Matupplevelser i Sitges

Sitges i solnedgången

Hemkommen från en vecka i Spanien kan jag konstatera att oron för att inte hitta god mat var helt och hållet obefogad. Vi har ätit riktigt bra mat både i Sitges och Barcelona. Fisk och skaldjur, paella och inte minst en massa olika tapasvarianter och som de småplocks- och fiskälskare vi är passade det oss alldeles utmärkt!

För att ni inte ska drukna i bilder har jag delat upp Spanienrapporten i två inlägg; ett om Sitges och ett om Barcelona. Vi inledde semestern med fem nätter i badorten Sitges (ca 3 mil från Barcelona) och åkte dit med tåg från flygplatsen. Resan tog ca 40 minuter och kostade €3/person. Både smidigt och billigt. Alla matbilder är förresten tagna med iPhone. Nackdelen med systemkameran är att den är otymplig och inte alls lämplig att ha i handväskan när man promenerar iväg för att äta middag på kvällen. Inför nästa resa måste jag nog köpa en bra kompaktkamera.

Matupplevelser i Sitges

Vi inledde frosseriet redan på flyget till Barcelona. Lufttorkad skinka, oliver och manchego som i och för sig inte går till historien som de bästa råvarorna, men ändå fick fullt godkänd (inte minst med tanke på det faktum att vi ju faktiskt var ombord på ett flyg) slank ned med lätthet.

Redan när vi kom till Sitges på lördagskvällen lade vi märke till Eguzki Lizzaran (C/ Sant Pau, 3) . Spanjorerna trängdes runt bardisken som var alldeles full med pinchos (smårätter), öl och vin serverades i högt tempo och det var en härlig stämning. Vi gick dit redan kvällen efter och åt oss mer än hälsosamt mätta. 

Till skillnad mot tapas finns det en tandpetare i varje pincho. De kostade €1,45/st och vi betalade för antal tandpetare när vi hade ätit klart. Gissa om det var svårt att välja bland alla godsaker. Allra bäst var nog  varianten med sardell och tomatsalsa (längst upp till vänster på min tallrik). För €17,65 (inkl. öl/vin) blev vi så mätta att vi var tvungna att vika in våra huvuden och rulla hem till hotellet (tack och lov för nerförsbacke!).

Till lunch åt vi ofta sallad. På Can Marti (C/ España, 10) fick vi oliver och bröd tillsammans med drycken. Gott!

Magnus åt en sallad med sardeller, tonfisk, saltad torsk och en supergod dressing.

Jag valde en sallad med tonfisk och lufttorkad skinka. Inga krusiduller, men med bra råvaror behövs det inte heller.

Ingen trängsel på stranden. Åtminstone inte på förmiddagen…

Trots att det oftast är längs med vattnet/strandpromenaden de flesta turistfällor ligger, var det just där vi hittade Restaurant Maricel (Passeig de la Ribera, 6) som serverade en finfin paella. Visserligen högre priser än på andra restauranger, men på köpet fick vi njuta av solnedgången från första parkett, bra service och en liten amuse-bouche. Notan landade på €85 och inkluderade en liten förrättssallad, två portioner paella och två glas cava. Definitivt prisvärt!

Passeig de la Ribera en mulen eftermiddag

Köket bjöd på en liten amuse-bouche bestående av en gazpacho med jordgubbar. En god och spännande kombination!

En enkel förrättssallad i väntan på paellan. Uppläggningen var ett konstverk.

En helt fantastisk paella med musslor, bläckfisk och scampi.

Glassen då? Näe, italiensk glass ska ätas i Italien. Den smakar inte lika gott varken i Spanien eller Sverige. Punkt slut.

Tips inför resan till Sitges

 • Platjador Hotel ligger strategiskt alldeles vid stranden och väldigt nära både restauranger och butiker. Vi var supernöjda efter våra fem nätter. Baren på takterassen, den lilla poolen (med bra möjligheter till skugga där vi kunde ligga och läsa efter en timme eller två i solen), frukostbuffén och den trevliga personalen gjorde semestern extra lyckad. En liten varning för hotellrestaurangen dock; låga priser, men ingen vidare mat tyvärr.
 • De allra flesta restauranger öppnar inte förrän kl 20.30. Vi åt lunch sent och plockade sedan i oss småtomater, jordgubbar, melon, oliver och salta chips på balkongen tidigt på kvällen. Det var inte synd om oss.
 • Innan resan pratade flera, av varandra oberoende, personer om invasionen av gaykillar i Sitges och på deras beskrivningar (och i reseforum på nätet) lät det som om vi skulle vara det enda heteroparet på orten. Det var vi så klart inte. Sitges är en toppenort att åka till, oavsett sexuell läggning.

9 kommentarer

 1. Martina

  Vilka härliga bilder! Nu längtar man bort….

 2. simon

  Är er eller mindre frälst på tapas och mustig spansk mat så det var väldigt läskande att läsa detta inlägg, får bli ett besök snart på närliggande spansk restaurang

 3. Matupplevelser i Barcelona » Tre tjejer i köket

  […] semesterlivet med fokus på strand och pool i Sitges fortsatte Magnus och jag till Barcelona för två dagars citysemester. Tvära kast mellan totalt […]

 4. Bendel

  Vilken underbart galen salladsuppläggning! I like!
  Det där vichyvattnet som syntes på en bild visst är det väldigt salt?

  1. Helena

   Salladsuppläggningen var verkligen som ett konstverk och det tog emot att förstöra den. 😛

   Vichy Catalan är mycket riktigt salt. Som en kallsup. Och det förföljde mig under hela veckan (alla caféer och restauranger hade det). Uäck!

 5. Bendel

  Eller hur, jag är inte känslig för sälta men jag klarar inte att dricka det vattnet.

 6. Goda chanser för en spansk höst » Tre tjejer i köket

  […] resan till Sitges och Barcelona i våras är min längtan efter spansk mat (framförallt goda tapas) mer eller […]

 7. Matsedel, vecka 48 » Tre tjejer i köket

  […] dagsljus varje dag. Och så älskar jag ju att resa och se nya platser. Att jag har varit både i Sitges, Barcelona, Köpenhamn och Paris i år har jag raskt glömt […]

 8. På väg till Rom och Terracina » Tre tjejer i köket

  […] tempo, i Terracina blir det knappt styrfart. En kombination som vi testade förra året (då i Sitges och Barcelona) och var mycket nöjda […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.