Blåmusslor med chili och citronpasta

Att koka musslor är enkel och billig vardagslyx. Dessutom är de snygg plockmat! Mina musslor får gärna vara ordentligt påverkade av chili och vitlök, och egentligen gillar jag ju mest buljongen som blir av hopkoket. Den är ju hur god som helst att doppa bröd i.

Koka  pasta till om du är hungrig och pressa ner lite färskpressad citronsaft innan servering.

Blåmusslor med vitt vin och chili

  • 1 påse blåmusslor (sköljda och skrubbade)
  • ett par schalottenlökar
  • ett par vitlöksklyftor
  • en röd chilifrukt
  • en rejäl skvätt olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • salt och peppar
  • ett par nävar persilja

Finhacka all lök och chilifrukt och fräs det sedan i lite olivolja. Häll i musslorna tillsammans med vinet och låt de koka tills de har öppnat sig (3-4 minuter). Smaksätt buljongen med lite salt och peppar. Rör ner finhackad persilja innan servering som sker så snart musslorna är kokta och klara!

Komihåg! Koka inte de som redan är öppna och ät inte de kokta som inte har öppnat sig!

14 kommentarer

  1. Lena

    Det måst ejag pröva! Älskar musslor men alltid trott att det är för meckigt att fixa själv.

  2. Oskar

    Precis min åsikt! Billig vardagslyx. Enkelt. Snyggt. Gott. Köpte en påse musslor idag. Nu vet jag vilket recept jag ska prova den här gången.

    Vad tycker ni förresten om den belgiska varianten (moules frites)? Den med musslor, pommes frites och en rejäl klick majonäs :?::grin: Barbariskt eller smaskigt?

  3. Elin

    Lena, välj rätt musslor bara, koka inte dem som redan är öppna och ät inte de kokta som inte har öppnat sig!

    Oskar, eftersom musslor i sig inte är så mättande så tycker jag att den belgiska varianten är förlåtlig 🙂

  4. Oskar

    Elin -> Ja, Moules Frites är onekligen mättande. 🙂 Men gott faktiskt. Tror dock att jag ändå föredrar musslorna till en god pasta, typ din här ovanför. Kan tänka mig att den färskpressade citronen ger en spännande brytning mot de chilikryddade musslorna. Moules Elin…..

  5. Max

    Yff, inga musslor i min mage! 😯

  6. Oskar

    Receptet är nu avnjutet. Får 5 tjejer i köket av 5 möjliga. Gillade chilin till musslorna!

  7. Elin

    Oskar, skoj, det känns som om vi tar över ditt liv mer och mer :mrgreen:

  8. Oskar

    -> Elin: Vaddådå??!!! *knaprar på Marabous nya kexchoklad och letar efter den självvattnande Basilikakrukan i en broschyr*

  9. Helena

    Helt underbart! Är det det här som kallas för Ragazze-effekten? ❓ Snart kommer alla Marabou X och Eva Solokrukor vara slutsålda i hela landet! :mrgreen:

  10. Niklas

    Köpte för första gången musslor för några dagar sedan. Dock noterade jag att vissa musslor var öppna, men när man “knackade” på dom eller slöt dom försiktigt för hand så stängde dom sig tydligt och klart av sig själva och höll sig sedan slutna. Detta tolkade jag som att musslan lever och alltså kan kokas/ätas ? Är inte matfötgiftad än i alla fall… Någon som vet hur det egentligen ligger till.

  11. Oskar

    Precis min uppfattning. De ska vara slutna innan kokningen eller åtminstone stänga sig då man knackar på dem. Bör öppna sig under tillagningen. Tror inte du har någon magsjuka att vänta 😛

    Visst var det gott?

  12. Blåmusslor med vitlök & timjan » Tre tjejer i köket

    […] Nyfiken på fler recept? Kika på Elins blåmusslor med chili och citronpasta! […]

  13. Matminnen från Bandol » Tre tjejer i köket

    […] blev en hel del musslor i Frankrike och de allra bästa var de allra enklaste. Köp ett nät och koka dem med vitlök och chili!  Jag erkänner glatt att kombon med pommes frites på fredagkvällen är oemotståndlig […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.