Gråa kroppkakor från Blekinge

Det är en hel vetenskap och det finns ungefär lika många recept som tillagare, men de gråa kroppkakorna från Blekinge går inte av för hackor! Recepten går i generationer, tillbehören växlar från familj till familj och kroppkakorna är och förblir min absoluta favvorätt.

Till ungefär 35 stycken behövs:

4 kg rå potatis (skalad vikt)
1 1/2 – 2 msk salt
3 dl vetemjöl
600 g sidfläsk (färskt)
1 stor gul lök
2 tsk finstött kryddpeppar
1 tsk mald vitpeppar
vatten
salt

Gör så här:

Skär fläsket och löken i riktigt små tärningar och blanda med kryddpeppar, vitpeppar och salt efter behag (om man väljer att använda rimmat fläsk ska inget extra salt tillsättas). Allra godast blir fläsket om det skärs och blandas med lök, peppar och salt redan dagen innan tillagning och får stå i kylskåpet över natten. Riv potatisen och krama ur den väl i en silduk (eller en gammal kökshandduk) och blanda potatisrivet med salt och mjöl. Blanda i stärkelsen som bildats på botten vid urkramningen. Forma kroppkakorna (så stora att får plats i handen) med fläsket inuti och lägg dem i kokande vatten i en stor gryta med rikligt med saltat vatten. Låt sjuda på svag värme i ungefär 1 timme.

Servera tillsammans med gräddmjölk (standardmjölk och vispgrädde), lingonsylt och eventuellt smält smör.


Att krama ur vätskan ur potatisrivet kräver sin kvinna!


Fläsk, riven potatis och färdigrullade kroppkakor.


Gudomligt gott!

58 kommentarer

  1. Stig Bölja

    Tackar för receptet, men det står så här i receptet.
    “Allra godast blir fläsket om det skärs och blandas med lök, peppar och salt redan dagen innan tillagning och får stå i kylskåpet över natten.”

    Jag undrar dock! Skall det stå i kylskåpet över natten med rå lök inblandad.

  2. Helena

    Det stämmer, Stig, fläsket, kryddorna OCH löken ska stå i ett par timmar för att smakerna ska bli kompisar. Från förmiddag till eftermiddag eller från kväll till nästa dag. På ett ungefär!

  3. Tre tjejer i köket » Arkiv » Lite statistik

    […] via olika sökmotorer där man sökt på bl.a. tonfisk, kroppkakor, risonisallad, Nygårda måltidsdryck och kräftsoppa. I julas låg saffransskorpor och chokladtryffel bra till som sökbegrepp. En hel del som söker på snygga tjejer hamnar också här, de lär ju bli besvikna eftersom de flesta bilderna här föreställer mat! Man kan konstatera att jag och Helena får ta och blogga mycket mer om vi ska ha en chans att komma ikapp Elin! […]

  4. MrArboc

    Men…. Med rå potatis blir det ju palt och inte kroppkakor ju….

    1. Ballefjong

      Nej, gud nej. Det blir det verkligen inte!!!
      Så här görs riktiga (gråa) kroppkakor, och har gjorts såhär i generationer efter generationer.

  5. kroppkakeälskare

    Blanda i stärkelsen som bildats på botten vid urkramningen. I botten av vadå, handduken eller? på bilden kramas ju vattnet ut i vasken.

  6. kroppkakeälskare

    😎 hur mycket salt ca i fläsket?

