Vi har landat hemma igen från semestrande och trivs ganska bra med det som är. Det är för varmt och kanske lite gnälligt. Barnen är uppe för sent och vi har tappat koll på vilken dag det är. Varje dag runt lunch så är jag lika nollställd över vad jag ska servera för mat.
Den här linssalladen blev FANTASTISKT god lunch tillsammans med grillad korv och ajvar relish. Komihåg att marinera linserna ordentligt med honungsdressingen. Receptet hittade jag hos eminenta Matrepubliken.
Marinerade gröna linser med fetaost, rädisor och kapris
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
rivet skal och juice från 1/2 citron
1 msk honung
3 salladslökar, finhackade
380 gram kokta gröna linser, kokta (dvs en tetra)
ett par matskedar kapris
ett par nävar färsk dill, finklippt
en knippe rädisor
ett paket fetaost
flingsalt och nymalen svartpeppar
Förbered dressingen: blanda olivolja, vitvinsvinäger, citronjuice, citronskal, honung och i en stor skål. Smaka av med salt och peppar.
Skölj de kokta linserna ordentligt och blanda ner dem i dressingen tillsammans med finhackad salladslök. Låt marinera en kvart.
Blanda ner finklippt dill, tunt skivade rädisor och tärnad fetaost strax innan servering.
Efter vår natt på Högbo Brukshotell fortsatte vi norrut och tillbringade ett par timmar vid Trolska Skogen i Mellanfjärden. Det här är ett bra stopp för mindre barn, vi hade med oss Åttaåringen och Femåringen. Promenaden i skogen där du möter olika skådespelare tar ca två timmar och i halvtid finns ett litet café. Lagom långt stopp alltså för att rasta barnen för att undvika för många timmar i bilen.
På vägen för att hitta önskebrunnen fick barnen lite ”tips” från tandfen.
Vår äldsta som inte var med på denna resa hade nog gäspat lite åt det här men för de mindre så är det här en mysig upplevelse! Vi sov senare i Sundsvall och åt inte helt otippat indiskt till middag.
Bra curries på solig uteservering hos Taste Of India.
Därefter var det dags för ett fantastiskt boende som jag är så glad över att ha blivit rekommenderad att åka till: Högbonden Fyr & Vandrarhem utanför Nordingrå!
M/S Ronja på väg till Högbonden.
Boka båten till Högbonden i förväg. Den går från hamnen i Bönhamn eller Birsta. Det tar ca en kvart att åka över till ön. Packa lätt och i ryggsäck för väl framme så är det minst en kvart att gå en smal stig i kuperad uppförsbacke. Väl uppe på toppen finns ett litet vandrarhem bredvid fyren som drivs av ett förtjusande trevligt värdpar.
Glass och ölpaus under den stora oxeln.
Vi hade med oss egen mat för middag och bokade frukost morgonen därpå. Har du möjlighet – boka rum med utsikt över havet.
Finaste frukostbuffén! Med fantastiskt gott bröd!
Vad man gör på Högbonden? Inte mycket alls egentligen. Men ta del av dess historia och fanatiska natur när du är här. Spana in utställningen i källaren! Barnen rekommenderar äventyrsstigen som tar dig rakt genom ön. Inte så badvänligt här ska tilläggas. Dagtid finns ett litet café här för de som besöker ön över dagen.
Bästa äventyret om man är fem!
Morgonen efter när vi var på land igen igen tog vi sikte på Skuleberget på vägen till Örnsköldsvik.
Fin tur.
Lite blandade åsikter från (de vuxna i) familjen om hur det var att ta linbanan upp på berget men utsikten väl däruppe är ju fantastisk. Tror inte att barnen hade orkat gå upp för berget i det varma väder som vi hade men vi gick ner på knappt en halvtimme.
Idag hittade jag ett recept från 2009 i matbloggsarkivet som får bli veckans throwback thursday. Gissar att det inte bara är vi som grillar flera gånger i veckan just nu?
Grillad nypotatis med västerbottensost och champinjoner
1 kg kokt nypotatis, gärna små
1-2 gula lökar
300 gram färska champinjoner
2 dl riven västerbottensost
1 dl finklippt gräslök
olivolja
flingsalt och svartpeppar
Skiva gul lök tunt och klyfta champinjonerna.
Enklast är att göra flera mindre foliepaket. Lägg ut ett större ark och fyll med potatis, gul lök, gräslök och champinjoner.
Ringla över olivolja.
Toppa med riven ost + lite flingsalt och peppar innan du stänger foliepaketet.
Lägg foliepaketen på grillen ca 15 minuter tills champinjoner och lök känns ”grillat” och klart. Servera direkt!
Den här sommaren har vi semestrat norrut! Första kvällen bodde vi på Högbo Brukshotell. Det tar knappt två timmar att åka hit från Stockholm så det går alltså utmärkt att åka direkt efter jobbet och landa lagom till middagen. Perfekt inledning på semestern!
