Fänkålssoppa med rökt lax

Jag gillar soppor! Enkla att tillaga (i alla fall de soppor som jag väljer att göra), perfekta både som mitt- i-veckan-mat och som förrätter på helgen och dessutom är de oftast ännu godare i lunchlådan dagen efter.

Under vårt 5-årskalas i höstas  berättade en deltagare i en av tävlingarna om en fänkålssoppa med lax som hon brukar göra. Soppan kändes som en riktig Helena-rätt, så jag passade på att be om receptet. Jag menar; lax och fänkål kan ju bara inte bli fel. Varifrån ursprungsreceptet kommer vet jag inte, men den här varianten kommer raka spåret från mitt kök!

Till två personer behöver du:

2 fänkålsstånd
1 stor schalottenlök
1 stor potatis
1 dl vitt vin
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 msk lätt creme fraiche
svartpeppar
en nypa salt

100 g rökt lax
ca 2 msk finhackad gräslök
röd chili
några droppar citronsaft
skalet från 1/3 citron
svartpeppar

Gör så här:

Börja med att göra laxröran, så hinner den stå och gotta till sig en stund innan servering. Det är enkelt och går i ett nafs; skär laxen i tärningar och blanda med övriga ingredienser.

Hacka löken och skär fänkålen och potatisen i bitar. Fräs lök,  fänkål och potatis i olja ett par minuter. Häll på vatten
och vin och smula ner buljongtärningen. Låt soppan koka 15-20 min, tills fänkålen och potatisen blivit mjuk. Mixa soppan, ställ tillbaka på spisen och rör ner creme fraiche. Låt puttra en kort stund och smaksätt med peppar. Servera tillsammans med laxröran.

Vinnare av ”Pluras kokbok”


Foto: Pepe Nilsson

Vinnaren i tävlingen om ett ex av ”Pluras kokbok” är utsedd och det blir Nina som inom kort kommer att få boken i brevlådan. På frågan om vilken kändis hon skulle vilja bjuda på middag blev svaret:

Jag skulle bjuda hem Jan Gradvall, en journalist som jag verkligen gillar och som hyllat Pluras och Mauros program som börjar på torsdag (kolla hans hemsida http://www.gradvall.se/, där ligger artikeln från DI weekend)

Eftersom både han och jag är från Linkööööping skulle jag satsa på lite ”Öschötska” delikatesser med lokal anknytning…. Vad sägs om lite grön ärtsoppa till förrätt, följt av älgstek med vit kindagurka, lingon och kokt potatis från östgötaslätten.. Jag skulle handla lite god ost hos Norins, http://www.norinsost.se/, och kanske avsluta med lite enkel glass med färska bär…. Vem vet, han kanske flyttar hem igen då ?

Vill du ha ytterligare chans att vinna ett ex av ”Pluras kokbok”? Hos Kung Markatta pågår en tävling fram till den 30 april!

Tummen upp för Crescendo

Löfbergs Lila lanserar nytt kaffe med namnet Crescendo som onekligen sticker ut på kaffehyllan.  Det är Extra mörkrostat enligt styrkeguiden och jag gillar ju verkligen kaffe med tuff rostning. Med lite mjölk då förstås. Och en chokladpralin.

Det är som sagt ett kaffe med massor av karaktär. Kanske inte ett morgonkaffe som man  slänger i sig på två minuter, utan mer ett efter-maten-kaffe i lugnan ro om jag får gissa. Eller kanske elvakaffe. Ja jag gillar det här!

Tunnbrödrulle – Hemmaversionen

Det är sportlov i matbloggarna och det bjuds på snabbmat mellan pulkaåk och pärplattefixande. Här kommer en påminnelse om hur lätt det är med egna tunnbrödrullar. Inget krångel men glada mätta magar blir det med en tunnbrödrulle.

Tunnbrödrulle

En monteringsskiss.

  • nykokt lätt mosad potatis
  • nystekt Änglamark Kabanoss (83%kött)
  • ett par nävar blandad sallad
  • ett par nypor färsk oregano
  • Liss-Ellas S-special senap
  • och ketchup förstås

Mer på temat tunnbrödrullar och wraps hittar du bland annat hos Husmorsorna. Eller så gör man en djupdykning i vårt arkiv och hittar wraps med  kräftstjärtar, avokado och sötsur sås.

PS! För den som letar efter Liss-Ellas senap på COOP vid Bromma flygplats  kan jag meddela att den inte står på senapshyllan. Den står på hyllan för Världens mat. Kopplingen är inte helt glasklar eftersom senapen är från Garpenberg i Dalarna.

Fina favoriter till vardagspastan

Jag tröttnar aldrig på att jämföra råvaror och med att leta efter nya produkter för att hittade det bästa och godaste av allt. Den här snabba pastan är inge extravagant alls men allt på tallriken är sånt där som är ”bäst på sin respektive hylla”. Då kan det ju bara bli gott! Här kommer ett gäng favoriter från vårt skafferi:

Pastan? Ja fick jag äta en sort i resten av mitt liv så blir det såklart papardelle! Ingen färsk pasta alltså utan den vanliga torra men som innehåller ägg  i degen. Bättre al dente vet inte jag!

Champinjonerna som stekts i smör har tossats runt i min nya favoritsenap från Liss-Ellas, finklippt persilja, flingsalt och lite nymalen svartpeppar. Senapen som finns i flera olika varianter finns bland annat på mitt Coop och jag ser fram emot att testa mig igenom hela sortimentet.

Ingen tomatsäsong just nu säger du? Nej jag vet, men ICA har små röda pärltomater just nu som är riktigt söta. Tyvärr inte ekologiska men de smakar som riktiga sommartomater. Tomaterna örsvinner som godis ur grönsakslådan och det är man ju inte van vid så här i vintertid.

Det tog lång tid innan jag kom mig för att prova Fontanas ekfatslagrade fetaost. Jag tyckte först att det lät lite överdrivet med de där ekfaten som försäljningsargument för en ost. Inte vet jag om det är ekfaten i sig eller om det är för att den lagrats extra länge men jag är ju helt såld på den här fetaosten som är både krämig och smakrik. Till och med maken som i vanliga fall tackar nej till fetaost köper hem den här. En keeper helt enkelt!