  7. Jenni

    Mkt goda 😀 Fast det såg jävligt äckligt ut :razz::oops::lol:

  8. Lotta27

    Tips till kroppkake koket!
    Häll över askobinsyra över de rivna potatisarna så oxiderar dom inte lika mycket! Ger ett snyggare resultat!
    Kryddpepparn är den hemliga ingrediensen! Det går inte att få för mycket kryddpeppar!
    Jag brukar spara en lite slatt fläskblandning i frysen från varje gång! Där kan jag kontollera att jag har lika mycket eller om jag behöver tillsätta mer kryddpeppar.
    Tillsist så är saltningen i kokvattnet det viktigaste! Det ska vara så salt att man precis ska kunna svälja smakprovet med mycket besvär. Det kan bli en väldigt rolig stund när vattnet ska kontrolleras. Själva kokningen är en konst i sig! Vattnet ska bubbla lätt. Men kroppkakorna får inte “dansa hambo” då går dom sönder!
    Det sägs att dom ska kokas i ca en timme. Men kroppisarna hamnar på botten när man lägger i dem. de ska upp till ytan och sedan vända ner igen. Detta kan ta en timme beoende på hur trångt det är i grytan.
    Det är en konst att koka kroppkakor! Allt går ut på fingertoppskänsla
    Det krävs många kok för att rätta knixen ska infinna sig!
    Lycka till….:lol:

  9. Peter

    Ska inte fläskblandningen stekas först?

  10. Helena

    -> Peter: Nix pix, i Blekinge steks inte fläsket. I de småländska är det däremot stekt fläsk. Det varierar lite på bara några mil alltså. 😛

  11. Peter

    Då ska jag prova….. Förresten hur tar man på bästa sätt tillvara på stärkelsen.

  12. Mona

    Hej! min man påstår att hans mamma alltid gjorde vanlig potatismos när hon gjorde kroppkakor, alltså med mjölk i, jag undrar vad gör det för skillnad?

  13. Helena

    -> Peter: Det samlas stärkelse på botten av bunken/skålen som potatisrivet ligger i. Jag hade i lite av det i smeten (potatisriv och mjöl) för att få den lagom fast.
    -> Mona: Om man använder kokt potatis blir det vita kroppkakor, vilka smakar helt annorlunda än de grå. Vad jag vet gör man inte vita kroppkakor på potatismos, utan med kokt potatis, mjöl och ägg.

  14. Anna

    Några frågor:

    Kan jag använda lite potatismjöl istället för stärkelsen i botten på det urkramade?
    Går det att enbart använda potatismjöl, så att kakorna blir glutenfria?
    Hur länge kan jag förvara de färdiga kroppkakorna? Går de att frysa efter kokning? Potatis har ju en tendens till att bli slabbig efter frysning och upptining…
    Är receptet delbart, eller måste jag ändra proportionerna om jag vill göra färre kakor?

  15. Helena

    -> Anna: Nu har jag konsulterat min mamma och vi har enats om att:
    – Lite, lite potatismjöl kan du använda istället för stärkelse. Men bara lite, för annars blir kroppkakorna hårda och kompakta.
    – Bara potatismjöl funkar inte (se ovan).
    – Kroppkakorna kan förvaras i kylen i några dagar, under förutsättning att de ligger i en burk med lock på. De går att frysa, men smakar förstås inte lika bra som när de är färska. Kroppkakor som varit frusna blir godast om de steks.
    – Det går fint att halvera receptet (eller dela det). Vattenmängden behöver förstås vara densamma även om du har färre kroppkakor i grytan.

    Lycka till!

  16. Erika

    En otroligt hemmagjord variant gjorde jag för några år sedan. Då frös jag dem okokta. På kvällen innan tog jag så många vi ville äta ur frysen och la i kylen. Dagen efter var de tinade och då kokade jag dem. Resultatet blev jättebra, iaf tyckte jag, en kroppkakeamatör i stora mått, det. 🙂

  17. Anna

    Tänkte jag skulle rapportera att premiärkoket gick jättebra! Det var ju inte alls särskilt komplicerat. Min blekingska mor har alltid sagt att det är så svårt att göra kroppkakor, och att hon en enda gång försökt sig på att göra riktiga. Resultatet blev en potatissörja utan dess like, och därför är jag uppfödd på vacuumförpackade kroppkakor. Felet hon gjorde var att hon missade att potatisrivet skulle kramas ur!
    Mina blev i alla fall urbra! Tack för receptet!

  18. Helena

    -> Anna: Vad kul att du lämnade en rapport! Och härligt att kroppkakorna bev bra.

