Matlagning hos Elin 17/2 2004

Den första matlagningskvällen gick av stapeln hemma hos Elin den 17 februari. Tillsammans lagade vi vår allra första risotto och det gick ju alldeles strålande. Den gamla slitna klyschan “ju fler kockar…” stämde inte alls. Kvällens recept:

Risotto (grundrecept), 4 port. länk
Ingredienser
4 dl avorioris
20 g smör
2 dl vitt vin
0,5 l hönsbuljong
100 g parmesanost
salt och peppar

Gör så här
Fräs riset i smör, utan att det tar färg. Slå på det vita vinet och låt det sugas upp av riset. Slå på en slev varm hönsbuljong. Risotton blir bäst om man häller på en slev buljong i taget och rör om hela tiden. När vätskan har kokat in slår man på nästa slev och fortsätter tills riset är färdigt. Det skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna. Riv parmesanen grovt. Dra kastrullen av plattan och häll i den i det färdigkokta riset. För att få en krämigare konsistens så kan man tillsätta en klick smör eller crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Variation – Svamprisotto
Fräs schalottenlök och lite god svamp i smöret. Portabello, kantareller eller torkade trattkantareller går bra. Men bäst blir det med karljohansvamp. Byt ut buljongen mot svampbuljong.

Kyckling med parmaskinka och balsamsås, 4 port. länk
Ingredienser
8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano.

Päronsallad, 4 port. länk
Ingredienser
2 päron
150 gr blandad sallad (t.ex. rucola, lollo och salladspenat)
10-15 körsbärstomater
15 valnötter
6-8 st basilikablad
5 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar

Gör så här
Skär salladsbladen i bitar och lägg dem på ett stort uppläggningsfat. Skala päronen, dela dem på mitten, skär bort kärnhuset och skär i tunna skivor. Lägg skivorna på salladsbädden. Skölj och torka tomaterna, dela dem på mitten och lägg tomathalvorna på salladen. Bryt valnötterna i mindre bitar, dela basilikabladen i små bitar och strö nötter och basilika över salladen. Blanda ihop balsamvinägern med olivoljan, salt och svartpeppar. Häll på dressingen och servera

2 kommentarer

  1. Hos Helena :: Småfolket på besök :: March :: 2006

    […] Lördagen började med utefrukost och fortsatte med lite shopping, fika och Systembolagsvända. På seneftermiddagen kraschade vi i sängen hela gänget och det sköna med såna här besök är ju att man inte precis behöver vara låtsaspigg. Vi låg och skräppratade och det var riktigt mysigt. Igår kväll åt vi palsternackssoppa med curryfräst äpple och kikärtor, oxfilé med balsamicosås, potatisklyftor och päronsallad och snabb hallonsorbet. Och tittade på Melodifestivalen, förstås. I vår interna omröstning vann BWO, tätt följda av Andreas Johnsson och Carola och även fast delar av sällskapet hade svårt för att acceptera Carolas seger, blev det en lugn natt. […]

  2. Tre tjejer i köket » Arkiv » Risotto med kräftstjärtar

    […] Risotto med kräftstjärtar Risotto går att variera i det oändliga och passar därför bra om man har “lite av varje som man inte vet vad man ska göra med” i kylskåpet. Just nu så är kräftstjärtarna nästan gratis i affären (14:90:- för en hel burk!) så dagens version blev just med kräftstjärtar, svamp, sparris och givetvis riven parmesan. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.