Vad ska vi äta?

Jag är alldeles säker på att det inte bara är i det här hushållet som frågan om vad som ska ätas på kvällen ställs varje dag. Den vanligaste proceduren är att jag och sambon pratar med varandra (på MSN eller i telefon) framåt eftermiddagen, en av oss (oftast jag) frågar vad vi ska äta, den andra (ofast sambon) säger ” jag vet inte” och så går vi igenom alternativen. Lax? Kyckling? Köttfärs? Och kan inte komma på något som är lockande. Sittandes i min lilla läsbubbla på t-banan på väg hem från jobbet hör jag nästan varje kväll mobilsamtal som handlar om just middagsmaten. Inte sällan ringer tjejen sin kille för att fråga vad de ska äta och väldigt ofta suckar hon och säger “näeee, det vill inte jag äta” eller ” inte idag igen”. Och jag kan inte låta bli att undra om tjejer i allmänhet lägger mest tankeverksamhet på mat och ställer högre krav på vardagsmaten än vad killar gör, för lite så är det hemma hos oss.

För att slippa eftermiddagsångesten och för att inte lessna på maten helt och hållet när kroppen är trött och fantasin tryter mitt i veckan, är mitt knep att göra en liten matplan på helgen. Jag bläddrar i mattidningar, surfar igenom mina bokmärkta recept som ligger i mappen “mat att prova”, letar i minnet för att hitta gamla godingar och gör en grov planering för den kommande veckan och handlar sedan hem ingredienser (eller allra mest troligt; ser till att M bär hem maten). Det är inte alltid jag följer den uttänkta planen, men jag har i alla fall sett till att det finns fyra, fem möjliga rätter att laga utan att behöva gå till mataffären (med undantag för färska grönsaker, frukt och lite annat smådutt).

Hur gör ni? Vilka är era bästa knep för att inte hamna i köttfärs- och kycklingkarusellen? Följer ni en matsedel och funkar det i så fall? Var hittar ni er inspiration? Har ni många rätter på er repetoar som återkommer med jämna mellanrum? Vilken är vardagsfavoriten? Berätta!

27 kommentarer

 1. Bengt

  Jag brukar kika på matbloggar…skratt..

  eller använda google och söka på de ingredienser vi har och recpet…alltid hittar man något som lockar smaklökarna…

 2. Oskar

  När man får barn är det ännu lättare att hamna inte bara i köttfärskarusellen utan (ve och fasa) i makaroner-och-färdigköttbullarträsket 😳 Sorgligt. Då och då får jag dock panik och tänker “att nu får det vara nog!” :smile:. Gör då ungefär som du Helena – kikar i tidningar, på nätet och liknande på helgen. Gör upp en plan för några dagars mat. Tycker att DN ibland har hyfsade mattips. Sedan blir det ju frånsteg från denna plan men är ändå skönt att ha några uttänkta, goda, rätter att falla tillbaka på om den stora inspirationslösheten knackar på dörren en dag.
  En vid det här laget något uttjatad rätt som många gånger blivit resultatet av sådan idébrist är följande. Har som regel fryst kyckligfilé hemma. Ser man bara till att ha ett par förpackningar Kelda matlagningsgrädde (lång hållbarhet!) hemma samt det obligatoriska oliverna (här funkar Fontanas fuloliver) och soltorkade tomater är man nästan säker. Steker kyckligen i bitar. Slår sedan på matlagningsgrädde. I med tomaterna, gärna med lite av oljan om det är en god kryddning (annars hivar man i lite torkad basilika) och sedan oliverna (svarta). Vid serveringen rör man försiktigt ner ruccola, alt blad av färsk basilika – allt utifrån vad som finns hemma. Serveras med Basmatiris. Enkelt. Ingen stor smakupplevelse men en räddare i nöden.

 3. Xtian

  precis som Bengt, fast allvarligt: jag tittar på bloggar. Ni, och några andra ser till att saker jag inte trodde var möjliga nu ter sig som att värma köttbullar i mikron.

  Men, å andra sidan – man hamnar lätt i kycklingfilé-svängen.

  2 bra saker som räddat mången vardagskväll = pitabröd/tortillas och couscous/bulgur. Har man något av dom 2 så kan man alltid sno ihop nåt och göra smaskiga varma eller kalla wraps. Eller koka bulgur/couscous och slänga ned ungefär vadsomhelst.

