Banoffee pie
Det här kan vara den mest uppskattade efterätten någonsin på våra middagsbjudningar. Det är maken som svänger ihop pajen och det är mer än en middagsgäst som har önskat den på nytt.
Låt dig inte hämmas av det udda momentet med att koka en konservburk på spisen för med minimal arbetsinsats så får du en dulce de leche vilket är en supergod kolaliknande sås. Godast är nog pajen dagen efter när den har fått stå till sig lite. OM det nu skulle bli något över.
Banoffee pie
- 11-12 ekologiska digestivekex
- 75 gram smält smör
- 1 burk kondenserad mjölk
- 3 bananer
- 3 dl vispgrädde
- vaniljsocker att smaksätta vispgrädden med
- finriven choklad att pynta ovanpå med
- Det som tar lite tid är att förbereda kolasåsen. Ta av etiketten från burken (annars får du bekymmer med att göra rent kastrullen efteråt) och ställ den i en kastrull med kokande vatten. Burken ska alltså inte öppnas. Låt burken stå i sjudande vatten i ca 3 timmar enligt maken. 1,5 timme räcker hälsar svärmor. Det beror helt enkelt på om vilken konsistens du vill ha på kolasåsen. Obs! Vattnet får inte koka bort! Fyll på regelbundet så att burken är täckt med ca 2/3 vatten. Detta för att burken inte ska explodera.
- Förbered en pajbotten. Smält smöret. Smula ner kexen fint i en skål och blanda smulorna med det smälta smöret till en deg som sen trycks ut i en pajform med avtagbar kant. Låt stå kallt tills kolasåsen är klar.
- Skiva bananerna tunt och täck hela pajformen.
- Låt burken stå ett par minuter och svalna och öppna sen försiktigt, lämpligtvis med en handduk runt.
- Bred kolasåsen över bananskivorna. Låt pajen kallna.
- Vispa grädden och smaksätt med lite vaniljsocker. Bred grädden över kolasåsen strax innan servering.
- Garnera med riven choklad. Maken river vit choklad och strör över pajen tillsammans med en nypa kaffepulver medan svärmor river mörk choklad ovanpå.
Maria
Ååååh, den är så god så god! *dreglar okontrollerat*
Joachim
Låt burken koka i 2-3 timmar i stället… sen kallna i lugn och ro. Blir bästa kola-smeten!!
Emelie
Bästa efterrätten helt klart, så gott! 😛
Alexandra - kärlek på tallrik
Alltså, efter att ha läst det här receptet kan jag inte koncentrera mig på det jag måste göra, allt jag tänker på är mumsig banoffee pie! Dulce de leche är ju det godaste som finns, och så banan… och grädde… ååååååh =D
Kristiina
Gjorde Banoffee första gången 2009 och la ut receptet på Kokaihop. Samma recept finns på min blogg 2010-09-08 och om du tycker om banoffee så kanske tycker du om banoffee muffins också (2010-09-07). Man blir som en katt slickar sig i munnen efter banoffee!!!
Kristiina
Kom inte med http:// megane.blogg.se där jag har receptet för banoffeemuffins oxå.
Helena S
Denne gjorde total succé på grillfesten igår!
Erika
Jo….kan man koka fler burkar “när man ändå håller på” och förvara dem oöppnade i kylen??
Elin
Har inte provat själv, men såg häromdagen på en blogg om någon som kokade i förväg och förvarade i kylskåp, men jag antar att de öppnas när de kokats? Jag har faktiskt ingen aning 🙄
Marielle
Jag har inte provat själv men hört att man kan koka flera burkar i förväg. Förvara då öppnade och i kyl. Gör jag i förväg skulle jag dock inte koka i tre timmar då jag tror kräver stelnar rejält när den blir kall. Kanske det räcker med 1 1/2 – 2 timmar då?
Marielle
Öppnade skulle det ju stå 😳
Marielle
OÖPPNADE… 😳
Pia
Har gjort denna underbara paj flera gånger och mitt tips är att lägga burken i kastrullen, har då inte behövt fylla på något vatten under kokningen och locket på förstås.
loppan
åååååååååååååååååååååååh, DET ska ja laga imo för o överraska sonen på valentine!! Tänkte göra den i små portionsglas. Förresten läste jag idag att man kan koka flera burkar färdigt o förvara oöppnade i kylen i 3 veckor 🙂
Så det kan bli! | prettopinglan
[…] jag inte är den som är den, blev den tänkta kickstarten istället en lat dag med kafébrunch och banoffeepaj. Men, men … Nya tag imorgon. Glad […]
Färskpressad bloggstatistik » Tre tjejer i köket
[…] Banoffee pie. Det glädjer mig att det här receptet ligger på topp-3. En av de bästa efterätter jag […]
Millie
Jättegod paj- den kommer jag att göra fler gånger! Jag använde den “färdigkokta” kondenserade mjölken som numera finns, den heter “karamelliserad mjölk- väldigt smidigt!