Kalljäst bröd över natten

Det här receptet är till dig som inser ganska sent på kvällen att det inte finns något bröd hemma för morgondagens frukost. Du slänger snabbt ihop degen innan du går och lägger dig. Rulla ut degen till små runda frukostbröd och låt dem stå i kylen över natten.

Morgonen därpå så är det tio snabba minuter i ugnen innan bröden är klara. Så mycket smidigare än stöket att sätta en deg samma morgon! Degen är så pass liten att den går snabbt att svänga ihop för hand även om du är lat som jag och avskyr att knåda bröd för hand. Förresten gör två degar när du ändå håller på. Töm gamla mjölpåsar och passa på att laborera med olika mjölkombinationer.

KALLJÄST BRÖD (en bakplåt med 10 frukostbullar)

  • 1/4 paket (à 50 g) jäst
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk olja (jag anv olivolja)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl
  • vatten att pensla med bröden med
  • sesamfrön eller liknande att pynta med

Så här gör du:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och allt mjöl.
  4. Arbeta ihop till en smidig deg och ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
  5. Dela degen i 10 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.

Morgonen efter:

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över sesamfrön.
  3. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min.

En snabbtitt i brödarkivet påminner om att det har bloggats en hel del genom åren om bröd som går att trolla fram snabbt utan krångel. Några av dem är dessa:

12 kommentarer

  1. Tweets that mention Tre tjejer i köket » Kalljäst bröd över natten -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Maria and Maria, Elin. Elin said: mjukstartar med brödbloggande: http://www.ragazze.se/2011/01/27/kalljast-brod-over-natten/ […]

  2. Typ av recept jag gillar « När du inte orkar ringa en vän

    […] Det här receptet är till dig som inser ganska sent på kvällen att det inte finns något bröd hemma för morgondagens frukost. Du slänger snabbt ihop degen innan du går och lägger dig, rullar ut den till små runda frukostbröd och låter den alltså stå i kylen över natten. Morgonen därpå – så är det tio snabba minuter i ugnen innan bröden är klara. […]

  3. Hon som gick

    Kul att se att du är tillbaka på bloggen Elin, det var länge sen.

  4. Sannas Goda

    Älskar bröd som jäser över natten. Perfekt till helgfrukosten!

  5. Morten Pedersen

    De så riktig så gode ut, dette må prøves ut en dag.

  6. Emma

    Ska man göra det på kvällen eller går det bra på eftermiddagen också? Runt kl 3 sådär?

    1. Elin

      Emma, du kan göra närsom på dygnet, tiden i kylen styr mee än tiden på dygnet. Lycka till!

  7. Gulaschgryta med potatis | Smott o Gotti

    […] jag glömt att fota , eller ja, resultatet har inte varit riktigt fotovänligt. Först bakade jag Kalljäst bröd över natten som blev väldigt gott, men jag gjorde dom så små. Nästa gång ska jag göra dom lite större. […]

  8. Sommardegen gör entré igen

    […] som blev klara medan man stod i duschen en vardagsmorgon. Du hittar recept på det här hos Tre tjejer i köket tweetmeme_style = […]

  9. Josephine

    Hejhej!

    Provade detta recept, men de blev jättesmå och då gjorde jag ändå bara 8 stycken. Kändes som att de inte jäste ordentligt, vad kan jag har gjort fel?

    Mvh

    Josephine

    1. Elin

      Hej Josephine! Lite svårt att gissa vad som gjorde att just din deg inte jäste, men jag googlade fram ett annat blogginlägg som kanske kan ge lite tips på vad som funkar bäst för kalljäsning? Kolla här; http://sarabakar.se/blog/2012/11/19/jasa-i-kyl/
      Lycka till!

      1. Josefin

        Tack så jättemycket för svar! Det berodde kanske på att jag inte lät de jäsa något först då? :S

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: