Förrättstips till påskmiddagen – Ärtsoppa och pannkakor 2.0-versionen

Har ni börjat planerat påskmaten ännu? (eeeh det har inte jag…)

Här är ett förrättstips som är en en kombo av två återkommande favoriter här hemma.

  • Den gröna ärtsoppan är otroligt enkelt att göra och receptet hittar du här.
  • Små potatisplättar med salmalax, kaviar och smetana har vi nog bjudit alla middagsgäster på vid det här laget men tål att upprepas. Receptskiss hittar du i detta inlägg. Har du ont om tid, servera tillbehören på våffelhjärtan istället!

… och så något bubbligt i glaset!

Perfekt chokladglasyr till tårta

Det önskades chokladtårta på 5-årskalaset här hemma för ett tag sedan. Jag utgick från den här fantastiskt goda chokladtårtan med  krossade mariannekarameller och mintchoklad i smeten (scrolla ner en bit i inlägget så hittar du receptet) som har blivit ett säkert kort på min tårtreportoar.

Men så tänkte jag mig något mer gooey (ja jag gillar ju sånt) ovanpå och visualiserade en chokladig och blank glasyr som skulle rinna snyggt på tårtans sidor. Typ stelna till lite men ändå vara lite krämig. Det här receptet gjorde inte mig besviken!

Chokladglasyr till tårta

  • 100 gram smör
  • 0,5 matsked vetemjöl
  • 2 matskedar kakao av bra kvalité (jag använder Valhrona)
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  1. Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull.
  2. Låt allt koka ihop under omrörning och låt den puttra på  svag värme, det tar ca fem min tills det tjocknar.
  3. Låt glasyren svalna och häll den över tårtan. Låt gärna stå en stund innan servering,

Fredagsmys – utan taco

Att äta något extra gott på fredagskvällen är en bra tradition. Det kluriga är att hitta en rätt som inte kräver några knepiga ingredienser eller en lång tillagningstid. Genom åren har vi haft olika fredagsrätter på repertoaren; ett tag var det Magnus goda linguine med musslor som gällde, men vi har också haft plockmatstema och en period med taco-race. Den senaste i raden av fredagsrätter är rårakor med varierande tillbehör och jag skulle säga att det är den optimala fredagsrätten. Nästan alla ingredienser finns alltid hemma, rårakorna går väldigt snabbt att svänga ihop och dessutom är det väldigt gott.

20130228-162132.jpg

Något recept behövs inte; riv potatis, salta och stek sedan i smör (den som vill ha lite måttangivelser hittar det här). Servera med de tillbehör ni gillar bäst. Creme fraiche, rödlök och någon slags rom är ett måste här hemma. Löjrom är ju svårslaget, men en vanlig fredag är det kanske i lyxigaste laget och då funkar det med t ex stenbitsrom. Ibland lägger vi till en skiva rökt lax. Senast provade vi lax från Falkeskog som är rökt med körsbärsträ och som jag fick som produktprov ett par dagar tidigare. En riktigt god och mjäll lax med lagom rökig smak. Roligt med bra produkter från Blekinge, tycker exkarlskroniten Helena.

Hur ser ert fredagsmys ut? Äter ni alltid samma rätt eller varierar ni er? Eller äter ni kanske inget märkvärdigt utan sparar er till lördagen? Berätta i kommentarsfältet!

Trevlig helg!

 

Nya Zeeland tur och retur – allt där praktiska

Jag får en del frågor om hur man planerar och budgeterar en resa till Nya Zeeland. Det går inte att hinna med ”allt” på en NZ-semester så man får börja med att fundera på hur länge man kan vara där. Sedan får man fundera på vad man helst vill hinna med. Utitifrån detta läggs sen en reserutt beroende på hur många timmar om dagen som man kan tänka sig att sitta i bilen. För det blir många timmar i bilen. Sällan tråkigt förstås för det finns mycket att se. Och det som kanske är bäst av allt – friheten att stanna till vart man vill.

Vi firade jul med Singapore Airlines någonstans mellan Singapore och Christchurch. En Singapore Sling kändes nödvändigt! Deras jultallrik med kalkon och rostade grönsaker var väl kanske inte den mest spektakulära julmiddagen jag har vart med om.

Vyn från  flygplanet som gör det värt den långa resan – Hej Nya Zeeland!

Vill man prioritera vingårdar på resan finns olika resepaket att inspireras av. Gillar man all sorts äventyrsaktiviteter är Queenstown ett förväntat stopp. Eller kanske man vill göra alla ”måsten” som förväntas av en Sagan-om-ringen-nörd. Nya Zeeland har något som tilltalar de flesta. Vi har tex hunnit med alla möjliga naturupplevelser_  sett bubblande vulkanerglaciären vid Franz Josef, åkt båt vid Milford Sound, spanat in Mount Cook på nära håll och badat i varma källor. Om soligt och varmt väder är viktigt, så kanske den norra ön är ett säkrare kort beroende på vilken tid på året man åker osv.

Jag har inget bra råd på vilken ö som är ”bäst”, det finns mycket att göra på båda. I vår packning ingick det  badkläder, sommarkläder och regnkläder + jeans. Ibland använde vi alla outfits på en och samma dag.

 

Det är en lång resa till Nya Zeeland men det finns ett mervärde att stanna till halvvägs på vägen dit. När vi flög till Auckland stannade vi i Hongkong några dagar och nu när vi flög till Christchurch var det flygbyte i Singapore och det är också värt ett par dagar.

