Matkoma i Yorkshire

Det här sommaren blev det ett kort stopp i England. För det är lite väl kort med fem dagar om man ska hinna med alla matrelaterade “måsten”. Tur att man har fokus och fler familjemedlemmar hjälper till och styr upp! Svärmor hade fyllt skafferiet med crumpets och svägerskan såg till att det fanns Pimms blandat innan middagen. Ja jag blir väldigt bortskämd när vi är där!

Den här gången flög vi till Manchester och på vägen norrut så stannade vi till hos BizzieLizzie i Skipton för fish&chips. Ja vi har vart här förut. Vi hade egentligen tagit sikte på The Angel Inn i Hetton för en sen lunch men trafiken var ju inte till vår fördel den här dagen.

Skipton är en bedårande söt stad känd för sina kanalbåtar, så vi hade lite picknick nere vid kanalen. Det där med kanalbåtar är för övrigt på min bucketlist – att någon gång få ta med barnen på en kanalbåtssemester. Det verkar så otroligt mysigt! Läs gärna mer om Skipton hos Bara Brittiskt!

eng

Väl framme hos svärföräldrarna så var det inte helt oväntat att det blev salt-och-vinäger-chips i TV-soffan. De smakar aldrig bättre än i England tror jag.

eng3

När svärmor serverar de finaste brittiska jordgubbarna till efterätt så är det oftast med clotted-cream-glass från Cornwall. Det är helt klart en svårslagen kombo. Det här är verkligen en glass du ska prova om du får tillfälle.

eng9

Mer glass –  så klart att vi var tillbaka till Brymor och åt glass! Även Brymor är ombloggat här sen tidigare eftersom vi brukar vara där varje sommar. Det var med lite blandade känslor denna gång eftersom denna välkända glassproducent med egna kor mittemot glassbutiken planerar att sälja sin verksamhet. Oron lokalt är huruvida något stort kommersiellt varumärke kommer att köpa Brymors namn när man allra helst vill att det blir någon hängiven glassentusisast som tar över och driver det vidare i samma genuina anda. Har du 3,5 miljon pund så kan du slå till!

eng6

Givetvis så fanns en klassisk publunch med på schemat. I år provade vi The Freemasons Arms i närliggande Nosterfield. Även detta en charmig liten by i Yorkshire. Efteråt fick vi höra att  Prins William & Kate ätit lunch här lite incognito under Tour de France när cykeltävlingen passerade Yorkshire i början av juli.

eng4

Vad vi åt? Jag åt brödpanerade räkor från Whitby (en stad som jag också rekommenderar om du är i Yorkshire med hemgjorda pommes frites, tartarsås och ärtröra. Superfräscht minst sagt! Maken åt en gigantisk fish&chips. Var det värt en omväg? Jag tycker min mat var helt ok. Maken var lite ifrågasättande på barnens blomkålssoppa som kunde ha haft lite mer ambitioner. Men så gör han ju en egen grym variant hemma också.

eng5

Det var väl inte heller helt oväntat med att vi hann med en gigantisk middag med Bangers and Mash. Cumberlandskorv från byns slaktare är ett måste! Och typ sju andra sorter…

eng2

Som ni märker så  var det många säkra kort i sommar. Betty´s Cafe Tea Rooms har jag tidigare bloggat om när vi var i York för 2 år sedan. Den här gången var vi tillbaka på Betty´s i Northallerton för att äta oss trötta på nybakade scones med clotted cream.  Givetvis kommer det med en silverkanna med te. Här blir man inte besviken  ; )

eng1

Sedan var det förstås efterlängtat att äta på byns indiska restaurang efter ett kort pale-ale-stopp på The Black Swan. Det var första gången som vi åt indiskt sen Ganesh i mars så jag och maken gick hit med sjukt höga förväntningar. Vi beställde för mycket. Och åt för mycket. Men det är oundvikligt för jag älskar verkligen att äta indiska curries när vi är i England.

eng7

En annan matrelaterat sak som jag inte missar om jag får tillfälle – dock är det mer skottskt än engelskt – är den skottska klassikern  cranachan som vi hann med Edinburghs flygplats på vägen hem när de fem dagarna var slut. Det här är en dessert som inkluderar hallon, grädde, havregryn, honung och whiskey. Helt klart en prima avslutning på fem maxade dagar i Yorkshire!

eng8

2 kommentarer

 1. Bara brittiskt

  Tackar tackar! Så trist att läsa att Brymor är till salu. Såg du att jag skrev om dem och många andra häromsistens:

  http://barabrittiskt.wordpress.com/2014/07/17/glasstest/

  Kellys är helt ok och ändå är det den mest massproducerade glassen från Cornwall. 😀 Du måste dit och äta snart!!! 🙂

  1. Elin

   Ja Cornwall är på min “bucket list”, inte lätt dock att få en yorkshiremake söderut 😎

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.