Ugnsbakad fisk med grillad paprika och citron

Veckans snabbaste fisk är inspirerad av Sara. Jag bytte ut sej mot tilapia som redan fanns i vår frys och kryddade med timjan istället för basilika. Grillad paprika och citron visade sig vara en  bra kombo till fisk så det här kommer med all sannolikhet att upprepas här hemma.

Ugnsbakad fisk med grillad paprika och citron

  • 4 tilapiafileer
  • smör att smörja ugnsformen med
  • salt och peppar
  • 200 g grillad paprika
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ gul lök
  • rivet skal från en ekologisk citron
  • 100 g fint riven parmesan
  • ett par tsk torkad timjan
  1. Smörj en ugnssäker form och lägg ut fiskfileerna.
  2. Salta och peppra.
  3. Täck varje filé med en en bit grillad paprika.
  4. Finhacka löken och blanda ner den i en skål med crème fraiche, rivet citronskal, parmesan och timjan. Späd ev med lite citronsaft om du vill ha den lite krämigare. Smaka av ev med lite salt och peppar. Fördela blandningen på fisken.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsbaka i cirka 20 minuter.

Vi serverade fisken med ugnsbakade rotfrukter.

Chokladkaka med kardemummakräm

Det här är en mäktig chokladdessert som med fördel kan serveras i mindre bitar och balanseras upp med fruktsallad. Kakan behöver förberedas lite i förväg eftersom det tar 1-2 timmar innan kardemummakrämen har stelnat. Och faktiskt, så blir den ännu godare dagen efter!

Chokladkaka med kardemummakräm

till chokladbotten:

  • 150 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt starkt kaffe
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao av god kvalité
  • 1 tsk bakpulver

till kardemummakrämen:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vit sirap
  • 100 gram 70% choklad
  • 75 gram smör
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg med strösocker och vaniljsocker.
  3. Blanda ner kaffet. Rör ner vetemjöl, kakao och bakpulver.
  4. Blanda ner det smälta smöret.
  5. Häll chokladsmeten i en smord rund form med löstagbar kant.
  6. Sätt ugnen på 175 grader och grädda chokladkakan i ca 20-25 min. Min ugn är lite instabil just nu så håll koll på kakan tills den är gräddad!
  7. Under tiden förbereds  kardemummakrämen: koka ihop vispgrädde, socker, sirap och choklad och sjud försiktigt i en kastrull tills smeten har tjocknat.Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Rör krämen slät.
  8. När chokladkakan är färdiggräddad och har svalnat så breder du kardemummakrämen ovanpå.
  9. Låt kakan stå kallt tills kardemummakrämen har stelnat.

Ekologisk barnmat från Ellas kitchen

Vi har kört ett lite testrace med Ellas Kitchens smoothies och puréer här hemma. Lite lätt nostalgi är det att återse dem eftersom vi köpt dem tidigare i England när barnen var mindre, och nu finns de alltså här på hemmaplan.

Ellas Kitchen använder 100% ekologiska ingredienser i sin barnmat och har tagit ut svängarna ordentligt i sina smakkombinationer. Jag hade tex inte kommit på tanken att blanda broccoli med päron… Förpackningarna i sig tycker jag är superbra när man är ute och reser, lätta att använda utan en massa kladd, vilket är tacksamt tex på flyget.

Tjejerna är egentligen för stora för att prova bebispuréerna så det som gillades mest här hemma var de smoothies som var mest bär-och-frukt-baserade – och som med fördel kan drickas kalla direkt ur förpackningen. Ja av samma orsak så blev kanske inte broccolivarianten någon succé hos oss…  mer tycke om smak hittar du hos våra grannar fastfoodlovers!

Pasta med tomatsås, kyckling, svamp och zucchini

En vällagad tomatsås, kycklingfilé, lite champinjoner, zucchini och oliver sätter guldkant på vardagen. Snabbast går det förstås om du kan trolla fram färdiglagad tomatsås från frysen och bara behöver fräsa kycklingen och grönsakerna, hälla över såsen och låta puttra ett litet tag. Servera till nykokt pasta och glöm inte att toppa med parmesan!

Det krävs egentligen inte ett recept för att svänga ihop den här rätten. Om du mot förmodan inte har läst mitt tomatsåsrecept så många gånger att du kan det utantill vid det här laget, kommer det i repris här.

Till ca fyra portioner:

2 burk cocktailtomater
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka basilika
1 tsk socker
salt
svartpeppar
cayennepeppar

Gör så här:

Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivolja så att den blir glansig. Tillsätt tomater, finhackad basilika, socker, salt och svartpeppar. Låt puttra på låg värme under lock så länge du har tålamod, men allra minst en halvtimma.

Masi Amarone Costasera

Både maken och jag har under en längre tid haft lite oklara framtidsplaner gällande våra jobb men nu känns det som om vi båda samtidigt får ordning på vad vi ska göra. Otroligt skönt och väl värt att fira! Så jag slängde ut en fråga på twitter och fick en massa goda råd. Sedan gick jag på Marias kollegas råd och köpte en flaska Masi Amarone Costasera.

Maten? Maken fick någon slags hybris och köpte oxfilé och slängde ihop en sallad med allsköns blandning. Och det är också värt att notera; att vi inser att vi verkligen inte är några oxfilémänniskor! Det är en dyr bit som inte smakar mycket. Nej aldrig mer säger jag. Påminn mig gärna om denna bloggpost om jag får för mig att vi ska ha det igen. Hellre flankstek från Dennis Kött nästa gång vi korkar upp ett påkostat vin. För det här är ett fantastiskt gott vin! Väl värt att rekommendera för lättare kötträtter och glammigt småplock!