Inköpslista till Peter

Peter efterlyste tips pa en bra inkopslista och eftersom jag inte hade battre for mig an att ligga pa grasmattan och dricka lemonad sa kommer har lite forslag. Tyvarr sa saknar jag nagra bokstaver pa tangentbordet men forhoppningsvis sa gar det bra att lasa anda.

Vi brukar storhandla var 2-3 vecka pch mellan storhandlingarna sa stodshoppar vi pa mataffaren runt hornet, typ mjolk, brod, extra gronsaker etc. Vi har funderat pa att prenumerera pa gronsaker men det har inte blivit av annu.

Hursomhelst, var inkopslista ar inte alltid sa planerad iforvag nar vi kommer till mataffaren men den bygger ofta pa tre grundprinciper. (Nu tankte jag inte rabbla det mest basala typ buljong,mjolk, mjol, honung, senap etc, det ar ju ungefar som att saga att det behovs spik for att bygga ett hus, men sakerna nedan ar de som oftast hamnar i var matvagn.)

1. bra dagliga basvaror. Dessa har ofta ok hallbarhet, finns alltid i skafferiet och ar latta att variera beroende pa tillbehor
2. ingredienser som ar snabba att gora middag pa. Kategorin Matakuten ar recept som bor ga att gora pa 20 minuter
3. goda tillbehor som den glada matnord man ar 😉

Den sista punkten ar givetvis en kostnadsfraga, det ar kanske inte forsvarbart att ata spickeskinka och pilgrimsmusslor varje vecka men en farsk ananas eller ett par kryddvaxter ar ju fin vardagslyx som tal att upprepas.

Sa vad vi ofta har med oss hem fran en storhandling ar (ok de kommer i lite rorig ordning, men jag skrev lite fritt ur minnet,hall till godo);
Potatis och rotfrukter, ja det tipset lat ju inte sa inspirerande men det ar ju trots allt billigt och latt att variera. Koka en stor sats potatis; overbliven potatis ar tacksamt att anvanda dagen efter for att gora en god potatissallad, dillstuvad potatis, hemlagat potatismos, tarnad i omeletten eller i en indisk curry. Potatis rules helt enkelt. Palsternacka, morotter, kalrot etc finns ocksa ofta hemma, ofta blir de ugnrostade eller sa hamnar de i soppan.
Burktomater, till pastasaser, grytor, gratanger… inte sa upphetsande men praktiskt
Kokosmjolk till wok och andra asiatiska ratter
Bulgur, couscous ar bra nar man vill att maten ska snabbt, de ar ju inte manga minuter i kastrullen och gar ju att variera i det oandliga, till en tabbouli tex
Fajitasbrod, kan fyllas med nastan vad som helst, strimlad biff/kyckling/kottfars, blandade gronsaker och valfri sas. Mjukt tunnbrod ar forstas billigare men ar inte alls lika bra, brodet haller inte ihop och all fyllning bara rinner ut, kop hellre pitabrod om du vill ha ett billigare alternativ
Notkott, kottfars etc ja det ar ju en smaksak forstas, vi koper en del lamm. Ar man lat sa kan man ju steka en biff till middag, blanda tex en senapsdressing och servera i ciabattabrod/baguette med lite sallad som en sk Steak Sandwich, helt klart en av mina favoriter pa fastfoodlistan. Eller forresten, med farostdressing!
Olika ostar, vi ater en hel del ost. Pa en storhandling blir det garna fetaost, mozzarella, philalelphiaost och Vasterbottenost. Fetaosten smulas ner i pastan, salladen eller i en gronsaksgratang. Mozzarellan har val ungefar samma uppgift. Philadelphiaosten ar forutom som palagg god i pastasasen och sa far jag alltid for mig att den ar bra att ha philaldelphiaost hemma om jag vill gora cheesecake, fast det har ju faktiskt inte hant pa flera ar om jag ska vara arlig. Vasterbottenosten ar min absoluta favoritost och kan ersatta parmesan i de flesta recept, visst den ar lite dyrare an vanlig hardost men handlar man en massa billiga basvaror sa tycker jag att den ar en val vard investering.
Bacon, eller annu hellre rimmat bogflask
Olika notter, cashewnotter, pistagenotter etc har stor atgang hemma. De piggar upp wok, sallad, couscous, efteratter eller hamnar i frukostyoughurten med lite honung.
Turkisk yoghurt 10%, anvands mycket till kalla saser nar det ar brattom i koket. Eller vanlig 3% naturell yoghurt ar ocksa helt ok som budgetalternativ och kan da aven anvandas till frukosten. Ja a sa till marinader ocksa.
Frysta bar och gronsaker, vi har mycket frukt och bar i middagsmaten, lingon ar en syrlig favorit som med en creme fraicheklick passar till vasterbottenpajen, haha den osten forfoljer ganska manga recept. Andra bar aker ner i frukostyoghurten eller i smoothiesglasen. Ja sa ar det ju de vanliga gronsakerna i frysen, hos oss blir det ganska mkt blomkal, broccoli och haricot verts.
Farsk pasta eller gnocchis, gar snabbt att koka nar blodsockret ar lagt
Avorioris for risotto, antingen for en klassisk sadan med svamp och parmesan, men det gar ju att variera i det oandliga, kasta i sparris, kraftstjartar, saffran, olika gronsaker, och ater igen, surprise, vasterbottenosten,
Chutney, min favorit ar ju Pineapple Chipotle Chutney som jag skrivit om tidigare, en dutt kan aka i gronsakswoken med kokosmjolk, eller hamna pa nattmackan med en god ost (jaja, jag vet vad ni tanker) och och skinka . Forresten, den har tortellinireceptet gar snabbt och ar gott om man har chutney hemma
Mango ar god vardagslyx, passar i sallad, dressing, kycklingmackan, salsaroran mm
Avokado, ingen fajitas utan avokado namligen
Citroner och lime, trottnar jag sallan pa. Anvands till sas, dressing, i pasta, i vattnet, pa fisken, i efteratter
Gravad lax, ar bra nar man inte orkar laga mat, kan toppa en matig sallad eller serveras med pocherade agg som lyxig sondagsfrukost
rod chili, hamnar i allt mojligt, sallad, dressing, marinad, wok, och ar ju givetvis snygga i gronsaksskalen 😉

