På väg till Rom och Terracina


Kronärtskockor på Campo dei Fiori

I mitten på maj landar Magnus och jag i Rom för en veckas semester på italiensk mark. Efter två intensiva turistdagar i Rom och åker vi vidare till badorten Terracina där vi mest ska äta glass, gå mellan stranden och hotellet, läsa böcker, dricka prosecco, äta gott och… ja, ni förstår nog. I Rom blir det högt tempo, i Terracina blir det knappt styrfart. En kombination som vi testade förra året (då i Sitges och Barcelona) och var mycket nöjda med.


Colosseum

När vi var i Rom 2007 förälskade vi oss i maten och glassen. Vi kom hem och var saliga och tyckte att vi hade ätit gott; både pasta, pizza och annan italiensk mat. Efter att ha varit i Italien tre gånger efter det (San Remo, Viareggio och Trapani) inser vi att vi föll i varenda turistfälla som finns i Rom och att vi har ätit mycket bättre mat i andra italienska städer.

Inför Rom-resan 2007 fick jag en massa kommentarer med användbara tips till det inlägg jag skrev då. Nu har det gått fem år och risken finns ju att en del ställen inte finns kvar alt. har bytt ägare och blivit sämre. Dessutom är ju Terracina ett helt nytt resmål för oss. Så, fyll det här kommentarsfältet med dina bästa tips på restauranger, caféer, kul utlfyktsmål och marknader i både Rom och Terracina. Under Rom-helgen 2007 hann vi med de där klassiska turistmålen som Colosseum, Forum Romanum, Pantheon och Vatikanen (inkl. Peterskyrkan), så den här gången har vi tid att leta upp lite mer undanskymda pärlor.


Smultron- & citronglass hos Alberto Pica

Utlottning!

För att ni ska få en liten dos Italien och inte gå lottlösa, kommer jag att köpa med mig något gott hem som jag sedan lottar ut bland dem som har gett mig tips i det här inlägget. Kanske oliver (!), pasta eller något annat som funkar att skicka med posten. Ni får dock ha lite tålamod eftersom det dröjer ett par veckor innan vi reser och sedan ska jag ju komma hem och så. Är det en bra deal?

Några av de platser som vi hittade vid förra besöket och som är värda ett återbesök

Rom-inspiration

10 kommentarer

 1. Elisabeth

  vi semestrade några dagar i Rom förra sommaren (innan lata dagar vid kusten precis som ni), och ett av våra bästa minnen var stadsfestivalen vi snubblade över i Trastevere.
  Det var lördagskväll och allmän folkfest och de serverade fantastisk porchetta som vi åt medan vi promenerade runt och bara njöt (och barnet sov lugnt i vagnen).

  Så Trastevere är mitt bästa tips för strosande och allmänt insupande av atmosfär.

 2. Lotta

  Under vår semester i Italien följde vi Glass-tipsen som fanns i Lonley Planet. Det slog aldrig fel! Ett underbart (och även populärt) ställe är Gelateria Giolitti (via Uffici del Vicario, 40) som hade fantastiskt god glass i lite väl många smaker. Vi var ju tvungna att testa flera dagar i rad!

 3. Karin

  Jag har ett tips på en helt fantastisk siciliansk restaurang som ligger i Vatikanområdet, Via E. Faa di Bruno, 26: http://www.siciliainboccaweb.com/en/prati.html
  När vi var där var det nästan enbart italienare på restaurangen, det var exotiskt med svenska gäster.:-) Maten var gudomligt god!

  Vid Spanska trappan ligger en restaurang som heter Alla Rampa: http://www.allarampa.it/. Inte turistiskt märklig nog och väldigt god mat (zúcchiniblomma med ost,mmmm..)

  Restaurangen Da Nerone, Via delle Terme di Tito 96 nära Colosseum. Har inte varit här -än-men har läst positiva omdömen om denna kvarterskrogen så jag tror det kan vara nåt.

  I det gamla judiska ghettot ligger ett antal restauranger med ett litet undanskymt läge men med utsökt mat. Testa t ex Giggetto vid Portico d’Ottavio 21

 4. Hannah

  Vi tillbringade vår smekmånad i Rom. En fantastisk stad! Det enda vi ångrade var att vi inte åt på restaurang Sora Lella (Sora Lella, il Ristorante dell’Isola Tiberina) mer än en gång 😉 . Den ligger alltså på ön Isola Tiberina mitt i Tibern. En underbar restaurang med fantastisk mat. När vi åker till Rom igen skall vi definitivt boka ett bord och äta där igen.

  Ha en härlig semester!

 5. Fröken Dill

  underbart, Rom är min favoritstad! Och kombinationen med en veckas lugn låter smart. Kanske finner ni några Rom-tips här:
  http://www.frkdill.blogspot.se/2011/07/resan-till-italien.html

  1. Helena

   Redan gjort! Och blivit hungrig. :mrgreen:

 6. Geetha

  Tack för många trevliga tips då vi oxå kommer åka till Rom nästa vecka 😀

 7. Helena

  Tack för fina tips! På torsdag landar vi i Rom och jag lovar att återkomma med matberättelser och bilder när vi är hemma igen. 🙂

 8. En liten italiensk present » Tre tjejer i köket

  […] jag nu har lottat ut bland dem som tipsade mig om sina smultronställen i Rom och Terracina i inlägget jag skrev inför resan. Och den lyckliga vinnaren är Lotta! Maila din adress till helena [at] ragazze.se så kommer ett […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.