  19. Marita

    Det bästa med kroppkakor är när de steks skivade dagen efter o serveras med lingonsylt.

  20. Helena

    -> Marita: Ja, kroppkakorna är verkligen en tvådagarsrätt. 😛 Otroligt goda nykokta, men goda på ett helt annat sätt när de skivas och steks dagen efter. Konsten är bara att göra tillräckligt många så att det finns några kvar dagen efter… 😉

  21. lollo

    ska käka kroppkakor idag 😀

  22. Lotta27

    Nu är det dags igen, Släkt träff med kroppkake kok.
    Utflyttade blekingars högtidsdagar firas med kroppkakor.
    Gäller att passa på innan nypotatisen är här!

  23. Helena

    -> Lotta27: Jag är avundsjuk – det var alldeles för länge sedan jag åt kroppkakor. Och du har rätt; det gäller att passa på innan färskpotatisen är här!

  24. Charlotte

    Åååååhhhh – min mormor från Ronneby gör världens godaste kroppkakor!!!!! No way att jag skulle kunna replikera dem – och receptet finns nog bara i hennes eget huvud.. Dessutom smakar de annorlunda om de äts i annat sammanhang än i hennes soliga kök med den blekinge-mönster-broderade duken och på hennes porslin.. Matupplevelser är ju så mycket mer än bara recept..;)

  25. Hans Svensson

    Älskade små vänner.Jag är helt övertygag att ni kommer att bli
    rikligt belönade i himelen. Tack för tippset att låta stå över natten.Det är de små detaljerna som gör det.

  26. Helena

    -> Hans Svensson: Tack! Nu längtar jag efter “gamla” potatisar så att jag kan göra kroppkakor alt. åka ner till mamma och pappa i Karlskrona och få kroppkakorna serverade. 😉

  27. monica

    🙄
    Var i S-holm där sonen skulle lära mig göra krobbissar Vi kommer från Småland och har alltid använt mammas recept med mjöl och självrunnen potatis Nu ska det plötsligt vara lite potatismjöl och inget vete. Väggaran ska vara tunna instruerade sonet. Slutresultat jättebra konsistens inget sönderkok!! Man får lära om…

  28. Nils B

    🙂 Gratulerar! första “riktiga” receptet jag sett på blekingska kroppkakor! Överensstämmer med min mors och mormors recept från Lösens socken.
    Spara dock inte på kryddpepparn; det krävs en ordentlig kryddpepparsmak.

  29. Helena

    -> Nils B: Det här receptet härstammar också från Lösens socken! 😀 Det är väl det som krävs för att det ska bli riktigt bra kroppkakor, kanske. 😉

  30. Kerstin Lundberg Brehmer

    Var på Blekinge Gille i Stockholm igår 6 nov och åt kroppkakor, grå. Vilka var suveräna. Jättegoda. Fick tillfälle att köpa med några hem. Väntar bara på att få avnjuta dem med skirat smör och lingonsylt.

  31. Kerstin Källqvist

    jag är uppvuxen med Blekingekroppkakor som blandades med ett recept från Småland detta var mina föräldrar som förmodligen inte kunde enas om hur deg och fläsk skulle vara, DE stekte det och la mycket kryddpeppar det var gott.
    Hann tyvärr aldrig skriva upp mors recept. Så du äter jag gärna Öländska kroppkakor.

  32. cisi

    Kroppkakor ! Finns det något godare.:lol:Har alltid älskat dem sedan barnsben:lol::lol::lol::smile::grin:

  33. Svante

    Hej och tack för receptet!

    Hör själv till paltens vänner men fick i somras smaka Blekingekroppkakor som min bror köpt på Smakmässan i Stockholm och vi tyckte dom var utomordentligt goda och lite mer lättsmälta än palt – någon här kanske känner till uttrycket ”paltswimmen” som förmodligen kommer från Pitetrakten.