22 kommentarer

 1. Maria

  Wow vilket inlägg, bra jobbat kompis! 😛

 2. Max

  O herre jävlar! Gör ni beställningsjobb? 😀 (jag har inte orkat läsa allt än… avsaknaden av å-, ä- och ö-prickar gör mig förvirrad. Men snart så. 🙂 )

 3. Elin

  Maria, tack tack!

  Max, haha, jag kanske ska borja med guidade turer pa prisextra pa sondagseftermiddagarna…. jag misstanker att det blir rejal storhandling nar jag kommer hem (grasanklingen hemma verkar mest leva pa revbensspjall om ingen kommer och raddar honom snart) sa da kan du fa en annu langre lista i bloggen 😉

 4. Oskar

  Ohh…vilket inlägg! Max och jag som antydde att det var lite tyst här på bloggen fick så vi teg :grin:. Många bra tips faktiskt. Gillar tanken att inte i detalj planera t.ex. 5 rätter utan istället se till att skafferiet innehåller sådant som ger utrymme för lite spontanitet och kreativitet. Inlägget får fem tjejer i kök av fem möjliga:!:

 5. Max

  Haha, när jag läste: Bacon, eller annu hellre rimmat bogflask, gissa vart jag satte prickarna? :mrgreen:

 6. Susanna B.

  Helbra lista som är värd att kommas ihåg. Tyvärr får jag inte tag i Västerbottenost eller lingon här i USA. Men jag får väl improvisera. Chutney är något som jag aldrig har använt i matlagning än. Nu blir det dags att testa. Tack för ett bra inlägg.

 7. Helena

  Riktigt bra inlägg, Elin! Jag säger ja och amen till allt! 😉 Men jag undrar var oliverna är… :mrgreen:

 8. karin

  Jag brukar storhandla när jag får lön, dvs imorgon:smile: och jag har ungefär samma principer som du och trots att det bara är jag och katten ( 1 fp mat och 1 fp kattsand ) så blir det massor , ibland funderar jag över om grannarna tror att jag gömmer en flyktingfamilj för det blir massor.
  Innan jag handlar brukar jag fundera om det är något speciellt jag vill laga så att jag har till det
  Jag brukar också köpa lingon som jag oftast gör rårörd lingonsylt av som jag tycker höjer all mat där man normalt har lingonsylt.

 9. Elin

  Oskar, puh det kanns tacksamt att kunna tillfredstalla krasna matbloggslasare…

  Max, hur jag an forsoker harborta sa saknas alla prickar, sa jag blir inte klokare 😎

  Susanna, en trakig chutney ar inget kul i maten sa hoppas du hittar nagon bra over there, jag ar tex inte sa fortjust i de dar Sherwood, eller vad de nu heter, jag vill ha dem mer fruktiga och lite kryddiga, jag har ju forresten ambitionen att gora min egen, haha, sen nar jag har flyttat, vi far ju se hur det blir med det, host,

  Helena, oliverna fanns med pa listan fran borjan, men jag plockade bort lite av varje, delvis for att jag kande igen mig i det karin ovan skrev, om att det antagligen ser ut som om jag foder ganska manga familjemedlemmar har hemma 😎

  Karin, precis, lingonen kan stros pa det mesta, eller blanda med ketchup (!!!), en lingonketchup passar till vilt, tex algfarsbiffar 😛

 10. tina

  ohla! vilket inlägg. storhandling tycker jag om, roligt att läsa hur andra gör. tusen tack för en himla bra sida för övrigt, kollar här mest varje dag. /en sån där hemlig beundrarinna

 11. Oskar

  Lingonketchup!! Wow!

