills varit lite så där. Det här är nog det bästa brödet jag har lyckats trolla fram hitills när det har funnits havregryn hemma i huset.

Vi hade finbesök från Sverige över nyår som tog med sig en påse knäckemix från Ewalie. En mycket uppskattad present! Knäckemixen är en blandning av rårisflingor, boveteflingor, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor.

Allt du tillsätter är vatten. Låt smeten stå i ett par timmar innan den plattas ut på bakplåtspapper och gräddas. Knäckebrödet behöver någon form av kryddning. Jag använde örtsalt och rosmarin från Österlenryddor som jag också fått i present av en vän. Ja ni märker ju att jag har blivit bortskämd med omtänksamma presenter från Sverige!En påse knäckemix räcker till två bakplåtar. Mångden i påsen är noggrant utträknad för när jag plattat ut smeten på två plåtar så var det täckt precis ut till kanterna. Perfekt!

Hur det smakar? Fantastiskt! Och doften det sprider när det är nybakat är ljuvlig. Knäckemixen är ett bra presenttips till alla utlandssvenskar som har cravings för gott knäckebröd!