  (Å andra sidan äter både jag o min hustru stadiga luncher och då är faktiskt lite A-fil o några mackor med gott pålägg inte så tokigt på kvällen)

 4. lena

  på torsdagar brukar jag göra en matlista (fredag-torsdag) där jag skriver upp vad vi ska äta varje dag & vilka ingredienser som behövs handlas hem! jag kikar runt på nätet, bläddrar i kokböcker & försöker minnas vad vi ätit andra veckor! vi sparar en hel massa pengar & energi på att göra på detta vis 🙂 lagar alltid middag på kvällen & kan stolt säga att jag aldrig köpt färdiga köttbullar 😀 hihi

  kram kram!

 5. Ilva

  Jag tittar i kylskapet och skafferiet, suckar och gor nagot av det som finns, har jag tur sa har jag nyss varit och handlat och kanske t.o.m. tankt ut nagra ratter att prova annars sa far det bli vad det blir. Det ar varre att alltid laga naringsriktig mat at barnen, tre olika smaker och i olika stadier av livet… de far nog tjatigare mat an vad vi far.

 6. Ingerid

  I mange år lagde vi middag annenhver dag, slik at ingen av oss ble lei av å lage mat. Nå tar vi det mer impulsivt. Det var bra å ha lite penger noen år 😉 – vi ble gode på linser, egg og kikerter, og nå savner vi det hvis vi ikke har det en uke. Med hermetikk i skapet (skafferiet) er det like raskt å lage en curry eller en tomatgryte som pasta med kjøttsaus. Det er faktisk sant. 😀

 7. lotta

  Planering… sen hushållet utökades med smått försöker vi få någorlunda varierad mat. Även om barnfavoriterna så klart är just köttbullar, ungspannkaka eller stekt lax.
  Är ambitiös nog att göra två/tremånadersplaner då och då, men lämnar två, tre kvällar i veckan tomma för infall, hämtmat, önskemål, vad som kommer med årstidernalådan eller vad som är superbilligt. Sen kan jag stuva om lite under veckan, men föröker vi försöker veckohandla på helgen så att man slipper all stress på vardagkvällarna när två små är trötta och helst vill ha mat bums när pappa kommer hem från jobbet.
  Recept hämtar jag ur min datoriserade receptsamling som hela tiden uppdateras när jag ser saker som verkar lockande (tillexempel här), Testade recept som inte passade alla stryks så vi slipper göra om dessa.
  Jag inbillar mig dessutom att vi sparar pengar på detta vis även om det är tveksamt 🙂

 8. Karin

  Jag vet inte om killar i allmänhet tänker mindre på mat, iaf tänker de mindre på att tillaga maten. Min sambo skulle nog kunna äta falukorv och makaroner eller falukorv med pulvermos varje dag…
  När vi handlar har han aldrig tänkt ut något recept i förväg utan det blir jag som får komma på något, och oftast också tillaga det. Det funkar rätt ok för mig, för jag är ju intresserad av matlagning men visst är man inte alltid så inspirerad som skulle kunna önska. För att få inspiration läser jag här, surfar till Arla & Tasteline eller kollar i min receptpärm med gamla favoriter. Mycket kyckling blir det, ibland pasta, aldrig fisk tyvärr. Ibland kan jag tänka att det borde finnas en näringstablett man kunde ta istället för middag. Fler som varit inne på det?

 9. Marlene

  Eftersom jag har småbarn så orkar/hinner jag inte handla eller fundera över vad vi ska göra för mat varje dag så gör jag alltid matsedlar. Ibland en vecka åt gången ibland för en månad. Då tittar jag tillbaka på gamla matsedlar, läser mattidningar, tittar på nätet osv. Sedan följer jag inte matsedeln slaviskt utan ändrar mat om jag tycker att något annat passar bättre eller om jag blir sugen på något annat.
  Visst är det så att man har många maträtter som man äter ofta, tyvärr pga slentrian och att de har någon fördel tex snabblagat eller att barnen gillar det.
  I min familj så är det jag som är matintresserad och oftast bestämmer vad vi ska äta till middag. Man och barn äter oftast glatt. Jag är mer kräsen, skulle min man bestämma maten varje dag skulle jag inte bli så nöjd tror jag!

