Rapport från Årets Kock 2007

I förra veckan fick vi en inbjudan till Årets Kock-tävlingen som arrangerades i onsdags. Och inte kunde vi tacka nej till ny inspiration, spännande möten och lite glamour. Trist nog kunde Maria inte komma ifrån sitt jobb (det är sannerligen en fördel att jobba på distans och att vara mammaledig! :wink:), så Elin och jag fick gå utan henne.

Elin startade tidigt och var med på ett frukostseminarium redan klockan åtta. Jag släntrade in på Grand Hôtel vid halv elva och kom lagom till det var dags för finalisterna att lämna in sin första rätt. 45 minuter innan tävlingen startade fick de sex kockarna var sin korg med råvaror (havskräftor, pilgrimsmusslor och blåmusslor bl a) som skulle tillagas och bli den första rätten; en modern a la carte-rätt. Inget som gick att öva på innan tävlingen, med andra ord. Det rådde febril verksamhet i köken och killarna jobbade med sina råvarukorgsrätter in i det sista.

(Muspek för bildtext – gäller hela inlägget)

Råvarukorgen 2007

Två timmar senare presenterades den andra och sista rätten som hade temat rustik elegans. Huvudråvaran var unggris och den här rätten hade förberetts mycket noga innan tävlingen. Deras handlag var imponerande, men det kändes ganska bra att se att de faktiskt darrade lite på handen. Proffessionella, men mänskliga! 😛 Tidspressen verkade för övrigt vara det som bekymrade deltagarna allra mest. Den andra rätten hade de två timmar på sig att laga och ändå var det precis på håret att de hann bli klara inom utsatt tid. Försening innebar poängavdrag och de flesta av killarna behövde en eller två minuter extra för att bli klara. Å andra sidan är det inte bra om rätterna läggs för tidigt eftersom de ju ska vara så nylagade som möjligt när de landar på juryns bord.

Tommy Myllymäkis vinnarrätt bestod av senaps- och silverlöksglaserad skinka, korv av rostad sida samt varm sylta av lägg och persilja med majrova och jordärtskockspotatis (se bild nedan). Ingen mat man svänger ihop i ett litet lägenhetskök, precis.

Tommy Myllymäki i sitt kök

Vinnaren Tommy Myllymäkis rätter

Finalisterna bedömdes av tre jurygrupper; en metodjury som hade till uppgift att följa kockarnas arbete i köken och fokusera på hygien och handlag och två olika grupper som poängsatte de två rätterna utifrån smak och utseende. Fredrik Eriksson var juryns ordförande och övriga medlemmar var bl a Gert Klötzke, Kattis Ahlström, Mathias Dahlgren, Melker Andersson, Leif Mannerström, Alexandra Charles och Göran Hägglund.

Mathias Dahlgren, Daniel Höglander och Karin Fransson bedömmer rätt nr 2

Gert Klötzke kikar på unggrisrätten

Klockan 18 var det dags för prisutdelningen och middag. Allra först fick vi champagne (Graham Beck Brut) och galet goda kanapéer med bl a Kalixlöjrom, lättrökt älgbog och Hugås getost i Spegelsalen på Grand Hôtel. Runtomkring oss minglade den ena stjärnkocken efter den andra och fnissande undrade vi när någon skulle komma fram och undra vad vi gjorde där.

Strax efter sjuslaget korades Tommy Myllymäki till Årets Kock 2007 och därefter tog vi oss genom de luriga Grandkorridorerna till Royal där det var dukat för matskribenter och andra hermeliner. I Vinterträdgården satt de som blivit inbjudna till den officiella banketten. Maten var dock densamma i båda lokalerna och vi konstaterade snabbt att vårt bordssällskap inte kunde ha varit bättre om vi suttit i Vinterträdgården. Det var kul att äntligen få prata lite med Gitto, få ett ansikte på På Stan-Elin och säga hej till Anna och Jessica från Laga Lätt och Malin från Allt Om Mat.