Vi blev så himla nöjda. Över fina omgivningar, massor att göra, trevlig service och framför allt så blev vi fullständigt bensvepta av den goda maten. Värt att notera är att en av kockarna nyligen vann SM i BBQ.
På Högbo odlas grönsaker i eget växthus och symbolen ”Made in Högbo” markerar vilka produkter som är egenproducerade. De är många! Dessutom finns ett samarbete med många lokala leverantörer.
Vad vi åt? Middagsmenyn är en slags hybrid mellan a la carte och buffé. Det är lite förvirrande till en början. Val av förrätt och varmrätt väljs alltså a la carte. Desserterna är små och oändligt många på ett stort buffébord. Ostarna väljs från ett annat bord. Båda är till ”paketpris”. En förrätt+varmrätt och tillgång till båda dessa bord kostar 695 SEK. Prisvärt om du frågar mig. Ett annat trevligt tips från vart besök är att husets vin är riktigt bra.
Liten amuse med vaktelägg och rökt creme fraîche före maten.
Min förrätt: löjrom, spindelkrabba, rökt creme fraîche och nässelmajonäs på friterat bröd. Gudomligt gott om man bortser från den lilla detaljen att brödet är stenhårt och var på väg att flyga i taket när jag försökte dela det. En smörstekt brioche hade kunnat rädda skapelsen.
Min varmrätt: rökt lammbringa, torkad sylta, gräslöksmajonäs, friterad äggpotatis, sparris och örtifierad citronlammsky – kanske den bästa tallriken jag har ätit den här sommaren? Värd en lång omväg!
Dessertbordet är ambitiöst. Samtidigt så är nästan allt sött. Det hade varit tacksamt att hitta lite ”lättare” desserter på ett dignande bordet. Barnet åt dock med glädje av dessertbordet till en ödmjukt barnpris för vad jag tror var 105 SEK. De somnade gott.
Barnmenyn bjuder på 3-4 alternativ och var helt ok och det går alldeles utmärkt att önska en halvportion från den vanliga menyn.
Det mindre ostbordet med fina tillbehör som avslutar middagen är otroligt bra. Högbo tillverkar egen ost och de är fantastiska. Efter ett glas portvin så var jag innerligt tacksam över att det var nära till hotellrummet.
Mycket ytor att springa loss på!
Även frukosten var otroligt bra (…hjälp vad jag upprepar mig men maten ÄR verkligen… ja ni förstår… bra!). Ett bacon utöver det vanliga, fantastiskt bröd och en massa goda tillbehör. PS Helena! De har Kusmi!
Många av de goda produkterna som vi åt på middagen finns att köpa med sig hem.
Finns det några minus tänker du? Det enda jag kan komma på är att det var för många ovana som serverade vår middag. Visserligen entusiastiskt och tillmötesgående. Men allt tog evinnerlig tid och arbetsfördelningen såg tämligen oklar ut. Tomma tallrikar travades på vårt bord som ingen såg att de behövde plockas bort. Trist eftersom det drar ner helhetsintrycket. Nu har det gått ett par veckor sen vårt besök så förhoppningsvis har de fått snurr på detta.
Om vi åker tillbaka? Ja gärna! Bland annat för att det finns så mycket att göra när man är här. Dessutom är jag nyfiken på avsmakningsmenyn!
Häromsöndagen var vi hemma hos Helena på middag. Alltid lika välriggat och maken pratar fortfarande om de fantastiska kycklingbiffarna. Ett litet hallelujamoment.
Vi åt även hennes svärmors utomordentligt goda rabarberpaj. Alltså Helena lagade den. Inte svärmor. Receptet finns gömt i ett inlägg från 2006 så jag tänkte att den kunde få bli dagens Throwback Thursday.
Det är blygsamt med rabarber i vår trädgård så årets skörd räckte precis till denna paj. Med lite variation från ursprungsreceptet. Vi hade 1 dl mörkt muscovadosocker att strö över rabarbern men så är jag lite svag för brunt socker i bakverk. Vågar nästan säga att vi uppgraderade en redan perfekt paj. Femåringen som lagade pajen hälsar att det är den bästa som hon någonsin har gjort!
Helenas svärmors rabarberpaj
500 gram rabarber
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker (0,5 dl till degen och 1 dl att strö över – se kommentar ovan)
2 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
100 gram kallt smör
1 stort ägg
Blanda alla torra ingredienser i en skål ( obs spara 1 dl av sockret)
Skär smöret i tärningar och rör ihop med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och jobba ihop till en smuldeg.
Tryck ut drygt hälften av degen i en normalstor pajform.
Dela rabarber i småbitar och lägg i pajformen.
Strö över 1 dl socker och smula över resten av smuldegen.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter beroende på ugn.
Servera tillsammans med vaniljsås.
Mer somriga pajer med frukt och bär från matbloggsarkivet: