Avsmakningsmeny på Kroya

Andra kvällen i Siem Reap så gjorde vi det enkelt för oss och promenerade bara rakt av över gatan från Shinti Mani för att äta på deras restaurang Kroya. Här finns möjlighet att äta middag halvliggandes i stora hammockliknande gungor. Det var dock inte ett alternativ med tre barn i släptåg så vi höll oss till vanliga bord och stolar. Men för den som vill ha udda touch på sin middag här så går det alltså att boka dessa ”bord”.

Vad Kroya betyder på kambodjanska? Mat! Den här kvällen så provade vi deras avsmakningsmeny;

Ja det är ett ambitiöst kök. Många spännande smaker passerade våra tallrikar. Vi beställde  från a la carte-menyn  till barnen och deras rätter kom ut i lagom fas med våra tallrikar. Efterätten på min meny var kanske inte smakmässigt min favorit men  barnens   chokladfoundant var helt klart ett vinnande kort här.

Första kvällen i Siem Reap

I oktober fyllde jag det där jämna onämnbara. Eftersom vi fortfarande befinner oss långt bort från det som är hemma i Sverige firades jag fint med en överraskningsresa till okänt mål.  Det var först när jag stod på flygplatsen i Bangkok som jag fick reda på vart jag skulle fira min födelsedag – och en dryg timme senare landade vi i Siem Reap i Kambodja.

Inför andra resor har jag kanske varit mer påläst i förväg men här fick jag mer ta in Kambodja med öppet sinne och planera dagarna spontant. Ja det fanns en god planering från maken också. Att få spendera dagarna med att besöka  ett otal tempel i Siem reap var fantastiskt. Och vilken mat!  Siem Reap ligger mycket högt på min lista över de platser i världen som jag tycker mest om att ha besökt. Ska man bli templed out någonstans i världen så är det verkligen här.

Första kvällen ät vi middag på  relativt nyöppnade  restaurangen Chanrey tree som kan beskrivas som khmerisk fine dining. Här möttes vi av otroligt trevlig och ambitiös personal. Snygg inredning med det näst intill  obligatoriska detaljerna i orange. Vi hade en fantastiskt god middag och det var verkligen en magisk första kväll i Kambodja.

Generösa förrätter! Kan varmt rekommendera förrätten till vänster: ”minced pork, shrimp, coconut milk, peanut served with crispy sticky rice, frangipani flower and vegetable tempura”.

Till vänster en varmrätt som barnen gillade; deep fried marinated pork skewer with Khmer curry paste served with sticky rice, tomato relish and green papaya pickle.  Till höger: traditionell amok curry.

Vi var verkligen nöjda när vi rullade hem i natten. Vi behövde inte heller ångra oss att vi hoppat över efterätten. För hemma på Shinta Mani hade personalen förberett födelsedagskupp med en fantastisk chokladtårta!

Gräddkokt savoykål med äpple och bacon

Det är väldigt mycket fokus på olika dieter för tillfället och det är i princip omöjligt att undgå nya rön och trender. För egen del har jag alltid förkastat all form av reglerad kost. Efter diskussion med mig själv har jag kommit fram till att jag skulle bli olycklig av att helt och hållet skippa kolhydrater. Att inte få äta potatis till den husmanskost jag lagar funkar icke i min värld. Inte heller att hoppa över mackan och yoghurten med bär till frukost. Om jag skulle testa 5:2-dieten hade jag med all säkerhet stanna i sängen de där fastedagarna. Varför ens gå upp om man inte får äta? Nej, inget för mig.

Att däremot hoppa över kolhydrater på kvällarna verkar vettigt. Jag behöver ju inte ens de där kolhydraterna och har inget sug efter ”stabbig” mat med t ex pasta efter att ha ätit en bra lunch. Särskilt inte om jag bara ska tillbringa kvällen i soffan. Tilläggas bör att jag inte följer det här slaviskt. Jag tänker att i längden är det allra bästa för mitt välmående (och min matchvikt) att äta sunt alla dagar och att röra på mig så mycket som möjligt.

En av mina middagsfavoriter är ugnsbakad lax med tomat- och mangosalsa och Lotta Lundgrens dressade salladskål. Den gräddkokta savoykålen har seglat upp som god tvåa. Receptet är Tommy Myllymäkis och finns här. Jag serverar den bl a till biffar och fläskkotletter.

Tipsa gärna om kolhydratssnåla tillbehör i kommentarsfältet!

20130904-224244.jpg

Gräddkokt savoykål med äpple och bacon

1/2 savoykålshuvud
2 1/2 dl grädde (valfri fetthalt)
1/2 pkt bacon
1 äpple
salt
svartpeppar

Gör så här:

Skär baconet i bitar och fräs i panna. Tillsätt den strimlade kålen och häll över grädden. Låt puttra tills kålen är mjuk. Tillsätt sedan det tärnade äpplet. Smaka av med salt och svartpeppar.

Hej igen Bangkok!

Det har gått nästan sju år sen vi var i Bangkok. Då bodde vi på Shangri-la med en liten bebis. Nu var det återbesök med tre barn i släptåg. Ja även jag inser att tiden går fort ibland. För det kändes lite som igår när vi landade på Suvarnabhumis flygplats!

Den här gången bodde vi på Chatrim och deras hotell Chatrium Residence. Alltså inte Chatrium Riverside Hotel.  Dessa två hotell ligger nämligen bredvid varandra efter floden och har gemensam lobby och matsal. Den praktiska skillnaden är att Chatrium Recidence har lägenheter för långtidsboende och ”bara” utsikt från ett håll. Frågar du mig var vår utsikt mer än tillräcklig. Fantastisk! Jag uppfattade inte heller den två minuter långa promenaden  från vårt hotell till det andra för att äta frukost speciellt besvärande.


