Smaklust

Smaklust

Den 24-26 augusti arrangeras upplevelsemässan Smaklust på Street.

På Streets hemsida står det:

Smaklust är nordens största upplevelsemässa och en hylling till det svenska mathantverket. Tillsammans ska Sveriges alla mathantverkare slå sig ner mitt i storstaden och visa allmänheten vilka fantastiska produkter av hög kvalitet och smak som tillverkas här i Sverige.

Ca 350 smakhantverkare från Sveriges alla regioner ska delta enligt infon på hemsidan och jag är så klart extra nyfiken på vilka representanter som kommer från Blekinge. Mässan pågår både inomhus och utomhus på Street och i Tantolunden.

Hösten 2005 arrangerades en finfin matmarknad och matkaravan på Street, så ja… mina förväntningar är höga!

Smaklustloggan har jag lånat från www.street.se!

Pastarullar med kalkon och soltorkade tomater

Att ha ett paket rökt kalkon hemma är fiffigt. Den passar till röror/fyllningar och definitivt i sallader. I de här pastarullarna fick kalkonen sällskap av soltorkade tomater och det blev en bra kombination. 

För första gången har jag köpt Keldas färdiga ostås. Jag är allmänt skeptisk till produkter som man med lätthet kan göra själv, men jag måste erkänna att det var otroligt behändigt att slippa ostsåskoket. Det är varmt i köket och det känns som om varje minut man kan vinna är en lättnad. Ostsåsen var visserligen ingen smaksensation, men en ok avbytare som alldeles säkert får fortsatt förtroende.   

Till tre personer behöver du:

1 paket färska lasagneplattor
1 bananschalottenlök
10 skivor soltorkade tomater
1 burk champinjoner á 200 g
150 g skivad, rökt kalkon
1 burk Kesella lätt 1%
1/2 kruka färsk oregano
salt
svartpeppar
2 pkt Keldas ostsås á 2,5 dl
1 dl riven ost

Gör så här:

Finhacka löken och strimla soltorkade tomater, champinjoner och kalkon. Fräs löken hastigt i lite olivolja. Tillsätt soltorkade tomater, champinjoner och kalkon och låt fräsa i ett par minuter. Häll i kesellan och krydda med oregano, salt och svartpeppar. Skär till lagom stora lasagneplattor, bred på lite fyllning och vik ihop dem. Lägg pastarullarna i en ugnsfast form, häll över ostsåsen och toppa med riven ost. Grädda i ugn, 225 grader, i ca 20 minuter. Servera tillsammans med sallad.

Pastarullar med kalkon och soltorkade tomater

Helenas kommentar: Ett paket lasagneplattor resulterade i sju pastarullar. Lite snålt tilltaget till tre personer, kan man tycka, men med sallad och bröd till blev vi ordentligt mätta!

Tips inför resa till Sardinien?

Carin ska åka till Sardinien och vill gärna ha tips inför resan!

Om någon har något guldkorn att tipsa om tar jag gärna emot det, vi ska åka dit i mitten av september.

Fyll gärna på i kommentarerna om du varit på Sardinien och har några tips till Carin och andra resenärer!

Jag har inte varit där själv men blev sugen när jag läste ett resereportage i Femina (nr 8, augusti 2007). Dessutom hade Svenska Dagbladet en trevlig artikel om agriturismo på Sardinien i helgen. Andra matnyttiga länkar om man är intresserad av just agriturismo finns att läsa på nätet här. Kanske nästa års resa för mig och J?!

Fika/brunch i Göteborg?

Tur att Helena bloggar på som ett litet lokomotiv när jag och Elin semestrat! 🙄

Idag modembloggar jag från skärgården och ber er läsare om lite service till Karin som efterlyser tips på trevliga fik/brunchställen i Göteborg!

Själv har jag fikat och lunchat flera gånger på Fröken Olssons Kafé, trevligt utbud, kanske lite dyrt och ofta fullt av folk. Fröken Olssons ligger på Östra Larmgatan 14.

Hos Allt om Göteborg finns Brunchtoppen, kanske kan du hitta något där om inte tipsen rasar in här bland kommentarerna!

Honungs- och citronmarinerad fläskfilé med oreganopotatis och balsamicosås

Ibland hittar jag riktiga guldkorn på TV4:s middagstips. Idén till den här fläskfilén kommer just därifrån och fastän att jag har ändrat lite i receptet kan jag alltså inte ta åt mig äran den här gången. Ursprungsreceptet har Nils Emil Ahlin komponerat och det finns här.

Jag lagar sällan fläskfilé, vilket ju är dumt eftersom det är gott och inte så värst dyrt (i alla fall inte i jämförelse med oxfilé och annat oxkött). Har man dessutom tur och får tag i en fin filé, försvinner inte mycket i och med ”putsandet”.

Sallad

Till tre personer behöver du:

1 fläskfilé, ca 600 g
salt
svartpeppar
olivolja + smör att steka i
Marinad
4 msk flytande honung
cest av 1 citron
saft av 1/2 citron
1/2 röd chili
2 nypor flingsalt
svartpeppar

ca 10 kokta potatisar
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1/3 kruka oregano

Gör så här:

Putsa fläskfilén och bryn den sedan runt om i några droppar olivolja och en klick smör. Salta och peppra. Blanda honung, citroncest och saft, finhackad chili, salt och peppar till marinaden. Lägg den brynda fläskfilén i en ungsform och häll över marinaden. Låt fläskfilén gå klart i ugnen på ca 175 grader i knappt 20 minuter. Jag tog ut filén när innertemperaturen var 75 grader och då var den lite rosa i mitten. Innan vi satte oss vid bordet hade den dock blivit orosa, men var fortfarande riktigt saftig. Skiva den kokta potatisen i fjärdedelar och stek den i lite olja. Krydda med salt och svartpeppar och tillsätt färsk oregano när potatisen är varm och har fått lite stekyta. Servera tillsammans med balsamicosås och en sallad.

Honungs- och citronmarinerad fläskfilé, oreganopotatis, balsamicosås och sallad