Iste med rabarber

Här växer rabarbern yvigt och snabbt. Vi har en stor planta som lätt får lite träsmak om den inte plockas snabbt nog medan den fortfarande är någorlunda späd. Plus att vi har en ganska ny planta som inte riktigt tagit fart, men som ger sötare mörkröda stänger. Så ett par av de krispiga rabarberstängerna kokades ner till fint iste förra helgen. Minsta preppade och hittade receptet i senaste Buffé-tidningen. God!

Iste med rabarber

En liter.

  • 200 gram putsad rabarber
  • 1 liter vatten
  • 4 tepåsar rooibos
  • 0,5 dl flytande honung
  • lite limejuice
  • Pynta med limeskivor och jordgubbsmynta
  1. Putsa rabarber och skiva 1 cm bitar. Kokas med en liter vatten (typ sjudande) ca 10 minuter.
  2. Sila av rabarberkoket med en sil i en skål. Låt tepåsarna dra i rabarbervattnet 5 minuter. Smaka av med honung. Häll upp i en karaff och låt stå kallt en timme.
  3. Smaka av med limejuice.
  4. Pynta med jordgubbsmynta och lime vid servering. Plus servera med is.

Galette med skinka och ägg

Från att vi fick hybris och köpte en elektrisk crepepanna för att göra galetter så har det gått några år. Utan att den har använts annat än av barnen för att göra tunna pannkakor (hej, blir jättebra!). Men nu! Äsch jag gjorde inget alls i vanlig ordning. Äldsta fixade. Fint ändå att ha vuxna barn som styr upp middagen.

Hälften av galetterna blev en middag med skinka och ägg, se längre ner. Resten sparades till en middag två dagar senare för att toppa med lax och sparris mm. Just det upplägget var så himla bra att ha redo i kylen, när det är tio minuter från att man stänger ner jobbdatorn till dess att middagen behöver vara på bordet. 

Galettes – grundrecept för smet – 15 stycken

  • 6 dl bovetemjöl (6 dl motsvarar 300 gram)
  • en nypa salt
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vatten (eller mjölk)
  • 3 stora ägg
  • smör till stekning
  1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner mjölk och vispa till en slät smet.
  2. Vispa ner vattnet och ägg.
  3. Låt stå kallt ca 30 minuter eller längre tills smeten sväller.
  4. Stek tunna pannkakor.

Galette med skinka och ägg

Gjorde klart dessa i ugnen, eftersom vi paralellstekte galetterna.

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Lägg skivor med skinka och skivad ost på en galette. Kläck ett ägg i mitten.
  • Vik ihop kanterna som på bilden. (Alternativt vid servering).
  • Gratinera i ugnen tills ost smält och ägget är ”klart”.

Veckan som gick

Måndag:  Konfererade. Mingelbuffé med svenskt tema på Stadshuset.

Tisdag: Konfererade. Trerätters med WWF-tema på Winterviken.

Onsdag: Bakad potatis med tillbehör.

Torsdag: Röd thaicurry med kyckling. Plus ris.

Fredag: Hamburgare. Dubbel-smash-varianten. Med bacon och ost.

Lördag: Hämtade dumplings.

Söndag: Äntligen galettes! Med skinka, ost och ägg. Plus hemgjorda glassbiskiver.

Grön sparris med örtricotta

Den här röran var medårets påskmiddag. Hade den till nystekt grön sparris. Passar egentligen till lite allt möjligt. Kan även åka ner i en pasta.  Eller vara på en crostini. Den får hänga med fler gånger. Recept lånat från Zeta.

Örttricotta

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 burk ricotta
  • 1 kruka basilika
  • 3 msk olivolja
  • rivet skal från en ekologisk citron
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  1. Sätt in vitlöksklyftorna med skalet kvar i ugnen på 175 grader  ungefär en kvart, tills de blir mjuka.
  2. Skala och hacka klyftorna. Lägg dem i en skål och rör ner ricotta. Klipp ner basilikablad  och riv ner citronskal.
  3. Häll i lite olivolja. Mixa till en slät röra. Smaka av med lite salt och peppar.
  4. Förvaras i kylskåpet fram till servering