    Gav mig nu på att göra mina egna som i smak blev helt perfekta. Antar att det beror en del på potatissorten – mina blev t.ex. inte grå vilket ju dock inte gjorde något – men jag undrar ändå hur pass finriven potatisen ska vara? Själv rev jag på grova sidan på det fyrsidiga rivjärn som jag gissar finns i de flesta hem. Tycke det blev alldeles för svårt att få till några bollar, det blev helt enkelt för spretigt och tog därför och mixade lätt med en stav. Det då med påföljd att smeten blev lösare – så i med lite mer mjöl.

    Frågan är alltså; använder ni finriven potatis? 😕

    Läste också rådet ovan om att kroppkakorna är klara när vänder ner igen i grytan. Det innebar dock att dom blev lite överkokta så jag kör nog på en timme blankt nästa gång och kanske knappt det.

    Bästa!

  34. Helena

    -> Svante: Potatisen ska vara mer finriven än vad den blir med den grova sidan på ett rivjärn. I det här inlägget kan du se bilder på min ärvda “Nisse den store” som i mina ögon ger ett perfekt potatisriv (och få en hint om hur finriven potatisen blir). Lycka till!

    Roligt att du gillade kroppkakorna från Smaklustmässan. Jag köpte också kroppkakor där och de fick absolut godkänt även om inga kan slå min mammas… 😉

  35. Christian

    Attans vad sugen jag blev på kroppkakor nu då. Åt det senast när jag var hemma på besök i Sverige för ca en månad sedan, men nu blir man ju sugen igen.

    -> Svante: Potatisen ska vara väldigt finriven för att det ska bli en ordentlig smet av det.
    Min mamma använder till och med köksassistentens köttkvarn för att få till smeten ordentligt. Hon gör ju dock Småländska kroppkakor med en del kokt potatis i smeten också.

    Själv är jag lite för feg för at testa det själv, och jag har inte hittat något tillräckligt bra fläsk här i Skottland för att ha som fyllning.

  36. Jonas

    Varför säljer du ditt fina arvegods? Börjar den bli utsliten efter tre generationers kroppkakor – eller har du helt enkelt tröttnat på de grå klumparna?

    Är den bra vill jag säkert köpa den – månne slipper man då slå knogarna i skärbrädan som man gör med ett vanligt rivjärn. Fast – vet du hur många fingertoppar som rivits sönder på just din Nisse?

  37. Barbro Lundqvist

    Ett tips när man steker kroppkakorna. Dela och bryn på båda sidor. Häll sedan på 3%-ig mjölk och låt det puttra någon minut. Servera med lingonsylt.

  38. Katta Kvack » Öland dag 3 – del 2

    […] Blekingska kroppkakor – är gråa, innehåller nästan bara råriven potatis och en liten mängd mjöl. Recept hittar man till exempel hos den alldeles ypperliga bloggen Tre tjejer i köket. […]

  39. Rose-Marie

    🙂 Hej! Är en kvinna från Småland. Min mor och mormor gjorde kroppkakor från Blekinge. Detta var/är min älsklingsrätt 😆
    Tyvärr har jag inte klarat få dem lika fina och goda när jag själv gjort dem 🙁
    Men försöker emellanåt att göra dem, så till slut ska det nog lyckas att få dem på mammas vis 😉 De är godast nykokta. Stekta är jag inte så förtjust i.

  40. Hälsning till Helena » Tre tjejer i köket

    […] väntar vi tappert på att bli bjudna på dina blekingska kroppkakor men ingenting händer! Så sambon shoppade småländska kroppkakor på Coop och ikväll så blev de […]

  41. Anders Kappel

    Bra recept! Stämmer med min gamlemormor Augustas recept från Torhamn i Blekinge. Favoriträtt nr1! 🙂

    1. Helena

      Kul att du gillar receptet, Anders! Kroppkakor är verkligen svårslaget. 🙂

  42. Höger, vänster eller rakt fram? » Monnah

    […] på både det ena och det andra. Jag väljer att komma ihåg det allra, allra bästa, nämligen kroppkakorna som den 15-årige sonen knåpade ihop alldeles själv. (Jag fanns med som rådgivare i periferin, […]

  43. Gösta Bäckström

    Är allt närproducerat? Ingen polsk potatis ens under försommaren

  44. Gösta Bäckström

    Närproducerat?
    Varifrån kommer potatisen under juni/juli

    1. Helena

      Som du ser publicerades det här inlägget/receptet i januari (2005). Nu får jag vänta till hösten med att äta kroppkakor eftersom det behövs “gamla potatisar” (d v s inte färskpotatis) för ett lyckat kroppkakekok.

