Fina Matera

En italiensk kollega tipsade om Matera. Det här är en stad som inte ligger efter kusten och som kanske är lätt att missa på den italienska  roadtrippen om man inte är påläst om dess historia.  Det vi fick veta var att Matera nyligen blivit utnämnd att bli Europas Kulturhuvudstad 2019 vilket förstå beror på att den gamla delen av staden – Sassi- finns med på UNESCOs världsarvslista.

Det var en helt otrolig uppevelse att få vara här. Jag har ingen aning om hur det är här mitt i sommaren men under vår sena oktobervecka var tempot betydligt nedväxlat. Vi gick en lång runda i stan för att ta in alla intryck och jag kan verkligen rekommendera att stanna till här. Det blev välbehövlig glasspaus i halvtid hos Vizi degli Angeli Laboratorio de gelateria Artigianale. De har ett grymt urval av glass med många udda smaker så jag förstår att de är högt rankade på TA.

Senare på eftermiddagen checkade vi in på San Giovanni Vecchio.  Det blev en liten cool lägenhet med sovloft inrett i “grott-stil”. Just grottor är ju det som Matera är känt för. Receptionisten var otroligt mån om att vi skulle få ut så mycket som möjligt av vårt dygn och gav oss en snabbkurs om alla sevärdheter på promenadavstånd.

Visst hör ni att vi hade en fantastisk dag? Och då har jag inte berättat om vår middag ännu!

Vi fick tipset att äta middag på Nadi. Genuint italienskt förstås. Stora portioner även här och jag inser allt mer att Grappa är ett måste för att smälta middagsmaten. Jag åt en pasta med galet mycket tryffel. Ej at förglömma – mitt livs bästa burrata. Barnen låg i fosterställning efter att ha för mycket ätit  italienska korvar med ugnsrostad potatis och även maken kraschade in i matkomaväggen efter att ha satt gaffeln i en rad lokala rätter. Här åt jag till slut semesterns första efterrätt (jag räknar inte med den dagliga gelaton) – en ljuvlig semifreddo smaksatt med kaffe och nötter. Den vill jag göra om här hemma vid tillfälle!

matera9999 matera

matera999 matera99

matera9 matera4

matera5 matera6

matera8 matera3

matera2 matera1

 

2 kommentarer

  1. Elin

    Ja Matera är magiskt, och rekommenderas varmt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.