Morotssoppa med citron och ingefära

Det här blev en otroligt god soppa inspirerad av BBC Food. Morötter, ingefära och citron passar väldigt bra tillsammans!

Morotssoppa med citron och ingefära

 • lite smör att steka med
 • 1 finhackad gul lök
 • 2 tsk finriven färsk ingefära
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 600 gram morötter i ca 2,5 cm skivor
 • 675 ml buljong
 • finrivet skal från en citron
 • ca 0,5 dl grädde
 • finklippt gräslök för garnering
 1. Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter. Tillsätt ingefära och vitlök.
 2. Häll i morötterna och fräs ett par minuter.
 3. Häll på buljong. Sänk värmen och låt puttra tills morötterna har mjuknat.
 4. Gör citronkrämen: blanda grädde och citronskal i en skål.
 5. Mixa morotssoppan. Salta och peppra. Smaka av med ev lite mer ingefära.
 6. Ringla citronkrämen över soppan precis innan servering + klipp gräslök ovanpå.

20 kommentarer

 1. Hos Helena :: Helenastatus :: January :: 2006

  […] nöjd med: att jag har textat placeringskorten till mammas fest idag. 53 stycken plus några felskrivningar… Ann-Charlotte är ett långt namn, insåg jag när textutrymmet tog slut och jag behövde klämma in den sista bokstaven. Gah! i: ngen seger för handbollslaget i lillstaden idag, men ujuj vad nära det var. Puh! skor: förra säsongens mockastövlarkängor med de tjocka fårskinnssulorna är gudomliga! dricker: Lady Grey borde: gå och lägga mig tidigt ikväll äter: ikväll har vi ätit morotssoppa med ingefära och citronkyckling med kokt potatis kläder: provade klänningen, skorna, koftboleron och väskan idag – det kommer funka på lördag! läser: “Gregorius” av Bengt Ohlsson gör gott: finaste M i kylskåpet: det är lite halvtomt, men det finns gott om kattgodis i alla fall! sover: med en kattkille på min huvudkudde. Han spinner som en galning och hela kudden vibrerar. har: haft en bra helg; lugnt i fredags med dvd-film hemma, brunch hos E & F igår och på kvällen kom M:s kompis F på middag och så lite shopping, pappersfix och matlagning idag. senaste inköp: en brun kofta och en enkel, vit top på H & M idag funderar på: hur jag ska orka jobba fyra dagar på raken (i vanliga fall jobbar jag bara två dagar och har sedan en vilodag), träna och få behandling omedelbums efter jobbet på onsdag, åka till lillstaden på torsdag kväll, ägna helgen åt att fira min 50-åriga mamma och sedan hem och jobba igen. längtar: jag ser fram emot festligheterna på lördag! Comments » […]

 2. Pallas

  Wow, vilken kanonsoppa!

  Jag blev så sugen på soppa häromdagen och googlade av en händelse på morotssoppa. Ert recept var den första träffen och lät gott, så jag bestämde mig för att prova. Jag hade inte allt hemma så jag modifierade lite efter vad som fanns i skåpen.

  Jag hade inte grönsakbuljong (finns inte i vår affär) utan jag använde tomat/kycklingbuljong. Inte heller hade jag citron eller matlagningsgrädde, så jag gjorde lite currymajonnäs och klickade i istället. I brist på gräslök finhackade jag lite purjo och strödde över currymajonnäsen. Jag kryddade också soppan med chili, eftersom vitlök, ingefära och chili tillsammans är väldigt bra mot inflammationer och allmänt höjande för immunförsvaret. Mumma blev det!

  Jag berättade för min femtonårige son (han bor i Sverige med sin pappa och jag bor i södra Kalifornien) att jag lagat en morotssoppa som var så god och då tvingade han mig att skicka receptet så att han ska kunna laga det hemma.

 3. Elin

  Pallas, tack for soppptips – chilivarianten later god!!!

 4. Linnea

  Mkt god! Enkel, men med en tvist! 😉

 5. Tre tjejer i köket » Morotssoppa med färskoströra och rostade pinjenötter

  […] Morotssoppa ligger ofta högt i statistiken när man tittar på vad man googlar på för att komma till oss. Lite otippat på sätt och vis eftersom det är tre och ett halvt år sedan som jag bloggade om det. […]

 6. Elina

  Min sambo och jag har lagat den här soppan många gånger nu sedan vi hittade den för ungefär ett år sedan. En riktig hit! Det blir morgondagens lunch, så därför är jag här och kikar igen. Tänkte bara lämna en kommentar den här gången.

  Må väl!

 7. Elin

  Vad kul att du tycker om den! och bra att jag blev påmind om den 🙂

 8. Stefan Rosell

  Hej

  Trevlig soppa. Den står och kokar ute på spisen nu. Nästa gång skall jag prova med 5-10 rivna mandlar och en bittermandel. Mandlar ingår nämligen i familjens hemliga recept på morotspudding. Testa!

 9. Mört

  Favoritreceptet på morotssoppa! Många tack…

 10. Crippa

  Oerhört gott, gjort den flera gånger. Verkligen ett topprecept. Ett tips på variation är att använda Turkisk Mezeyoghurt 10% fetthalt istället för Citronkrämen. Lite variation bara.

 11. Morotssoppa. « Snow Whites Diary

  […] Morotssoppa med citron och ingefära […]

 12. Sofia

  Vansinnigt god soppa! 🙂 Rekommenderas såklart. Tillräckligt matig och god för att serveras som huvudrätt.

 13. KarinW

  Supersoppa ! Den blev fantastiskt god med både ingefära och citron. Jag länkar!

  1. Elin

   Kul att den här soppan går hem fortf! Måste nog göra om den någon dag 🙂

 14. Värmande soppa en snöig dag | JJonsson | ShapeMeUp!

  […] idag – soppa med massvis med ingefära och vitlök ska hålla mig frisk och varm! Använde det här receptet och anpassade efter egen smak. Önskar jag hade haft ännu mer ingefära i 🙂 Soppan  serveras med […]

 15. Mattias

  Fantastiskt spännande recept. Blev inspirerad och resultatet kan vara det godaste jag någonsin lagat. Tack!

 16. Morotssoppa med kokosmjölk och ingefära » Tre tjejer i köket

  […] du vill ha fler besökare till din matblogg – blogga om soppor. All sorts! Det här receptet på morotssoppa från 2006 pekar fortfarande emellanåt i statistiken. Liksom flera andra vardagssoppar i […]

 17. Emma

  Har lagat den här soppan sen jag först hittade receptet 2006. Otroligt gott! Idag strödde vi rostade pumpakärnor, klippt persilja och havssalt över, och åt gott vitlöksbröd till. Har också alltid chili i!

  1. Elin

   Åh vad kul att morotssoppan hänger med fortfarande!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.