Hej då 2014!

Det är dags att summera och titta tillbaka på året som har gått innan nästa träder in. Så här kommer en snabbrepris av 2014!

Året började så klart i Vietnam. Då i januari var det högsäsong i Mui Ne och för oss innebar det i praktiken att det var lite krångligt att hitta mat i affären. Vi var lite sena på bollen och förstod efter ett tag att andra hade börjat bunkra upp redan i början av december. Och typ tömt hela hyllan av vissa varor. Smör och ost var till exempel slutsålt i flera veckor. Så vid det här laget hade vi i princip givit upp alla ambitioner om att laga middagsmat hemma och åt istället ute varje kväll.

Vårt egna “svensk-engelska” julfirande ersattes strax efter nyår av den ryska julen eftersom majoriteten av de expats som bor i Mui Ne kommer från Ryssland. Och så snart deras jul var klar – ja då var det dags för för Kinesiskt Nyår. Så vi hade mycket att fira där i januari!

3jan2014

Bloggarbetsplatsen på vår altan.

jan2014

Barnens födelsedagstårtor brukar vi ju försöka få med här i matbloggen. Här är den som vi åt på Åttaåringens dag!

februari fick vi långväga besök. Delar av den engelska klanen kom förbi i samband med att Svärmor fyllde 60. Hon fyller år dagen innan vår yngsta så det blev gemensamt firande på Sandals – en restaurangfavorit i byn som jag bloggat om här.

1feb2014

Så började vi planera för vår flytt hemåt. Det var lite vemodigt att äta på alla våra favoritrestauranger “en sista gång”.  Inte minst när vi åt vår allra sista curry på Ganesh som vi ätit på minst en gång i veckan hela vintern. Barnen hade hej-då-fika på skolan och i slutet av februari gav vi oss av ner till HCMC för ett par sista dagar innan vi skulle lämna Vietnam.

3feb2014

Mui ne och alla tusentals kitesurfare

Jag får frågan ibland om jag skulle vilja  flytta tillbaka till Mui ne. Även om jag trivdes bra i byn så kände jag mig ganska klar när vi åkte. Men HCMC kändes mer känslomässigt att lämna. Vi har haft flera fina helger där när vi längtade till “civilisationen” och jag tycker det är en fantastiskt fin stad. Men visst vore det roligt att återse Mui Ne någon gång i framtiden och se hur allt utvecklat sig i fiskebyn.

mars2014

Fredagkvällarna i HCMC började oftast hos Nhà häng Ngn

Vår enkelbiljett hem i mars  inkluderade en veckas stopp i Hong Kong. Som vi hade längtat och planerat vad vi skulle äta och göra!Nu blev det inte riktigt som planerat då maken blev fullständigt golvad av svininfluensan. Så jag gjorde Hong kong mest på egen hand med barnen. Vi bodde granne med Pizza Express, dit vi lyckades släpa ut maken vid två tillfällen. Ironiskt nog blev det hans kulinariska höjdpunkt denna vecka! Själv hann jag återse se min favorit Din Tai Fung nere vid Silvercord. Ja det är helt klart barnens favorit också. Just den typen av middagar kan jag sakna här hemma i Sverige.

2mars2014

Att åka med Star Ferry är alltid kul!

Så landade vi hemma i Sverige. Dagen efter fyllde mellanbarnet 6! Lätt jetlaggade firade vi henne med en av våra guilty pleasures;

3mars2014

Almondy såklart! Den tröttnar vi aldrig på….

Så var vi alltså hemma på svensk mark igen. Jag minns att vi åt gravad lax med hovmästarsås och kokt potatis som första middag hemma. Det var väl det vi saknat förutom lagrad ost, surdegsbröd och variation på vin. De minsta skolades in på ny förskola och äldsta barnet återsåg sin gamla klass. Det lagades påskmat och några trädgårdsprojekt påbörjades.

Trädgårdsprojekten fortsatte sen i maj. Jag hann göra ett efterlängtat snabbesök i Skottland och när månaden senare var slut så började jag nytt jobb! Tänk vad fort det går att komma in i ekorrhjulet igen…

maj2014

Så kom sommaren. I juni hann vi bland annat med en liten roadtripp till Hornuddens Trädgård som jag varmt rekommenderar. Både jag och maken hade nya jobb så det var inte så mycket ledigt. Vi maxade dock helgerna bra tycker jag så vi hann se mycket av Sommar-Sverige. Det lite tyst i bloggen när juli kom eftersom vi var hade en blygsam två-veckors-semester. Våra tio dagar på Island finns så klart med här i bloggen. Det var en himla skön och avkopplande vecka! Jag skulle kunna göra samma tripp en gång till. Ja det blev lite England också.

Vad vi åt den här sommaren? Ja vi grillade förstås. Sju dagar i veckan emellanåt. Weber-grillen hade aldrig ledigt…

juni2014

Inget sommarlov utan jordgubbsplock vid Ulva Kvarn! 

Så kom hösten och redan i september gick vi all in på långkok och all sorts komfortmat. Har det inte framgått redan här i bloggen så  kan jag bekräfta ännu en gång att maken har stått för flest middagar den här hösten. Här känner jag förresten att vi har nått en efterlängtad milstolpe i vardagslogistiken: senare schemaläggning av barnens lunch i skolan och att de dessutom har vuxit lite gör att middagsmaten inte behöver slängas fram så himla tidigt längre. Det är otroligt skönt tycker jag!

Höstlovet i november tillbringade vi i Italien. Ett resmål som vi inte har haft så mycket koll på innan. Det var minst sagt en matig vecka och vi fick mycket inspiration med oss hem. Om jag ska plocka min tre favoritstopp så säger jag Matera, Polignano a Mare och Peschici. Förresten, jag kan inte heller välja bort guldpärlan Lecce!

nov2014

 

För att klara mörkret i november så bestämde vi oss för att ha middagsgäster varje helg. Lyckat koncept helt klart. Och som final denna mörka höstmånad – bröllopsdag på Farang!

December blev dock en urusel bloggmånad. Min macbook packade ihop och sa godnatt lagom till först advent. Så det blev lite ofrivillig bloggpaus från min sida mitt i julstöket. Men igår kväll hann jag plocka upp en ny MacbookAir på Mellandagsrean.  Hurra säger jag som har saknat ett tangentbord att uppdatera ifrån!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.