  45. Johanna

    Testade göra efter detta receptet och jag vet verkligen inte vart det gick fel men dom höll inte ihop och själva potatisrivet fick jag inte till en massa =( men de få som jag fick ihop efter många långa ramsor blev jättegoda, kan jag ha haft fel slags potatis kanske? Tog en mjölig sort.. Tack annars för gott recept =)

    1. Helena

      Vad trist, Johanna! 🙁 Det är lite knepigt att krama ur all vätska ur potatisen. Det kanske var där det gick snett? Om man har för mycket vätska kvar är det svårt att få kroppkakorna att hålla ihop. En mjölig sort ska funka fint (mamma använder alltid King Edward). Hoppas att du vågar prova igen!

  46. Kerstin

    Älskar kroppkakor gjorde i helgen som gick, men revet blev inte bra. Har någon tips på någon bra köksmaskin med rivskiva som funkar. Lagar ofta väldigt många så det är för jobbigt att riva för hand.
    Lärde mej av min mamma som var från Blekinge och försöker bjuda mina barn ett par gånger om året 😉

  47. Ann-marie

    Blir kroppisarna hårda om man inte har vetemjöl i dem?

    1. Helena

      Sorry för jättesent svar, Ann-Marie. Om du utesluter vetemjölet tror vi (mamma och jag) att det blir svårare att få kroppkakorna att hålla ihop. Stärkelsen i potatisen hjälper ju till att binda ihop kroppkakorna, men smeten blir väldigt kompakt och hård om du behåller all stärkelse. Alla tillsätter inte vetemjöl, så det funkar säkert. Lurigt att veta hur smeten beter sig dock… Rapportera gärna hur det går (om det fortfarande är aktuellt med kroppkakor… megasent svar som sagt).

  48. Lise-Lotte

    låter spännande..för 25 år sen visade Min arbetskamrat mej från Sturkö hur man skulle göra…och så gjorde jag själv gråa kroppkakor och då sprack handduken 😉 resten kan ni själva räkna ut så jag la ner det + att de blev som gummibollar….men blir sugen på att testa på nytt efter jag läst detta.

    1. Helena

      Aj aj… sprucken handduk och misslyckade kroppkakor låter inte kul. Jag hoppas att du vågar testa igen. Själv blev jag nu omedelbart sugen på kroppkakor efter att din kommentar kom. 🙂

  49. Lise-Lotte

    Hej Ja ha då har jag kommit så långt som att de just nu sjudit i en halvtimme…..blev lite orolig där när jag såg att det inte blev en smet utan riven potatis …och sen när jag skulle lägga dem i grytan såg det ut som om allt skulle falla isär och flyta upp men inte ännu i alla fall….rätt eller fel om smeten?

  50. Gunilla Kaijser

    Jag har alltid lite kokt potatis i smeten. Kokar den dagen innan och pressar den.

  51. Karin Sköld

    Min man nämde för mig att man äter stekt ägg till kroppkakor i Blekinge?Stämmer detta???

    1. Helena

      Hej Karin!
      Jag har aldrig hört talas om någon som äter stekt ägg till kroppkakor. Frågade min mamma, i egenskap av kroppkakeorakel, och hon lät mycket frågande. 😊 Vi är från Karlskrona i det allra ostligaste hörnet av Blekinge och vem vet vad som försiggår i västra delen. Kanske något så konstigt som stekt ägg till kroppkakor. 😎

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.