Plommonpaj med mandel

Det är inte klokt hur mycket plommon det är på vårt plommonträd och de är dessutom galet goda. Idag köpte jag hem lite ingredienser för att förbereda sylt och-chutneykok men passade även på att göra en plommonpaj. Receptet är inte revelutionerande – men ack så gott!

Plommonpaj med mandel

Gör en valfri pajbotten typ mjöl-socker-smör-varianten och tryck ut i en pajform. Strö lite ströbröd på botten.

Dela plommonen på mitten, kärna ur, snitta dem några gånger på ryggen och lägg dem med ryggen upp i pajform. Häll på strösocker (ca 1,25 dl här borta) och pudra rejält med kanel.

I ursprungsreceptet duttades det även på pektin, men det fanns inte hemma (och det höll ihop bra ändå). Glöm inte att toppa med grovt hackad mandel innan den åker in i ugnen!

4 kommentarer

  1. Katarina

    Låter underbart gott. Synd att plommon inte är något lättodlat i norra Norrland. Paj är dock aldrig fel; en stor favorit bland efterrätter hos oss. Den senaste varianten så här i frukttider är att lägga i det som finns hemma i en pajform (senast köpta plommon, egna äpplen, Icas goda Williamspäron samt pudra över socker och vaniljsocker) och därefter klicka över ett “täcke” bestånde av mjöl, socker, smält margarin, bakpulver och vispat ägg. Gräddas ca 40 min och sen NJUT!

  2. Katarina

    Låter underbart gott. Synd att plommon inte är något lättodlat i norra Norrland. Paj är dock aldrig fel; en stor favorit bland efterrätter hos oss. Den senaste varianten så här i frukttider är att lägga i det som finns hemma i en pajform (senast köpta plommon, egna äpplen, Icas goda Williamspäron samt pudra över socker och vaniljsocker) och därefter klicka över ett “täcke” bestånde av mjöl, socker, smält margarin, bakpulver och vispat ägg. Gräddas ca 40 min och sen NJUT!

  3. Just nu – plommon » Tre tjejer i köket

    […] Plommonrecept från vårt arkiv: Plommonsylt med vanilj Äppelmos med plommon och kanel Plommonchutney med chili och balsamvinäger Äppel och plommonchutney med kokos och ingefära Plommonchutney med stjärnanis och kanel Plommonpaj med mandel […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.