Helstekt kyckling med citron, vitlök och örter

Jag är rädd för hela kycklingar eftersom de ger mig läskiga associationer. Fram tills härom dagen hade jag aldrig tillagat en på egen hand, men med tanke på hur goda de är att äta samlade jag mod. Och det gick ju riktigt bra!

För att ge kycklingen lite extra smak fyllde jag den med vitlök, citron, oregano och mejram och stekte den i ugnen med lite vitt vin i botten på formen. Efter ca en timme i ugnen hade pippin blivit god och saftig och skyn helt grym. Värt att testa alltså!

Till två personer behöver du:

1 hel kyckling, färsk eller upptinad
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
en rejäl tufs oregano
en mindre tufs mejram
salt
svartpeppar
olivolja
2 dl vitt vin

Till skyn:
ett par droppar balsamvinäger
2 msk finhackad oregano
ev. maizenaredning

Gör så här:

Skölj kycklingen i kallt vatten och torka sedan av den med papper. Häll hälften av citronsaften över kycklingen och resten av saften och den urkramade citronhalvan inuti kycklingen. Tryck till vitlöksklyftorna lite och lägg dem i kycklingen tillsammans med örterna, ett par droppar olivolja, två nypor salt och lite svartpeppar. Krydda även med salt och peppar på utsidan och droppa över en aning olivolja. Lägg kycklingen med bröstet uppåt i en ugnsfast form och sätt köttermomtern i den tjockaste delen (se till att inte träffa något ben eftersom det leder värmen och inte ger en korrekt temperatur). Häll vitt vin i botten på formen och stek i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är 80 grader (och köttsaften är klar). Ös kycklingen ett par gånger under stektiden för att den ska bli extra saftig.

Häll av skyn i en kastrull, koka upp och smaka. Späd ev. med lite vatten om den är för koncentrerad. Tillsätt ett par droppar balsamvinäger och finhackad oregano. Krydda med salt och svartpeppar och ha ev. i lite maizenaredning om du vill ha en tjockare sky.

Jag serverade var sin portionsform med potatisgratäng till kycklingen. Sedan Maria lärde mig att förkoka gratängen (hon har visserligen fått tipset från Mat-Tina, men det hade hon ju inte behövt tala om…) är det ju löjligt smidigt att göra gratäng. Och inte minst att få den klar samtidigt som övrig mat (förkoka gratängen i förväg och ställ den sedan i ugnen när det återstår ca 10 minuter av kycklingens tillagningstid).

Till två portionsformar behöver du:

3 stora potatisar
knappt 10 cm purjo
1 vitlöksklyfta
2 1/2 dl grädde (vispgrädde är godast, men matlagningsgrädde funkar bra!)
salt
svartpeppar
1 msk riven ost (Västerbottensost är min favorit)

Gör så här:

Skiva potatisen tunt och purjon lite mindre tunt. Blanda med pressad vitlök och koka i grädde till potatisen är mjuk. Krydda med salt och svartpeppar. Häll upp i portionsformar (som tål ugnsvärme!), toppa med riven ost och låt stå i ugnen i ca 10 minuter så att gratängen får färg.

13 kommentarer

 1. Kinna

  Helstekt kyckling är både gott och ganska billig mat! Du verkar ha kryddat den läckert också.

 2. Maria

  😆 Vilket fräscht och enkelt recept! Så lätt att glömma helstekt kyckling. nu när man ofta lagar till delar. Kanon! Jag gillar att du har tagit före och efter bilder, extra inspiration.
  Maria
  ps. idag ska vi baka frukostbullar i vår matblogg. Kommer under dagen, nu jäser de i kylen.

 3. Christina

  Oj, vilken smarrig kycklingrätt du har gjort. Ser otroligt gott ut.:lol:

 4. Charlotte

  …jag har en liknande skapelse i ugnen – fyllde den med vitlök, citron och persilja, samt kned in den med salt, peppar, soja och lite god olja. Den luktar gott från ugnen iallafall! Till det har jag kokat ihop en ratatouille samt kokat potatis. Billigt var det och kommer förmodligen räcka till ett antal matlådor förutom dagens middag.. Tack för tipset!

 5. Charlotte

  Vill bara tala om att kycklingen blev förbluffande god – så saftig och smakrik!!! Helstekt kyckling är ju mycket godare än filé.. Bara lite pilligt att rensa förstås… har någon något tips om hur man bäst och mest smärtfritt rensar en hel grillad kyckling? Det är så obehagligt att få med skrov och sånt där på tallriken tycker jag..

 6. Helena

  -> Charlotte: Visst blir kycklingen otroligt saftig och god! Sedan jag började tillaga helstekt kyckling har vi knappt köpt någon kycklingfilé alls. Både godare och billigare.

  Jag har tyvärr inget universalknep på hur man ska rensa den hela kycklingen. Lite meckigt är det förstås, men med tanke på det goda resultatet är det helt klart värt det!

 7. Charlotte

  Jag håller med… !!!!! PS. Vilka underbara fotografier du publicerar från Toscana!!!!!

 8. Tre tjejer i köket » Ugnsbakad kycklingfilé med senap och lagrad ost

  […] jag övervann min rädsla för att tillaga hela kycklingar, använder jag inte kycklingfiléer så ofta. Ibland är det dock skönt att ta en genväg med […]

 9. Rickard Lundberg

  hej.. tack.. googlade helstekt kyckling i ugn för att kunna fixa middagen ikväll… frågan är bar ahur LÄNGE den skall vara inne.. Lets dance börjar ju om 35 min!

 10. Helena

  -> Rickard: Jag gissar på en knapp timme totalt. Lycka till!

 11. Grönpepparsås » Tre tjejer i köket

  […] då jag lagade den ofta. Nu var det ett bra tag sedan senast, men i helgen blev det entrecote, potatisgratäng och grönpepparsås. […]

 12. Becca

  Jag hittade det här för några år sedan och älskade det! Har under åren som gått funderat lite och tänkt att det var dumt att inte spara det. Idag köpte jag färsk kyckling och blev så glad då jag googlade och till slut hittade hit. Ska bjussa pojkvännen på trerätters imorgon och tvivlar inte en sekund på att han, precis som jag kommer älska den här saftiga, smakrika kycklingen!
  Tack för ett underbart gott recept!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.