Ingen sommar utan blåbärspaj

Det är inte många knop i vårt kök just nu. Trots att det är semester. Men idag lyckades jag faktiskt prestera en blåbärspaj. En enkel smulpaj i sig är kanske inte något revolutionerande men jag följde Pelles recept som har ägg i både pajskal och smuldegstopping med lyckat resultat. Pajigare paj helt enkelt.

I brist på vanligt strösocker i skafferiet blev det farinsocker i min smuldegstopping. Det blir för övrigt ganska mycket smuldegstopping i detta recept så ös på med mycket blåbär i fyllningen. Hur mycket det är kvar av pajen när sambon kommer hem törs jag inte tänka på.

Blåbärspaj

till pajskal:

 • 3 dl vetemjöl
 • 3 msk strösocker
 • 100 gram smör
 • 1 ägg
 • 200 gram blåbär
 • lite socker att strö på bären

till “smuldegstopping”:

 • 3 dl vetemjöl
 • 150 gram smör
 • 1 dl farinsocker (eller vanligt strösocker)
 • 1 ägg
 • 1/2 dl flagad mandel
 1. Blanda ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en normalstor pajform.
 2. Låt pajskalet stå kallt i ca 30 minuter.
 3. Blanda alla ingredienser till “smuldegstoppingen” i en skål.
 4. Lägg blåbär och sockret ovanpå pajskalet.
 5. Täck med smuldegen.
 6. Grädda i 25 minuter i ca 200 grader.

En kommentar

 1. Katta

  Hej! Jag är lite inne på att kombinera fotboll och mat, göra olika menyer. Min bror är IFK göteborgare (blåvitt) har tänkt ha bläbärspaj till honom, kul med detta recept! Får alltid massa Inspiration av att besöka er i Köket, Tack!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.