De tre rätterna var komponerade av Mathias Dahlgren som tar över rodret på Grand Hôtel i vår (i den restaurang som ska ersätta Franska Matsalen). I andra matintresserade tjejers sällskap vågade jag fota maten. Det bjöds på:

Förrätt: Matjessill med potatissallad, hackat ägg, gräslök och brynt smör.
Dryck: Nils Oscar God Lager & Grand Akvavit 1874

Matjessill med potatissallad, hackat ägg, gräslök och brynt smör

Varmrätt: Pepparstekt gårdsgrisbog med fläskkorv och spetskål samt jordärtskocksgratäng och svampsky.
Dryck: Château Bonnet Rouge Réserve 2003 & San Pellegrino (bordsvatten)

Pepparstekt gårdsgrisbog med fläskkorv och spetskål samt jordärtskocksgratäng och svampsky

Dessert: Bakelse med åkerbär och kräm på gammeldags mjölk

Bakelse med åkerbär och kräm på gammeldags mjölk

Efter de tre rätterna bjöds det på kaffe och Grand Hôtels teblandning (som jag ju drack när jag var på Afternoon tea i november förra året), sju sorters kakor och avec i Spegelsalen.

Kaffe/te, avec och sju sorters kakor i Spegelsalen

En kanonkväll. Förutom den goda maten (allra godast var fläskkorven på varmrättstallriken) imponerade de snygga blomsterarrangemangen på mig. Just blommor kan verkligen lyfta det enklaste porslinet till oanade höjder.

Så här i efterhand undrar jag var de kvinnliga kockarna höll hus under finalen. Det är mer regel än undantag att hela finalfältet består av enbart killar; vad beror det på??? Prioriterar tjejerna inte engagemanget som krävs för att nå en final? Kanske. Vad tror ni?

Information om alla sex finalisterna och deras recept finns här.

Stort tack till Kristofer Myrevik på Svensk Mjölk för inbjudan!

10 kommentarer

 1. Lars Hultman

  Vad är en “Gårdsgris”? Bild?

 2. Kinna

  Vad roligt att läsa om hur arrangemanget var. Känns som om man nästan fick vara med en aning när man ser bilderna.

 3. Susanna B.

  Så kul att ni fick en inbjudan till denna tillställning! Måste ha varit en gulddag för er med mycket inspiration. Ja, vad är en Gårdsgris egentligen?:???:

 4. Emma

  Oh, låter som ni hade en toppendag! Kanske någon av er får ställa upp mästa år 😉

 5. diddi

  Va häftigt det måste vart och få se denna tillställning! Hur får man en sådan inbjudan *nyfiken*:razz:

 6. Jens

  Det är verkligen konstigt att de kvinnliga kockarna saknas. Visst är kockbranschen mansdominerad i allmänhet men det blir så extremt tydligt när det inte finns en enda kvinna i startfältet! Konstigt och trist 🙁

 7. Helena

  -> Lars Hultman & Susanna: Nu har jag lust att säga att en gårdsgris är en gris som vuxit upp på en gård, men jag begriper ju att alla grisar har gjort det. I ärlighetens namn har jag ingen koll på det här, men jag har googlat lite och hittat sidan om Nibble Gårdsgris och där har jag läst att deras grisar föds upp inomhus och enbart får egenodlat spannmål. Äsch, jag skickar ett mail till dem så får vi se om de kan hjälpa mig att reda ut det här. Jag återkommer! 😛
  -> Diddi: Vi själva förvånade och glada över inbjudan, men vi har liksom inte gjort något för att få den. Den bara dök upp! 😉 Att ha en välbesök matblogg och vara intresserade av allt som har med mat att göra verkar ha funkat.
  -> Jens: Jag håller med dig. Som du skrev så är ju branschen mansdominerad, men inte finns det så få kvinnor att ingen kvalificerar sig till finalen? Tråkigt, hur som helst.

 8. diddi

  Det är ni värda med en så trevlig matblogg:!:

 9. Årets kock 2008 – var är brudarna? » Tre tjejer i köket

  […] Uppenbarligen inte i tävlingsköken, i alla fall. Jag funderade över det här redan vid årets tävling och vi diskuterade det lite grand vid bordet under middagen. Då hoppades jag att det var en […]

 10. Spagettisquash » Tre tjejer i köket

  […] monsterstora fläskkotletterna räknas nog som gårdsgris. De är grymt goda! Sedan så blev det en spicy tomatsås till. Snabb och enkel […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.