Glutenfritt ekologiskt fröknäcke

Om det är något jag saknar här i Vietnam så är det knäckebröd. Här är det vitt bröd som gäller. Frasiga fina baguetter förvisso. Men tröttsamt i längden. Jag bakar bröd ibland men det är svårt att hitta andra mjölsorter än vetemjöl. Det mjöl jag har hittat i HCMC har hittills varit lite så där. Det här är nog det bästa brödet jag har lyckats trolla fram hitills när det har funnits havregryn hemma i huset.

Vi hade finbesök från Sverige över nyår som tog med sig en påse knäckemix från Ewalie. En mycket uppskattad present! Knäckemixen är en blandning av rårisflingor, boveteflingor, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor.

Allt du tillsätter är vatten. Låt smeten stå i ett par timmar innan den plattas ut på bakplåtspapper och gräddas. Knäckebrödet behöver någon form av kryddning. Jag använde örtsalt och rosmarin från Österlenryddor som jag också fått i present av en vän. Ja ni märker ju att jag har blivit bortskämd med omtänksamma presenter från Sverige!En påse knäckemix räcker till två bakplåtar. Mångden i påsen är noggrant utträknad för när jag plattat ut smeten på två plåtar så var det täckt precis ut till kanterna. Perfekt!

Hur det smakar? Fantastiskt! Och doften det sprider när det är nybakat är ljuvlig. Knäckemixen är ett bra presenttips till alla utlandssvenskar som har cravings för gott knäckebröd!

7 kommentarer

 1. eastcoastmom i Connecticut

  Det låter jättegott! Nu när vi flyttat tillbaka till USA tror jag att det går att hitta nästan alla ingredienser här, dessutom.
  Hade missat att du bor i Vietnam numera?

  1. Elin

   ja vi bor här! Instagram är nog mer min daily-life-channel. Här fortsätter det att vara en matblogg som vanligt 🙂

   Vi bor i ett mindre samhälle 4-5 timmar från Ho Chi Minh så just ingredienser är lite begränsat. Vi har två affärer 20 min bort men utbudet är ganska basic. Få importvaror. Som är dyra om de nu dyker upp.

 2. Katarina

  Det ser mycket gott ut och fröknäcke brukar vara så beroendeframkallande. Kram!

  1. Elin

   Verkligen! Här sitter vi hemskt abstinenta och undrar om vi någonsin kommer kunna äta det igen 😉

 3. Fröken Dill

  Å, knäcket såg suverätn gott och nyttigt ut. Måste köpa!

  1. Elin

   Prova såklart! Smidigt för dig säkert att ha med ut på sommarstället?

 4. Maria B Hansson

  Vi bakar “GI Knäcke” här hemma och det går åt som smör i skolsken. Om du får fatt i alla fröer så är detta ju busenkelt – och gott 🙂 http://ingenrotmos.blogspot.se/2013/04/gi-knacke.html

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.