Högbo Brukshotell

Den här sommaren har vi semestrat norrut! Första kvällen bodde vi på Högbo Brukshotell. Det tar knappt två timmar att åka hit från Stockholm så det går alltså utmärkt att åka direkt efter jobbet och landa lagom till middagen. Perfekt inledning på semestern!

IMG_0397 (1)

Vi blev så himla nöjda. Över fina omgivningar, massor att göra, trevlig service och framför allt så blev vi  fullständigt bensvepta av den goda maten. Värt att notera är att en av kockarna nyligen vann SM i BBQ.

IMG_0444-2

På Högbo odlas grönsaker i eget växthus och symbolen ”Made in Högbo” markerar vilka produkter som är egenproducerade. De är många! Dessutom  finns ett samarbete med många lokala leverantörer.

Vad vi åt? Middagsmenyn är en slags hybrid mellan a la carte och buffé. Det är lite förvirrande till en början. Val av förrätt och varmrätt väljs alltså a la carte. Desserterna är små och oändligt många på ett stort buffébord. Ostarna väljs från ett annat bord. Båda är till “paketpris”. En förrätt+varmrätt och tillgång till båda dessa bord kostar  695 SEK. Prisvärt om du frågar mig. Ett annat trevligt tips från vart besök är att husets vin är riktigt bra.

IMG_0422
Liten amuse med vaktelägg och rökt creme fraîche före maten.

IMG_0424-2

Min förrätt: löjrom, spindelkrabba, rökt creme fraîche och nässelmajonäs på friterat bröd. Gudomligt gott om man bortser från den lilla detaljen att brödet är stenhårt och var på väg att flyga i taket när jag försökte dela det. En smörstekt brioche hade kunnat rädda skapelsen.

IMG_0429

Min varmrätt: rökt lammbringa, torkad sylta, gräslöksmajonäs, friterad äggpotatis, sparris och örtifierad citronlammsky  – kanske den bästa tallriken jag har ätit den här sommaren? Värd en lång omväg!

Dessertbordet är ambitiöst. Samtidigt så är nästan allt sött. Det hade varit tacksamt att hitta lite “lättare” desserter på ett dignande bordet. Barnet åt dock med glädje av dessertbordet till en ödmjukt barnpris för vad jag tror var 105 SEK.  De somnade gott.

IMG_0435

Barnmenyn bjuder på 3-4 alternativ och var helt ok och det går alldeles utmärkt att önska en halvportion från den vanliga menyn.

IMG_0433

Det mindre ostbordet med fina tillbehör som avslutar middagen är otroligt bra. Högbo tillverkar egen ost och de är fantastiska. Efter ett glas portvin så var jag innerligt tacksam över att det var nära till hotellrummet.

IMG_0419-2
Mycket ytor att springa loss på!

Även frukosten var otroligt bra (…hjälp vad jag upprepar mig men maten ÄR verkligen… ja ni förstår… bra!). Ett bacon utöver det vanliga, fantastiskt bröd och en massa goda tillbehör. PS Helena! De har Kusmi!

IMG_0438-2
Många av de goda produkterna som vi åt på middagen finns att köpa med sig hem.

 Finns det några minus tänker du? Det enda jag kan komma på är att det var för många ovana som serverade vår middag. Visserligen entusiastiskt och tillmötesgående. Men allt tog evinnerlig tid och arbetsfördelningen såg tämligen oklar ut. Tomma tallrikar travades på vårt bord som ingen såg att de behövde plockas bort. Trist eftersom det drar ner helhetsintrycket. Nu har det gått ett par veckor sen vårt besök så förhoppningsvis har de fått snurr på detta.

IMG_0406

Om vi åker tillbaka? Ja gärna! Bland annat för att det finns så mycket att göra när man är här. Dessutom är jag nyfiken på avsmakningsmenyn!

En kommentar

  1. Barnvänliga tips på Höga Kusten » Tre tjejer i köket

    […] vår natt på Högbo Brukshotell fortsatte vi norrut och tillbringade ett par timmar vid Trolska Skogen i Mellanfjärden. Det […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.