 10. Johanna

  När vi bodde i Sverige hade vi 2 veckors-ansvar. Rätt skönt att slippa planera och handla mat under sambons period + att räddarna i nöden, favoriterna och stuket blir olika. Inte alltid men ofta gjorde vi veckomatsedlar och handlade då bara 1-2 ggr i veckan. Vi lagar också en stor mängd mat, som räcker till minst två dagar, gärna mer. Det gör oss inget att äta samma två middagar i rad om man käkar ngt annat på lunchen, och det blir ju snabbare och enklare. Det som alltid fanns i frysen då var köttfärs, kycklingfiléer, räkor, och sen tillbehör nudlar, pastor, kryddor, bulgur, etc.
  Här i Norge är det annorlunda. Jag lagar mer mat än han, och vi handlar verkligen efter extrapriser. Nog dyrt ändå. Nu blir det en annan sorts handling också för det är svårt att gå in i affären och bli inspirerad (som funkar i Sverige). Tyvärr. Så här är det strikta handlingslistor som gäller, det går liksom inte att bara skriva “fil, mjölk och mat” för då kommer jag ut tomhänt. Fokus på billig mat och således inga kycklingfiléer, i princip bara köttfärs och inget annat nötkött, och mer billigt grönt. Vi har nog mer utfyllnad i maten nu tycker jag. Mer bönor, linser, konserverade tomater och sånt. Grönsaker. Ofta soppa en gång i veckan, iaf under höst och vinter.
  Jag brukade kolla på arla, tasteline, etc, men när jag är här känns det lite meningslöst för det blir extremt sällan av att jag gör de recepten. En sån enkel sak som wok med lövbiff/biff i tex, jaha hurdå?? Det finns ju inte lövbiff/biff på min mataffär. Det är ganska trist! Varje gång jag kommer in i en svensk mataffär nu inser jag HUR trist det är. Saknar verkligen Ica Kvantum, min invandrarbutik med superbra chark, etc.

 11. Ingerid

  Johanna, jeg skjønner godt hva du mener – i Sverige spiser man mer og bedre kjøtt enn her i Norge, og det meste av mat er billigere og ofte bedre i Sverige enn her. Det er en grunn til at nordmenn reiser til Sverige og handler kjøtt og mye annet…. men om du bor i Oslo finnes det ihvertfall gode grønnsaker av mange slag (til og med om vinteren)! Det gjelder ikke alle steder.

 12. Kinna

  Ibland gör jag veckomatsedlar. Det händer att jag delar med mig av veckomenyn till syskonen som har samma kokbok. Det har lett till att jag verkligen gått igenom just den kokboken och lagat många recet. Ett spännande experiment.

  Just nu när jag bloggar och försöker jag hitta nya saker att skriva om, vilket ger mig uppslag att leta ingredienser.

  Tidigare veckohandlade vi och det kändes som om det blev billigare i längden samt mycket tidsbesparande. Jag har alltid frysgrönsaker, kyckling och köttfärs hemma. Lax finns också ofta samt burktomater.

 13. Smulan

  jag har fortfarande kontakt med ett par kompisar som jag känt sedan barnsben. Dock bor vi väldigt utspritt, från nordligaste norrland till Lund i söder. För att inte hamna i vardagsträsket när det kommer till mat så byter vi organiserat recept med varandra. Vi har vars en vecka i månaden (vi är fyra st) då vi skickar ett recept. Detta gör att man får tre nya recept i månaden och en lust att komma på något nytt till sin egen vecka. Det som är extra positivt är att vi får beprövade recept som ofta har en kommentar över hur lättlagad rätten är, och vilken prisklass den håller (vi är studenter så det är av stoor vikt). Det funkar faktiskt!

 14. anna

  Jag gör nästan exakt som du faktiskt! 🙂 Har just suttit med den planeringen för en vecka framöver. Som det ser ut nu blir det:

  Kräftstjärtspasta (eget recept)
  Hot biff wok (Arla)
  Sydstatsfilé med sötpotatis (Arla)
  Broccolipasta med skinka (Arla)
  Grönsaksplättar med tzatziki (Tasteline)
  Kikärtsgryta med tonfisk (Tasteline)
  Kyckling Italiano (Arla)

  Har inte spikat vilka rätter som blir på vilka dagar, men det får bli lite som det blir efter ork och vad man är sugen på.

  Annars försöker jag varva köttfärssås/lasagne/korv stroganoff-träsket med pestofisk med rotfrukter och potatismos (superenkelt, bre grön pesto över torsk/hoki) lägg fisken i foliepaket ovanpå valfria rotfrukter och ha i ugn 50 min på 200 grader. Potatismos kan man köra pulver eller hemgjord. Mumma! 🙂

  En annan enkel grej jag gör är lövbiff som jag brer med mjukost, kryddar med dragon, fyller med en tomatskiva, viker ihop och steker. Serveras med klyftpotatis och vitlökssås och sallad.

  Sen gör jag ibland superenkel fisksoppa: Lax, räkor, purjolök, potatis, morot, matlagningsgrädde, salt, vitpeppar, citron, dill, buljong. En klick naturell yoghurt i vid servering blir pricken över i:t.

  Oj vad långt det här blev då 😉 Men du baaad ju om svar 😉

 15. Pernilla

  Jag har skapat ett matlotteri! Maträtter jag gillar att äta och laga återfinns på lappar i en ask. När det sedan är dags att skriva veckans matsedel (en sådan är ju som självklar) är det bara att dra så många lappar som jag på inte lyckats hitta på rätter. Systemet har utvecklats så att jag inte fördelar rätterna på dagarna förrän jag “dragit” alla sju.