Väl på plats har det vart skönt att stanna in första natten på närmaste hotell. Förra året bodde vi på Sudima inför hemresan. I år när vi landade bodde vi på Commodore. Båda hotellen ligger vid flygplatsen. De är väl egentligen likvärdiga i standard men jag gillade atmosfären på Commodore. Kanske delvis för att vi landade på julaftonen denna gång.

Commodores hotellfrukost på juldagen. Semestern kunde knappast börja bättre än med egg benedict till frukost!

Sedan pep maken iväg och hämtade  husbilen och parkerade upp i väntan på att Singapore Airlines skulle komma förbi med våra försenade väskor som inte riktigt hängde med när vi lämnade Frankfurt. Till middag hann vi med en otippat god pizza i baren – souvlakipizza med tzatziki. Inte direkt Nyazeeländskt kanske men ett gott semesterminne.

På första resan i Nya Zeeland hade vi en husbil med sex bäddar. Nu andra gången så nöjde vi oss med en husbil med fyra bäddar. Våra tre tjejer fick gott och väl plats i en dubbelsäng. Bensinen på NZ har vart billigare än här hemma. Att checka in på en camping med husbilen och få tillgång till el har kostat ca 32-70  NZ dollar/natt beroende på campingstandard. Den nyazeeländska dollarn har vart ca 5,50  jämfört med den svenska kronan. Vi har oftast stannat en natt per camping och med bara några undantag stannat två nätter på samma ställe. Det är som sagt mycket att se, man vill ju hela tiden vidare.

Vart bor man då? För eller senare så hamnar på en sk  TopTen-camping. De håller en viss grundstandard och liknar varandra lite efter ett tag. De har bra duschar och kök osv och ger ett väldigt fräscht intryck. Trots att de är sk ”familjecampingar” varierar det dock hur mycket det finns att göra för barnen på dessa campingar. En annan campingkedja heter Kiwi holiday parks – ingen av deras campingar som vi bodde på var väl så där direkt wow. Sedan finns förstås en massa privata campingställen. Vi har varit på flera guldkorn som vi hittat via Google Maps  eller guideböcker, tex hippie-inspirerade Little River på vägen till fina Akaroa eller The Farmyard utanför Geraldine som bland annat har åsneridning för morgonpigga barn.

Vi behövde inte boka campingar i förväg men planerar man att åka någonstans där det inte finns alternativ kan det vara värt att boka i förväg – som tex campingen vid Milford Sound. När vi kom dit knep vi den sista platsen utan el, det hade känts ganska jobbigt att vända tillbaka till civilisationen om vi inte fått den platsen! Mellan jul och nyår var det också mer uppbokat på campingarna och vi kanske inte alltid hamnade på vårt förstahandsval, så storhelger är väl också värt att boka i förväg.

Ja det var kort och blandat om reseplaneringen. Hoppas att det besvarar lite funderingar kring semestrande på Nya Zeeland!

Återkomsten

Efter några månaders bloggvila känns det lite ovant och läskigt att komma igång igen. Skönt då att Elin visade vägen för några veckor sedan. Det hjälper lite. Modigt Elin!

Mitt uppehåll beror varken på flytt till hus eller en resa till andra sidan jordklotet, som för Elins del, utan på en envis magkatarr som orsakade en rejäl härdsmälta. Under tre månader kunde jag inte äta normalt och att blogga om nyponsoppa och kex har liksom inte känts så aktuellt. Inte heller om kokt fisk eller grönsakssoppa på burk.

Under den här perioden har jag verkligen förstått hur mycket i mitt liv som handlar om god mat och dryck. Fredagsmyset blev inte det minsta mysigt när det mest normala jag kunde äta var kokt wienerkorv och när det enda jag kunde dricka var vatten. Möjligen är det inte så sunt att alltid koppla ihop det där lilla extra i vardagen eller firandet av helg med mat, men så är det uppenbarligen här hemma.

Att inte kunna dricka alkohol så ofta eller i några mängder är jag van vid (det är liksom den ömtåliga magens defaultinställning) och det är verkligen ingen direkt ”uppoffring”, men att även vara tvungen att stå över mitt älskade te var öken. Nu har jag kommit fram till att en skvätt mjölk i teet håller magen på gott humör. Tack och lov för det, för utan min dagliga ”tefix” blir jag lite vissen.

En annan sak som slog mig under magstrejken var att i princip all mat som jag inte lagar själv innehåller vitlök. Det är nästan omöjligt att hitta en macka (förutom en vanlig ost- & skinkfralla förstås), salladsdressing, sås eller pastarätt som inte orsakar mer eller mindre magkollaps. För mig är det en gåta varför merparten av alla kockar per automatik kryddar alla rätter med vitlök. Även vanlig svensk husman alltså.

Sedan någon vecka tillbaka kan/vågar jag äta ungefär som vanligt. Och halleluja vilken lättnad det är. När jag för ett tag sedan summerade en mathelg med hjälp av bilderna nedan förstod jag att jag fått matlivet åter.

20130212-100418.jpg

Lördagsfrukost de luxe på Café Frankfurt är på gränsen till vanvettig lyx. ~ En sen lunch på T/BAR (Hotel Diplomat) bestående av skagentoast med löjrom höjde just den söndagen ett par snäpp. ~ Kyckling tillagad efter min mammas recept serverad med ris, sås och kokta grönsaker är enkelt och väldigt gott. Visserligen inte lika god som när mamma lagat kycklingen och vi äter den vid köksbordet i Karlskrona, men ändå en favorit.

Högt och lågt. Lyx och husman. Precis den kombo jag gillar allra bäst.

Jag tror att jag är tillbaka. Och att min hjärna tänker mat igen. Måtte jag inte jinxa det här nu när jag trycker på ”publicera”.