Kokbokstips på årets bokrea

För ett par veckor sedan rensade jag ordentligt på min kokbokshylla och fyllde faktiskt upp en hel flyttkartong som jag gav bort. Hittills så har jag inte saknat en bok! I samma låda försvann förövrigt samtliga mattidningar. Nu finns så mycket bra matidéer på nätet så det känns som om mattidningar är lite av ett avslutat kapitel här hemma.  Svårast var för övrigt att överge mina  gamla BBC Good Food-tidningar men om jag ångrar mig så hoppas jag att de finns kvar där de nu har hamnat.

För om kokböckerna har stått fem år på hyllan och aldrig blivit använda så är det ju ett tecken på att de aldrig ens har behövts eller hur?! Jag försöker tänka lite mer selektivt i vad jag ska bläddra i  här hemma framöver men kan förstås inte låta bli att scanna av kommande bokrea;

Vad jag har förbeställt på nätet:

 • Oaxen julbord: klassisk julmat. Kanske inte så aktuell nu i februari men jag är svag för “restaurangböcker”.
 • Svensk husmanskost och Smörgåsbordet av Tore Wretman. För att det känns som genuin mathistoria att ha hemma på kokbokshyllan. Har inte bläddrat i böckerna innan men hoppas att de blir bra!
 • Sedan är det förstås några bokfynd som jag funderar på, men jag tror jag ska bläddra igenom dem snabbt i butik först för att slippa komma hem med böcker på nytt som mest får stå och samla damm.

Vad jag kan rekommendera på bokrean utifrån min egen hylla:

 • Fem asiatiska kök: vardagsmat från Kina, Korea, Japan, Vietnam och Thailand. Guldkorn för 55:- som ger bra middagsidéer.
 • The art of home cooking. Det här är Leif Mannerströms klassiska husmanskost i engelskt format. Det finns ju en uppsjö av engelska böcker om svensk mat, men de flesta är faktiskt sådär. Ska man ge bort en bok  om svensk mat på engelska, så är det här bästa presenten. 99:-! Vi har även Herring här hemma på hyllan men där blir ju ämnesområdet lite smalare kanske då.
 • Vill du ha Leif Mannerströms husmanskost på svenska så kan du knipa även den för 99:-
 • Östeuropas kulinariska hemligheter. Åh den här gillar jag skarpt! Så läsvänlig tycker jag. Personligt skrivet. Bra recept när man letar efter något “annat”. Jag använder den inte så ofta men blir alltid på bra humör av att bläddra i den. Boken fick utmärkelsen ” Årets Svenska Måltidslitteratur 2008 i kategorin Etniska kokböcker” med motiveringen: “…En frimodig och charmig berättelse om det förbisedda östeuropeiska köket, så nära och så långt borta, med ett kraftfullt matfoto och tydliga recept som bjuder in till en östlig matfest av sällan skådat slag.”

Tipsa gärna i kommentarsfältet om dina kokboksfavoriter i årets kokboksrea!

5 kommentarer

 1. Tweets that mention Kokböcker på årets bokrea » Tre tjejer i köket -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Maria, Elin. Elin said: Dags att diskutera kokböcker på bokrean! Här => http://t.co/ZlIK3tF […]

 2. M A T B L O G G E N

  Jag har också tittat ut fler kokböcker som jag ska köpa nu till bokrean 🙂

  Fina kokböcker kan man aldrig få för många av.

  Fortsatt fin Torsdag

  / Jenny

 3. Helena

  Mitt hetaste tips är Pluras kokbok; en riktig pärla (läs mitt inlägg om boken här)! Och så gillar jag Leif Mannerströms Husmanskonst.

  Själv funderar jag på att köpa Morberg: scenen, livet och konsten att laga mat. Jag har gått från att ogilla till att gilla Morberg. Kanske Bo Hagströms kokbok: från mormor till Medelhavet också.

 4. Maria

  Jag har beställt Pluras kokbok, men that’s it!

 5. Mårtenssons kök

  Egentligen har vi gett oss själva köpstopp på kokböcker eftersom bokhyllan börjar svämma över… Men känner jag oss rätt så lär det säkert bli ett och annat inköp ändå 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.