Nya Zeeland tur och retur – allt där praktiska

Jag får en del frågor om hur man planerar och budgeterar en resa till Nya Zeeland. Det går ju inte att hinna med “allt” på en NZ-semester så man får börja med att fundera på hur länge man kan vara där. Sen får man fundera på vad man helst vill hinna med. Utitifrån detta läggs sen en reserutt beroende på hur många timmar om dagen som man kan tänka sig att sitta i bilen. För det blir ju många timmar i bilen. Sällan tråkigt förstås för det finns mycket att se. Och så det kanske bäst av allt – friheten att stanna till vart man vill.

Vi firade jul med Singapore Airlines någonstans mellan Singapore och Christchurch. En Singapore Sling kändes nödvändigt! Deras jultallrik med kalkon och rostade grönsaker var väl kanske inte den mest spektakulära julmiddagen jag har vart med om.

Vyn från  flygplanet som gör det värt den långa resan – Hej Nya Zeeland!

 

Vill man prioritera vingårdar på resan så finns olika resepaket att inspireras av. Gillar man all sorts äventyrsaktiviteter  så är Queenstown ett förväntat stopp. Eller så kanske man vill göra alla “måsten” som förväntas av en Sagan-om-ringen-nörd. Nya Zeeland har något som tilltalar de flesta. Vi har tex hunnit med alla möjliga naturupplevelser;  sett bubblande vulkanerglaciären vid Franz Josef, åkt båt vid Milford Sound, spanat in Mount Cook på nära håll och badat i varma källor. Om soligt och varmt väder viktigt så kanske den norra ön är ett säkrare kort beroende på vilken tid man åker osv. Jag har inget bra råd på vilken ö som är “bäst”, utan det finns  mycket att göra på båda. I vår packning så ingick det  badkläder, sommarkläder och regnkläder + jeans. Ibland använde vi alla outfits på en och samma dag.

 

Det är en lång resa till Nya Zeeland men det finns ju förstås ett mervärde att stanna till halvägs på vägen dit. När vi flög till Auckland så stannade vi i Hongkong några dagar och nu när vi flög till Christchurch så var det flygbyte i Singapore och det är ju också värt ett par dagar.

Väl på plats så har det vart skönt att stanna in första natten på närmaste hotell.  Förra året bodde vi på Sudima inför hemresan. I år när vi landade så bodde vi på Commodore. Båda hotellen ligger vid flygplatsen. De är väl egentligen likvärdiga i standard men jag gillade atmosfären på Commodore. Kanske delvis för att vi landade på julaftonen denna gång.

Commodores hotellfrukost på juldagen.  Semestern kunde knappast börja bättre än med egg benedict till frukost!

Sen pep maken iväg och hämtade  husbilen och parkerade upp i väntan på att Singapore Airlines skulle komma förbi med våra försenade väskor som inte riktigt hängde med när vi lämnade Frankfurt. Till middag hann vi med en otippat god pizza i baren – souvlakipizza med tzatziki. Inte så Nyazeeländskt kanske men gott semesterminne.

På första resan i Nya Zeeland hade vi en husbil med sex bäddar. Nu andra gången så nöjde vi oss med en husbil med fyra bäddar. Våra tre tjejer fick ju gott och väl plats i en dubbelsäng. Bensinen på NZ har vart billigare än här hemma. Att checka in på en camping med husbilen och få tillgång till el har kostat ca 32-70  NZ dollar/natt beroende på campingstandard. Den nyazeeländska dollarn har vart ca 5,50  jämfört med den svenska kronan. Vi har oftast stannat en natt per camping och med bara några undantag stannat två nätter på samma ställe. Det är som sagt mycket att se, så man vill ju hela tiden vidare.

Vart bor man då? För eller senare så hamnar på en sk  TopTen-camping. De håller en viss grundstandard och liknar varandra lite efter ett tag.  De har bra duschar och kök osv och ger ett väldigt fräscht intryck. Trots att de är sk “familjecampingar” varierar det dock hur mycket det finns att göra för barnen på dessa campingar. En annan campingkedja heter Kiwi holiday parks – ingen av deras campingar som vi bodde på var väl så där direkt wow. Sen finns förstås en massa privata campingställen, vi har varit på flera guldkorn som vi hittat via Google Maps  eller guideböcker, tex hippie-inspirerade Little River på vägen till fina Akaroa eller The Farmyard utanför Geraldine som bland annat har åsneridning för morgonpigga barn.

