Årets kock 2008 – var är brudarna?

Finalen i Årets kock 2008, det officiella svenska mästerskapet i proffessionell matlagning, närmar sig. Tävlingen avgörs i Blå Hallen i Stockholms Stadshus den 30 januari och arrangören slår på stort för att fira tävlingens 25-årsjubileum.

I finalfältet finns Tom Sjöstedt (Pontus och Selleri, Stockholm), Christian Fredriksson (Strix Lunch & Catering, Solna), Tobias Millqvist (Era 10:3 Gastronomistudio, Båstad), Alexander Sjögren (Mötesplats Österlen, Löderup), Håkan Olsson (Vendel at Sturehof, Malmö) och Martin Hansen (Skanörs Gästgifvaregård, Skanör). Silvermedaljören i Årets Kock 2007, Tom Sjöstedt, deltar alltså igen, men för övriga deltagare är det finalpremiär (rätta mig om jag har fel!).

Tävlingens första uppgift blir att skapa en rätt med ingredienser från en korg som presenteras först 45 minuter innan finalen startar. Den andra rätten, som deltagarna provlagar och finslipar gång på gång, har temat “nutida ekologiskt”, vilket ligger alldeles rätt i tiden.

Precis som vid årets final är det sex killar som har kvalificerat sig och jag kan inte låta bli att undra var tjejerna är. Uppenbarligen inte i tävlingsköken, i alla fall. Jag funderade över det här redan vid årets tävling och vi diskuterade det lite grand vid bordet under middagen. Då hoppades jag att det var en tillfällighet, men nu förstår jag att det snarare är ovanligt om någon tjej finns med i finalen. Tråkigt och riktigt konstigt, för visst finns det väl även kvinnliga kockar med tävlingsambitioner?

10 kommentarer

 1. Andreas

  Ja visst är det trist, jag var också inne på detta för några veckor sedan: http://matforum.nu/index.php?topic=967.0

 2. Karin W

  Verkar ju helt sjukt! Det måste ju helt enkelt finnas duktiga tjejer!
  Vem bestämmer vilka som ska delta?

 3. Andreas

  Alla kockar som vill får delta. Man skickar in recept som bedöms anonymt av en jury som väljer ca. 25 st som går vidare till semifinal.

 4. Helena

  Det stämmer som Andreas skriver; att juryn bedömmer de inskickade bidragen. Jag läste att juryn fick drygt 100 bidrag i år – undrar hur många av dem som var inskickade av tjejer. ❓ Ingen tjej gick hur som helst till semifinal.

 5. simon

  ville bara tillägga att tobias millqvist var med förra året i final, håkan olsson kom 3;a 2005. martin hansen deltog 2002 i final.:smile:

 6. Mimmi

  Tyvärr är det så att kvinnor ofta har ansvarsområden utanför jobbet, som hem och barn. Här råder fortfarande en skrämmande ojämlikhet. Tävlingskockar måste lägga enormt mycket tid på att finslipa recept och provlaga, provlaga… Den tiden har kvinnliga kockar svårt att hitta! För visst finns de skickliga kvinnliga kockarna därute!

 7. Lotta Bonthelius

  Vill bara komplettera med att det finns riktigt duktiga proffessionella kvinnliga kockar i Sverige som tävlar. Team Milko består av 7 kvinnliga kockar och konditorer. Laget har valt att tävla internationellt och startades 2003. Vi hade två mål med detta: dels att ta medalj och dels att få in flera kvinnor i stora tävlingar. Vad hände? Jo, silvermedalj i Matlagnings OS 2004 och silver i världscupen 2006. Nu hårdtränar laget inför OS som går i Tyskland i år. Vi är också stolta över att laget blivit kvinnliga förebilder och att 2 medlemmar rekryterades till landslaget direkt efter OS. En av lagmedlemmarna har också varit i semifinal till Årets Kock och är nu lagledare för Svenska Juniorkocklandslaget. Ytterligare en annan satt faktiskt i juryn för Årets Kock i år, för andra gången. Hon har dessutom suttit i juryn för Årets Konditor -och det tror jag att hon är den enda som har kvalifikationer att göra. Så jag lovar er; vi på Milko gör verkligen vad vi kan för att lyfta fram kvinnliga proffessionella kockar! Själv är jag lagledare för Team Milko och idén till att starta detta kvinnliga lag kom just utifrån att jag, som arbetar på Milko som är en av huvudsponsorerna till Årets Kock, länge undrat varför det är så få kvinnor med i tävlingen.
  Jag har inget svar på varför, men när jag i onsdags sa till tjejerna i laget att jag hoppas att det inte dröjer länge förrän någon av er står i tävlingsbåsen så sa en lagmedlem: “Varför inte en tjej i varje bås!?” Just det! Hälsningar från en förhoppningsfull lagledare för världens nu enda kända kvinnliga kocklag!
  PS. Håll tummarna för oss i OS i oktober! DS

 8. Maria

  Lotta: Tack för infon! Självklart håller vi tummarna för er både i OS i oktober men även för att det blir fler tjejer i nästa års Årets Kock! 🙂

 9. En tävling med enbart tjejer, som omväxling » Tre tjejer i köket

  […] har Helena bloggat om bristen på brudar i Årets kock-finalen, här är det precis tvärtom. I fältet av finalister är det gädjande nog ett helt gäng tjejer […]

 10. 3 x grattis tjejer » Tre tjejer i köket

  […] Grattis till Anna Johansson från restaurangen Vendel at Sturehof som direktkvalificerat sig till finalen i Årets kock (i år behöver vi alltså inte fråga var är brudarna) […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.