Maten i Viareggio

Precis som i andra kuststäder var det övervägande fiskrätter på menyerna i Viareggio. På flera restauranger fanns det inte ens något köttalternativ, vilket kändes lite udda, men eftersom vi gärna äter fisk båda två passade det oss alldeles utmärkt.

Det är svårt att inte falla i turistfällan. Allra helst ville vi hitta de småkrogar där lokalbefolkningen hängde. Enklast var att kvällen innan gå och kika in genom restaurangfönstren för att se vilka ställen som verkade mest populära. Dagtid, när restaurangerna inte är öppna, är det ju inte så lätt att avgöra vad som verkar bra. Och vill man inte sitta ensam i restaurangen är det ingen idé att ge sig ut förrän framåt halv nio-tiden.

På fiskrestaurangen Tito del Molo (Viale Margherita 1 – karta finns här) åt vi pasta med skaldjur. Inga krusiduller och bra råvaror!

Vi hittade till restaurangen La Chiesina (Via Leonardo da Vinci 84 – karta finns här) en kväll utan att egentligen veta vart vi var på väg. Vilket lyckokast! Ganska många gäster, trots att vi var ute “turisttidigt”, och en blandning mellan turister och italienare. Inte förrän vi satt vid bordet och tittade oss omkring insåg vi att vi satt i en gammal ombyggd kyrka (och det borde vi ju ha förstått långt tidigare eftersom “la chiesina” betyder “den lilla kyrkan” om jag inte är alldeles ute och cyklar). Lite udda, men mysigt. På menyn fanns många pizzor, men även en hel del pastarätter. Jag åt en god gnocchi med scampi, men allra godast var Magnus risotto med skaldjur. Alldeles fantastisk och den kvalar lätt in på topp-tre-listan. Den fastnade dock inte på bild.

En pannacotta med hallonsås på La Chiesina. Lite för kall och okrämig för min smak och jag har ätit godare hemma i Stockholm (allra bäst är den på italienaren Döden i grytan). När jag började fila på det här inlägget insåg jag att det var just La Chiesina som läsaren Aida tipsade om i mitt inlägg inför resan. Kul!

Ingen Italien-vistelse utan en antipasto med bresaola och parmesan. Sista kvällen åt jag en galet god variant på La Locanda di Flory (Via Verdi Giuseppe 111 – karta finns här). I det här valet av restaurang lyckades vi faktiskt oväntat bra. Lokalen var inredd som ett vardagsrum med bokhyllor,  prydnadssaker, en hel del tavlor på väggarna och en tv i ett hörn. En familj satt samlad runt ett långt bord; någon pratade i telefon, flera pratade livligt med hela kroppen och en äldre kvinna styrde och ställde. Efter ett tag satte sig även servitrisen och åt tillsammans med sällskapet. Det var avkopplat och inte det minsta tillrättalagt. Här trivdes vi!

På en liten pizzeria (som jag tyvärr inte minns namnet på) precis utanför ingången till torget i Lucca åt jag en väldigt god risotto med Karl Johansvamp. Det är ofta de enkla rätterna som vinner. Även i Italien.

Glassen då? God, så klart! Mitt ultimata smaktest är citron och pistage och ganska snart kan jag avgöra om glassen håller måttet eller ej. Det gjorde den på Gelateria Prati (Viale Regina Margherita 44 – karta finns här). Än så länge leder dock glassen på Café Renaissance i San Remo tillsammans med den himmelska smultronglassen på Alberto Pica i Rom.

Fler inlägg om Viareggio:

6 kommentarer

 1. Chezsofia

  Verkar som att ni åt massor av god mat! 🙂
  En del av det stora nöjet med att resa är ju all spännande mat och att fördriva delar av dagen och kvällen åt att strosa runt och läsa menyer och välja restaurang. Lyckos er!

 2. Charlotte

  Ahhhhh – mmmmmmm! En fråga till er: var finner man godaste och mest autentiska gelaton i Stockholm?

 3. Feria de Emma

  Åh, herrejösses, vad det vattnas i munnen! Italien nästa!

 4. aida

  La Chiesina! Så hette restaurangen! Vad roligt att ni hittade dit, synd på pannacottan men vad roligt att varmrätten funkade. Vad jag förstod av fiorentinaren jag var där med var restaurangen vida känd för sina pizzor och skaldjursrätter. Så du gjorde ett bra val. Nu blev jag nästan sugen att åka tillbaka. Särskilt att åka motorvägen mellan Florens och Viareggio, längs vägkanten där finns en jättemysig liten restaurang med alla bord utomhus runt ett litet vattendrag. Belysningen är stearinljus och små lampor längs stigen runt vattnet. Inte heller där kommer jag ihåg vad restaurangen hette…tyvärr.

 5. Morten Pedersen

  Også jeg som elsker italiensk mat. Dette så riktig godt ut.

 6. Matupplevelser i Trapani, Sicilien » Tre tjejer i köket

  […] skillnad från i t ex San Remo och Viareggio hade vi dock lite svårt att hitta riktigt bra restauranger. Det berodde förmodligen på att vi […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.