Snabbinlagd gurka på mormor Sveas vis

Varje gång jag gör den här gurkinläggningen tänker jag på min mormor Svea. Hon födde 10 barn, bodde i ett torp (min morfars föräldrahem) på landet utanför Karlskrona och var en rynkig och mysig mormor. När jag var liten och var hemma hos mormor och morfar och det vankades middag och gurkinläggning fick jag ofta i uppdrag att röra runt i ättikslagen så att sockret skulle lösas upp. Det kan man kalla hedersuppdrag!

Den snabbinlagda gurkan är ett måste till köttbullar, pannbiff, köttfärslimpa, stek, kalops och stekt strömming (eller sill som det heter på mitt “modersmål”). Och eftersom vi gillar just de här husmanskosträtterna här hemma, görs det gurkinläggning ganska ofta. Snabbt fixat och väldigt gott.

Snabbinlagd gurka

1/2 dl ättika (24%)
3 1/2 d vatten
2 1/2 msk socker
1 gurka
2 msk finklippt persilja
salt
vitpeppar

Gör så här:

Blanda ättika och vatten. Tillsätt socker och rör runt till sockret har smält. Skiva gurkan med en osthyvel och lägg i lagen. Tillsätt persiljan. Låt stå i minst 30 minuter innan servering. Krydda med en nypa salt och ett par varv med vitpepparkvarnen.

3 kommentarer

  1. Köttbullar utan krusiduller » Tre tjejer i köket

    […] köttbullarna tillsammans med potatismos eller kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och […]

  2. Hanna

    Vi kallar snabbinlagd gurka för pressgurka trots att ingen pressar ut vattnet ur den längre som på farmors tid, men GOTT är det. S8rskilt på en leverpastejsmörgås!

  3. 1-2-3-lag till grönsaker » Tre tjejer i köket

    […] inläggningar på matbloggen: Snabbinlagd gurka på mormor Sveas vis Oskar marinerade […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.