Vi behövde inte  boka campingar i förväg men planerar man att åka någonstans där det inte finns alternativ så kan det vara värt att boka i förväg – som tex campingen vid Milford Sound. När vi kom dit så knep vi den sista platsen utan el, det hade känts ganska jobbigt att vända tillbaka till civilisationen om vi inte fått den platsen! Mellan jul och nyår var det också mer uppbokat på campingarna och vi kanske inte alltid hamnade på vårt förstahandsval så storhelger är väl också värt att boka i förväg.

Ja det var kort och blandat om reseplaneringen. Hoppas att det besvarar lite funderingar kring semestrande på Nya Zeeland!

8 kommentarer

 1. Indira

  Har bilat genom hela NZ förut men har hunnit skaffat barn sen dess. Men nu blev jag sugen på att göra det igen och låta barnen få uppleva detta underbara land. Tack för inspon! 🙂

  1. Elin

   Klart du ska, om du frågar mig 🙂 Vi planerar säkert en tredje resa med tiden…

 2. Ola

  Har ni några tips om vart man bäst hyr husbilar? Det verkar finnas massor olika företag så det är lite av en djungel…

 3. Elin

  Maken hälsar, egentligen så är det mer eller mindre samma företag som man hyr av, alla samarbetar mer eller mindre, första året hade vi en ny “premium”-husbil, och andra året en husbil som var några år gammal som var lika bra.
  Vi bokade via Motorhomebookers (uk:s hemsida) och andra gången minns vi inte riktigt, kan försöka gräva lite mailen.
  Servicen var bra både gällande återkoppling inför resan och framför allt när vår kopplingen gick sönder och vi fick en ersättningsbil nerskickad från Auckland på en lastbil.

  Det finns många olika erbjudanden, tex rejäl rabatt efter visst antal dagar, vilket kan vara bra att veta innan man bokar biljetten. Återkom gärna om du har mer frågor så ska jag försöka hjälpa dig!

 4. Julia

  Hej!

  När va det ni åkte ungefär, tror du att man behöver boka campingplatser om man åker i januari månad?
  😉

  1. Elin

   Vi har vart på NZ både i dec och januari. Jag tycker inte att man behöva förboka speciellt mkt men som jag skrev ovan så är det väl värt det på udda ställen som Milford Sound där det inte finns något alternativ. När vi var där så stod en kvinna i receptionen och jag noterade hennes bokning var gjord ett halvår innan. Men Milford Sound är ju lite speciellt också…

   Sen beror det ju på hur flexibel man är förstås, vi har ju alltid bokat camping med elplats, men man kanske får ta en plats utan el i nödfall. Campingarna är dock stora så det finns goda möjlgiheter att få plats! Ibland har vi ringt och kollat plats på morgonen för säkerhets skull.

   Ha så kul på resan och hoppas att något av våra tips här passerar på vägen!

 5. Ida

  Hejsan!
  Jag vet att detta är ett gammalt inlägg, men kanske ser du det ändå! 🙂

  Jag och min sambo ska hyra husbil i Nya Zeeland och vi är lite förvirrade. Det finns ju husbilar med eller utan dusch och vi har nog tänkt oss en med. Hur fyller man på vatten i denna duschtank?

  Du nämner att ni hade el till husbilen varje natt – måste man koppla in den eller räcker elen ett par dagar utan att koppla in?

  Vore supertacksam för svar!

  Mvh ida.

 6. Elin

  Hej Ida!
  Vi hade dusch i vår husbil båda resorna men minns aldrig att vi använde den. Campingplatserna överlag är väldit fräscha och har bra duschar osv, så vi nyttjade alltid campingarna. Dessutom finns ofta bra BBQ-möjligheter på campingarna om man inte vill anv egen grill (det ingick i den ena husbilen tror jag). Om ni har dusch i husbilen så fylls de på när ni är på campingarna. Elfrågan har jag inget exakt svar på, “det räcker ett tag” svarade maken. Maila och fråga biluthyrningsfirman om ni är osäkra. Hoppas att det besvarar dina funderingar och ha så kul på världens bästa ö!
  MVH/Elin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.