Matupplevelser i Trapani, Sicilien

 I maj 2010 var Magnus och jag i Trapani på Sicilien i en vecka. Det är ett drygt år sedan och av någon anledning fastnade det här inlägget i utkast-stadiet. Synd och skam på så god mat att inte berättas om, tycker jag, så nu är det hög tid att inlägget publiceras.

Innan vi åkte var jag nyfiken på om maten skulle vara annorlunda på Sicilien jämfört med de ställen i Italien som vi varit på tidigare. Den mest markanta skillnaden var att maten influerats ganska mycket av Nordafrika och många restauranger serverade couscous.  I övrigt hade vi svårt att hitta några stora skillnader; maten var helt enkelt god på det typiska italienska sättet.

Till skillnad från i t ex San Remo och Viareggio hade vi dock lite svårt att hitta riktigt bra restauranger. Det berodde förmodligen på att vi var där första veckan i maj och flera av de restauranger som vi hittat tips om på nätet och i guideböcker inte hade hunnit öppnat för säsongen. Några guldkorn är dock verkligen värda att rekommendera.

Första lunchen åt vi på den lilla tavernan Caupona (Piazza Purgatorio, 32) och om jag ska vara ärlig var det med nöd och näppe att vi blev insläppta. Vid borden satt uteslutande sicilianare som åt sin söndagslunch och de tittade lite skeptiskt på oss. Vi bet ihop och kanske tinade både personalen och gästerna upp när jag beställde på italienska? Hur som helst åt vi var sin alldeles fantastisk pastarätt, drack lite vin och tänkte att precis så där borde alla söndagsluncher vara. Några bilder har jag inte, för det var liksom inte läge att ta fram kameran och börja fota maten.

På Tentazioni di Gusto (Via Badia Nuova, 27-29) åt vi fantastiskt bra mat och fick dessutom mycket bra service. Hit gick vi vid två tillfällen under veckan och blev lika nöjda båda gångerna. Uteserveringen i gränden är mysig och även fast restaurangen är populär bland turister är det här ingen turistfälla.

En kväll gick vi till Al Convito (Via Scudaniglio, 11); en restaurang med avskalad och modern inredning. Trots att det kändes som om personalen inte var riktigt varm i kläderna, var den grillade fisken en riktig hit.

Restauranger med vita dukar och uteserveringar i mysiga gränder i all ära, men det var nog ändå salladen på det pyttelilla fiket alldeles bredvid vårt hotell som knockade oss. En varm eftermiddag när vi var så trötta att vi knappt orkade gå tillbaka till hotellet efter dagens strapatser hamnade vi på Caffè Sciuscia (Via Francesco Crispi, 10/11) och beställde var sin sallad med bl a skinka, en himmelskt god tonfisk i olja, krämig buffelmozarella och en rejäl bit parmesan. Blandningen av ingredienser kan ju tyckas lite märklig, men efter att ha ätit den där salladen rynkar jag inte längre på näsan åt oprovade kombinationer. Det var så gott att t o m påven skulle utbrista “herregud” på karlskronitiska. Nu har jag lärt mig att inte underskatta små oansenliga fik. Särskilt inte om de ligger på Sicilien.

På Panna Montata (Via Amm. Staiti 61/63) var vi stammisar hela veckan. Glassen var så god att vi gjorde oss omvägar ner till hamnen där det lilla glasshaket låg. Inget flashigt ställe mitt på torget eller längs med stranden, alltså, men glassen var så god, så god.

Sicilien är så klart inget undantag från övriga Italien; det är gott om frukt- och grönsaksmarknader. I lilla mysiga staden Marsala (ca 3 mil från Trapani) hittade vi finfina kronärtskockor och citrusfrukter.

När vi inte var så pass hungriga att ett restaurangbesök lockade, men ändå ville ha något i magen var var sin pizzaslice ett toppenalternativ. Att få pizzan uppskuren i små tärningar gjorde det dessutom enkelt att äta på stående fot eller att dela på en bit.

Om du är i Trapani är ett besök på ön Favignana (den största av de s k Egadiska öarna) ett måste. På ön finns ca 4 000 invånare och jag gissar att det antalet ökas många gånger om på sommaren. På Favignana tar man sig enklast runt med cykel som finns att hyra i hamnen. Här finns sandstränder, klippor, en massa god fisk och en avslappnad attityd. Om vi hade vetat vilken mysig ön Favignana är hade vi definitivt valt att stanna ett par nätter.

Vi bodde på Hotel Vittoria; ett 3-stjärnigt hotell alldeles vid havet och nära och bra till butiker och restauranger. Kan rekommenderas!

11 kommentarer

 1. Helena/LipGloss Bitch

  Toppen! Tack för alla tips, vi åker på måndag 🙂

 2. Carl

  Det är ju märkligt. Så många fina tips och jag fastnar för bilderna på kronärtskockorna och apelsinerna. Jag skulle kunna tänka mig att åka till Sicilien bara för att äta apelsiner från morgon till tidig kväll. Därefter skulle jag avsluta varje kväll med några kronärtskockor med smör.

  1. Helena

   Inte alls konstigt! Det är ju precis därför jag åker till Italien gång på gång.

 3. Hanna

  Italien står högt på min lista, tack för tipsen!

 4. Olof Andersson

  Hej!

  Jag hittade din sida av en slump. Det är såhär att jag åker ner till Trapani nu i november. Jag har nyligen fått jobb som pilot på Ryanair, och de har en bas i Trapani så jag valde det för jag tycker Sicilien verkar vara spännande.

  Har du några konkreta tips eller liknande som kan vara bra att veta? Några speciella drag som sicilianarna har, är de bra/dåliga på engelska? Är det dyrt att äta ute i Trapani? Stränderna inne i stan, är dom bra?

  Tack på förhand!

  /Olof

  1. Helena

   Välkommen hit, Olof! Nu blev jag ganska mycket avundsjuk; det finns helt säkert sämre ställen i världen att vara stationerad på än Trapani.

   Vi tyckte att det var svårt att hitta restauranger; flera av de vi hade läst om var antingen igenbommade eller inte öppna för säsongen när vi var där i början på maj. På några ställen var de, som jag skrev i texten, lite skeptiska till turister. Konstigt med tanke på att Trapani ju är en turistort! Restaurangpriserna är lägre än i Sverige och ungefär som i övriga Italien.

   Strax innan vi åkte till Trapani hade jag läst klart en italienskakurs och klarade mig faktiskt utan att prata ett ord engelska på hela veckan. Min sambo hälsar dock att han upplevde att Trapaniborna var lite sämre på engelska än i andra italienska städer vi varit i.

   Vi bodde ungefär 100 meter från stranden mitt inne i stan och även fast den inte hade öppnat för säsongen var den helt ok. Jag minns dock att det sprang en hel del lösa hundar på vissa delar av stranden.

   Buon viaggio in Sicilia! 🙂

 5. Olof Andersson

  Hej Helena!

  Jag får tacka så mycket för svaret och hoppas på det bästa! Trapani verkar vara en mysig stad.

  Har jag fler frågor så återkommer jag!

  /Olof

 6. Anders

  Åh, ser riktigt gott ut! Favignana missade vi när vi var i Trapani, det är flera som har sagt att det är riktigt fint där. Däremot var vi istället i San Vito Lo Capo som också är en mysig badort.

 7. På väg till Rom och Terracina » Tre tjejer i köket

  […] annan italiensk mat. Efter att ha varit i Italien tre gånger efter det (San Remo, Viareggio och Trapani) inser vi att vi föll i varenda turistfälla som finns i Rom och att vi har ätit mycket bättre […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.