Pysselhörna med utsikt +  buffelmozzarella levererat som room-service

Vi var mycket nöjda med lägenheten på 24:e våningen. Vi disponerade två stora sovrum, två badrum, en generöst vardagsrum och ett kök på totalt 140 kvm. Ofta när vi reser med barnen är det budgetalternativ på liten yta, så det här var verkligen superlyxigt. Det var ljust och fint inrett. Sköna sängar! Möjligtvis att det skulle kunna vara lite mer dekorativt på väggarna.

Om jag ska ha någon direkt kritik gällande lägenheten så är det att luftkonditioneringen är ganska högljudd. Men absolut, vårt boende var prisvärt med tanke på vad vi fick för pengarna. Precis som på Shangri-la blev vi bortskämda med fantastisk service. Frukostbuffén var generös och barnen var mest nöjda med att få äta sig trötta på sushirullar och blåmögelost. Det var ju lätt förvånande att ingen kräktes på båtturen senare.


Poolhäng och frukosthäng

Vad gjorde vi i Bangkok? Vi tog båten från hotellets egna brygga och besökte olika tempel. Det blev lite efterlängtad shopping efter att ha varit ett par månader i Vietnam. Vi hängde vid poolen på taket. Ibland tog jag tofflorna ner till Starbucks på bottenvåningen för att köpa iskall frappuccino. Vi tog det ganska lugnt med andra ord. Jag frågade min man vad han minns mest från våra dagar i Bangkok och fick ett snabbt svar: ”That you get ripped off!”  Visst ligger det lite i det jämfört med vår vardag i Vietnam. Taxi är tex mer prisvänligt än tuk-tuks och det kändes överlag som att pengarna rullade ut ur fickorna.

Matmässigt? Vi åt kanske inte så mycket ”typiskt thailändskt” de här dagarna. På grund av långa frukostar och mycket promenerande på dagarna blev det room-service två kvällar. Faktiskt var det rätt skönt att få lägga trötta fötter högt i tv-soffan och äta middag med utsikt över floden. Semester är ju trots allt semester.

Det blev några thai-curries en kväll på Queen of curries som ligger ganska nära hotellet (och än närmre Shangri-la på kartan). Trevlig service och bra mat. Restaurangen är kanske inte värt en tuktuk-resa från andra sidan Bangkok – men bor du nära är det här ett bra middagsalternativ.

Vi åt lunch en dag på La Monitas Taco Truck som ligger på bottenplanet i Siam Paragon. Det blev en dyr lunch. Maten var bra. Efter alla tusen curries som jag har ätit denna höst i Vietnam fick smaklökarna en CHOCK av spröda majschips! Jag gillade deras carnitas och vi hann även klämma i oss deras prisvärda churros. Det är väl framför allt priserna på menyn som gör att vi kanske skulle tveka att komma tillbaka hit igen.

En av höjdpunkterna var definitivt att luncha på Din Tai Fung. Tidigare har vi varit på Din Tai Fung i Hongkong och Sydney.  Den här lunchen var bra och de har ett iste med earl grey med citron som är värt en omväg. Det var lite ”snabbmatskedjekänsla” över restaurangen i Bangkok. Både gällande lokal och service, även om maten var bra. DTF i Hong Kong är fortfarande vår bästa upplevelse. Fast vi gillar ju DTF oavsett och kommer med all sannolikhet pricka in fler av deras restauranger på våra framtida resor.

Sötaste barnporslinet på Din Tai Fung finns att köpa med hem!

OMG – cronuts!

L’amour  Bakery & Cafe på 24 Hai Ba Trung (disctrict 1) i HCMC är först ut i Vietnam med att sälja crossnuts. Eller cronuts som de även heter.

Brödet är en hybrid mellan croissant och donut. Vanligtvis med ringlad vaniljkräm ovanpå. Tänk alltså på en nybakad frasig croissant som fått samma fritering som en klassisk  donut. Dominique Ansel skapade ursprungligen detta bakverk  för Dominique Ansel Bakery i New York så sent sent som nu i somras och det har redan fått stor spridning runt om i världen. Vad jag vet så har cronuts inte  synts till i Sverige ännu så jag gissar att en tripp till London ligger närmast till hands just nu om du vill prova.

Om de var goda? Vi hade köpt två stycken cronuts för att ta med oss till parken med barnen. Maken och jag delade på en av dem medan barnen lekte.  Ja det var ju tänkt att barnen skulle dela på den andra. ”Vet du vad” sa maken, ”vi säger att de inte var lämpliga för barn så delar vi på den andra innan de kommer tillbaka”. Ja jag kunde inte säga nej till denna hänsynslösa kupp. Det var bara för gott att kunna motstå (och vi gick och köpte glass till barnen så det gick ingen nöd på dem….). Jag blir inte förvånad när jag läser att det finns en svart marknad för cronuts där de sägs ha sålt för 100 dollar styck. Cronuts är som gjort att få  cravings för. Ja jag är en cronutophile!

L’amour verkar fortfarande baka sina crossnuts i liten skala så jag skulle inte vänta för sent på eftermiddagen med att smita förbi och köpa ett par om du har vägarna förbi district 1. Alternativt ring in en beställning innan du åker förbi. L’amour är för övrigt nästan granne med  Annam Gourmet Market– en populär matbutik för expats med  mat från europa och USA.