Brödpinnar med rosmarin och parmesan

Det tog mig pinsamt nog flera år innan jag bestämde mig för huruvida en Kitchen Aid eller en Ankarsrum Assistent skulle få flytta in i vårt kök. Jag har lätt googlat sönder ämnet och varit i butik för att känna och klämma på respektive alternativ. Båda har ju allehanda finesser och olika fördelar men tillslut så blev det den rustika Assistenten som vann mitt hjärta.

För min del handlade det om att jag framför allt ville ha en maskin som kunde hantera ordentliga degar. Assistenten verkade orka mera och så gillade jag dess timerfunktion. Kanske en nypa nostalgi påverkade mig lite då mamma alltid bakade med motsvarande assistent när jag var liten. Jag är hemskt glad över att den har flyttat in!

Nämnda assistent flyttade alltså  in i vårt hus och helt klart känns det som jag börjar knäcka brödkoden lite. Att knåda en deg förhand kräver en hel del tålamod och nu står jag mest förundrad bredvid och granskar degens utveckling när assistenten  arbetar (och man hinner ju städa upp hela köket medan asssistenten arbetar – bara det är ett halleluja-moment!).

Resultatet blir helt klart annorlunda. Äntligen får jag till den där texturen i brödet som jag saknat.  Det känns verkligen som att poletten har trillat ner när det gäller hur man ska få till glutentrådar i bakhantverket.

Egentligen hade jag tänkt att baka ut knapriga grissinis. Men efter att ha bläddrat i fina Bröd från Bunkebergs bageri (läsvärt tips för dig som vill få snurr på brödbakandet) så inspirerades jag mer av deras recept på brödpinnar. Lite mer brödkänsla än knapriga sticks alltså. Vi äter ofta soppa mitt i veckan, vilket beror på storstädning i grönsakslådan på onsdagkvällarna för att kunna fylla på med nytt på torsdagarna med Årstiderna, och de här brödpinnarna blev lagom tilltugg till soppan. Ett gäng brödpinnar åkte i frysen dessutom så halva soppmiddagen är redan klar till nästa gång.

Ursprungsreceptet räcker till 60 pinnar men jag gjorde mina lite större så det blev ca 40. De blir säkert knaprigare i mindre format och variationsmöjligheterna med pimpningen är oändlig; variera med frön, nötter, finriven ost, olika gröna kryddor. Det här är ett bra tillfälle för skafferirensning med andra ord!

topping till brödpinnarna: finriven parmesan, torkad rosmarin, sesamfrön, vallmofrön och linfrön

På tal om att knäcka brödkoden – om du har haft lika lång uppförsbacke som jag att få ordning på brödbakandet: ingredienslistor som bygger på gram är alltid mer mer genomtänkta än de som bygger på volym såsom decilitermått.  Någon mer minuts jobb med att mäta upp men det säkrar resultatet flera gånger om.

Brödpinnar med rosmarin och parmesan

3 bakplåtar med brödpinnar, 40-60 st

 • 500 gram vatten
 • 15 gram jäst
 • 600 gram vetemjöl
 • 150 gram rågmjöl
 • 30 gram smör
 • 15 gram honung
 • 10 gram havssalt
 • rensa skafferiet på frön, nötter och ost till lämplig topping!
 1. Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör degen i assistenten i ca 10 minuter.
 2. Häll i saltet och kör ytterliggare 5 minuter. Låt degen vila i ca 30 minuter.
 3. Under tiden kan du på fri hand blanda ihop lämplig topping att pynta med; gärna finriven ost, hackade nötter, olika frön, sesamfrön. Glöm inte nåt grönt – oregano, timjan eller rosmarin.
 4. Dags att rulla ut pinnarna. Jag gjorde mina på fri hand, delade upp degen i fyra bitar och delade sen upp den ytterliggare några gånger för att sedan rulla ut fingertjocka längder i lagom längd.
 5. Lägg brödpinnarna på en bakplåtspapperklädd plåt. Pensla dem på båda sidorna med vatten och  pynta med topping.
 6. Sätt ugnen på 200 grader och låt brödpinnarna jäsa i ca 45 minuter innan de åker in i ugnen. Det tar ca 10-12 minuter innan de är klara.

5 kommentarer

 1. Christer

  Detta måste jag pröva, ser gott ut och funkar till mycket 😉

 2. Elin

  Ja det är bra mellanmålsräddare till barnen också. och panikfika till kaffet.

 3. Matmuffins med stiltonost och tranbär » Tre tjejer i köket

  […] gjorde att jag kom på att vi hade ännu mera tranbär låg i frysen. Och brödboken låg framme från föregående bak som inspiration. Ja ungefär så där snurrade tankarna när skafferiet skulle tömmas. För  till […]

 4. Niklas

  Det här kommer jag att testa & ev. lägga upp på bloggen också. Tack!

 5. En helt vanlig tomatsoppa » Tre tjejer i köket

  […] gör soppan senare på kvällen så är middagen klar dagen efter…). Som tillbehör passar brödpinnar med rosmarin och parmesan fint […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.