TBT – bästa pajen i juli
Häromsöndagen var vi hemma hos Helena på middag. Alltid lika välriggat och maken pratar fortfarande om de fantastiska kycklingbiffarna. Ett litet hallelujamoment.
Vi åt även hennes svärmors utomordentligt goda rabarberpaj. Alltså Helena lagade den. Inte svärmor. Receptet finns gömt i ett inlägg från 2006 så jag tänkte att den kunde få bli dagens Throwback Thursday.
Det är blygsamt med rabarber i vår trädgård så årets skörd räckte precis till denna paj. Med lite variation från ursprungsreceptet. Vi hade 1 dl mörkt muscovadosocker att strö över rabarbern men så är jag lite svag för brunt socker i bakverk. Vågar nästan säga att vi uppgraderade en redan perfekt paj. Femåringen som lagade pajen hälsar att det är den bästa som hon någonsin har gjort!
Helenas svärmors rabarberpaj
- 500 gram rabarber
- 3,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl strösocker (0,5 dl till degen och 1 dl att strö över – se kommentar ovan)
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa vaniljpulver
- 100 gram kallt smör
- 1 stort ägg
- Blanda alla torra ingredienser i en skål ( obs spara 1 dl av sockret)
- Skär smöret i tärningar och rör ihop med de torra ingredienserna.
- Tillsätt ägget och jobba ihop till en smuldeg.
- Tryck ut drygt hälften av degen i en normalstor pajform.
- Dela rabarber i småbitar och lägg i pajformen.
- Strö över 1 dl socker och smula över resten av smuldegen.
- Grädda i 200 grader i ca 20 minuter beroende på ugn.
- Servera tillsammans med vaniljsås.
Lämna en kommentar