  Matlotteriet uppstod när jag var less på min egen matlagning och plötsligt kom ihåg favoriter som hamnat i något avlägset hörn av hjärnan.

 16. Eva

  HEJ
  Jag har kommit på ett sätt för stressiga barnföräldrar att överleva.
  ( alla fall fungerar det hemma -ibland).

  1) gör en lista på alla basvaror + vanliga extra varor som du alltid vill ha hemma. Innan du veckohandlar pricka av mot listan att allt finns.

  2) bestäm dig för en acceptebel ambitionsnivå på matlagningen.
  Vi kör måndag – torsdag sk barnmat ,köttbullar korv odyl och fredag – söndag mat som vi vuxna gillar.

  3) mycket frukt och grönt.

  4) veckohandla efter din grundlista (se punkt 1) då klarar du alltid veckan och har den på dig att fundera ut helgmaten.

 17. Helena

  Det är verkligen roligt och inspirerande att läsa era tips för att få ihop matlagningen mitt i veckorna. Tack! 😛 Det slår mig att de flesta kommentarerna handlar om planerade inköp, en samling favoriträtter och god planering i största allmänhet. Jag undrar; är vi matnördar ett organiserat släkte? 😉

  Pernillas matlotteri var en kul och fiffig idé. Något att ta efter…

  Fortsätt gärna dela med er av era tips! 💡

 18. Peter Forsberg

  ❓ Alltså det här med att handla mat,,Är singel o världens sämsta på att handla hem mat..tänker att nu fått lön o betalat räkningarna sen till affären o handla hem för en månad (tänker jag). Men vad händer!! det slår slint o det blir det vanliga skräpet som korv, färdiga köttbullar,,ibland frysta klubbor.Hur ser en bra o klok handlarlista ut..Vill gärna få råd eller tips på en lista..MVH Peter

 19. Elin

  Peter, en bra storhandling ar ett specialamne i sig att doktorera i, men det ar forstas vart ett eget inlagg har i bloggen, jag aterkommer om nagra timmar om ett forslag 🙂

 20. Peter Forsberg

  🙂 tack för det,,det är verkligen jättesnällt av dig. Peter

 21. Dan

  Jaha… Hos oss är det så att det är jag som är den drivande kraften när det gäller mat…. kanske beroende på att min flickvän inte har ngt intr. av matlagning :shock:!! Vet inte om detta är reklam, men… dinnerbase.com har c:a 25000 recept att kolla på, bara att skriva in en ingr. t:ex fläskfile, så får man upp dom recepten som finns med fläskf. Den siten har räddat mig många ggr!!:grin: Annars är kokböcker trevlig läsning, T:ex Annas mat, S.Dalis kokbok, Rutiga kokb mm…. Ha det bra nu bland pannor o kastruller!!

  Mvh Dan!!

 22. Sandra

  öö det är recept jag är ute efter .. 👿 inte en seg sida där ni undrar vad ni ska äta 😯 jaja

 23. Oskar

  -> Sandra: Då har du kommit rätt.

 24. Helena

  -> Sandra: Välkommen hit! Trist att du råkade hamna på ett inlägg utan recept, men om du söker i sökrutan (längst ner till höger på sidan) på ett recept/ingrediens så ska du förhoppningsvis hitta det du letar efter. Vi postar inte bara inlägg med recept, utan även en hel del matfunderingar, tips om nya produkter i mataffären och inte minst texter om krogbesök.

  Jag håller med om att sidan är seg för tillfället. Webbhotellet verkar ha sirap i sina ledningar… 😕

 25. Nasser

  Det är inga problemas för mig att bara äta pizza. Det är gott.

 26. ÄLiN

  Ville bara säga att de e underbart att se att det är på fler ställen det ständiga mattjaffset & “Nääee inte de inte de eller de eller de” förekommer 😀 I vårt hushåll är det dock jag som får ta tag i saken, han kan gärna käka välling på en fredakväll..Lixom hallå?? INTE DE!!! Haha! Kram kram

 27. Evelina

  Jag och min sambo, som inte har barn, äter ganska ofta olika mat. Kommer vi inte överens om vad som ska lagas fixar vi var för sig den mat vi är sugna på/orkar tillaga. Sedan sätter vi oss och äter tillsammans.

  Mycket hushållstjafs tror jag beror på att man har en romantisk bild av att allt måste genomföras tillsammans. Men man har ju inte samma behov bara för att man älskar varandra. Kärleken gör istället att vi respekterar varandras behov, och låter sambon laga sin korv varje dag om så önskas…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.