Long time no see Baba Ganoush

All grillning vi missade förra sommaren för att vi var i Vietnam har vi tagit igen i år. Ibland tror jag vi har hunnit grilla 7 dagar i veckan.

Ett tillbehör som vi har återupptäckt är baba ganoush som toppas med lite ringlad olivolja och granatäpplekärnor och som är ett fint tillbehör till många grillrätter. Hemma hos oss så är denna aubergineröra bland annat ett måste till lammfärsspett som serveras med bladspenat i pitabröd.

Baba ganoush

en receptskiss

  • Sätt ugnen på max, typ 230 grader. Alternativt kan du grilla auberginerna.
  • Skär av stjälkarna på ett par auberginer. Dela dem på längden och skär ett par skåror i det vita köttet. Lägg dem på en plåt med skalet nedåt och pensla med olivolja.
  • Ugnsbaka mitt i ugnen i tills de har mjuknat och gärna har spruckit i det svedda skalet. Gröp ur aubergineerna med en sked och mixa det bakade aubergineköttet i en skål.
  • Smaksätt röran. Jag vill ha den ganska mild med pressad vitlök, gärna lite finhackad chili (kan även ersättas av lite finklippt grönt som mynta och/eller persilja om barnen inte vill ha chili), en nypa spiskummin och givetvis lite tahini.
  • Rör ner lite olivolja för att få rätt konsistens. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.
  • Innan servering: ringla över lite olivolja och toppa med granatäpplekärnor

babagaga

Hitta alla röror i bloggen här.

2 kommentarer

  1. Kinna

    Det är så gott och så lätt att göra. Bra tips med spiskummin. Det ska jag testa. Ibland när jag inte haft tahini hemma har jag rostat sesam och mortlat. Det blir också gott och lite crunchy. =)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.