 12. Elin

  Tina, valkommen ater, vi ar lite semesterlata har i bloggen, men det rasslar nog strax till med inlagg igen 😀

  Oskar,det ar faktiskt ingen dum ide. Iden kommer fran en resturang som heter Salt i Sthlm som ligger pa Hantverkargatan. Fast det ar ifran den tiden da “Salt var Salt”, bar liksom resturang hade sin basta tid fram till 1999-2000 nanting da de bytte agare och sedan var inget som forut igen. Deras algfarsbiffar med lingonketchup serverades med mandelpotatischips, hur gott som helst. Hur dagens Salt ar har jag faktiskt ingen aning om, jag ar bara overtygad om att det sakert var battre forr:wink:

 13. Oskar

  Hur smaksätter man bäst sin strimlade biff/kyckling/köttfärs då man gör Fajitas ❓ Har du några bra tips Elin? (Eller någon annan)

 14. Oskar

  Hmm….skulle bli ett frågetecken….inte en sådan smiley….nåja…sak samma.

 15. Helena

  -> Oskar: Jag kör slackermetoden och använder Old El Pasos Fajitamix på påse! :mrgreen: Men jag kan tänka mig att Elin har en annan metod! 😉

 16. Oskar

  -> Helena: 😀 Slackermetoden…I like it! Tänkte bara att när jag nu “umgås” med så kulinariskt bevandrade personer som er här så skulle jag slippa köpa just den där glutamat-stinna kryddpåsen 😆 Harissa är kanske ett bra alternativ. Får kanske lägga in en beställning från Stockholm då 😛 . Väntar med spänning på svar från ägaren till den här tråden.

 17. Helena

  -> Oskar: I det här fallet är jag inte det minsta sofistikerad. Våra kycklingfajitas brukar ätas på fredagskvällarna framför tv:n och då finns det ofast ingen ork för kulinariska utsvävningar. 😉

  Helt ärligt; vill du ha finoliver eller något annat har jag plats i resväskan. Säkerhetsvakterna på Arlanda är vana vid det här laget…

  När du ska börja blogga, förresten!? :mrgreen:

 18. Oskar

  -> Helena: Jättesnällt! Det är klart att lite goda lösviktsoliver hade varit fantastiskt gott. Eller en flaska av Max universalgegga (Harissan) 😆 . Jag ska rådslå med mina smaklökar och så får jag kolla upp att jag i så fall är här då du kommer. Kan maila dig på Ragazze-adressen så slipper jag tråka ut resten av Sverige med detaljer om detta. Känns fortfarande lite sniket att låna plats i din resväska dock. Och…när ska jag börja blogga? Borde egentligen använda hösten till att jogga mera, blogga mindre 😉 . Och så är ju frågan vad jag skulle fylla bloggen med. Max är lite taskig och skriver att jag kan vara Frasier 😆 .

 19. Elin

  Oskar, Fardig fajitasmix finns inte i vart kok,det brukar bli en kryddblandning pa det som redan finns i kryddskapet, sambon utgar nog mest fran chili medan jag ofta har spiskummin som bas. Och tank dig for innan du borjar matblogga, det tar en massa tid, man borjar laga en massa konstig mat for att ha bloggvirke och sa lar man kanna en massa underliga manniskor, ja att borja jogga ar nog mer okomplicerat 😉

  Max, jag har inte provat pastavarianten av harissa utan bara kort pa den torra kryddmixvarianten som jag anvander till det mesta. vem saljer pastavarianten, ar det dar foretaget som borjar pa F?

  (OT, jag ar fortfarande ute pa resande fot, darav av franvaron av nya inlagg, jag tror svarmor planerar en lammstek till middag, oh yeah)

 20. Max

  Elin: Ja, det stämmer. Men jag har inte sett den i många affärer. Finns dock ett annat märke också, men kommer inte ihåg vad det heter.

 21. Oskar

  Oroligt spanande åt alla håll mottog jag igår en burk langade finoliver. Överlämnandet skedde i frihamnen i Karlskrona, ur bakluckan på en bil. Jag fick sedan gå därifrån utan att vända mig om. Då jag ändå gjorde det var Helena och hennes M spårlöst försvunna. 😆 .

  OK, kanske inte riktigt så. Men herregud vilka oliver. Efterlyser genast ett nytt inlägg om oliver så att jag kan få mediautrymme för att vräka ur mig berömmet 😀 .

 22. Helena

  -> Oskar: :mrgreen: Ett olivrelaterat inlägg kommer när jag är tillbaka i människobyn i helgen. Håll uuuuuut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.