Ost-och-Oreganobröd
Ost-och-Oreganobrödet som jag bakade förra veckan till saffranspastan är enkelt och passar bra när man har en liten bit ost med stark karaktär över i kylskåpet. I detta fall blev det med Västerbottensost.
Ost-och-Oreganobröd
- 50 gram jäst
- 3,5 dl vatten (värmt till ca 37 grader)
- 1 tsk olivolja
- 1 mrk salt
- 1 tsk socker
- 10-11 dl mjöl
- 1 dl riven stark ost, tex Västerbottensost
- 1 tsk oregano
- lite flingsalt
- Smula ner jästen i en bunke tillsammans med vattnet. Rör om.
- Blanda i alla ingredienser förutom ost och oregano. Knåda ihop till en deg och dela därefter degen i två delar.
- Kavla ut respektive deg till en rund kaka; strö en sträng av ost och oregano på respektive kaka. Rulla ihop degen till en lång orm och forma brödet genom att slå en knut av det.
- Lägg de två degknutarna på en plåt med bakpapper och låt det jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
- Strö över lite flingsalt på bröden och grädda dem i ca 30 minuter i 200 grader.