På väg till Rom

Colosseum

Några dagar efter att vi stått vid Valborgsmässoelden och sjungit “Vintern rasat…” iklädda tjocka jackor ska jag och Magnus åka till Rom och gotta oss över en långhelg. Jag räknar iskallt (!) med att kunna sitta på uteserveringar och dricka prosecco om kvällarna utan att behöva frysa. Och så fantiserar jag om makalösa måltider, gott kaffe (trots att jag inte dricker kaffe normalt sett… jag har nog drabbats av Romfrossa!) och besök i saluhallar och på matmarknader.

Uteservering

Nu undrar jag; vilka restauranger får vi inte missa? Caféer? Saluhallar? Och…ähum.. vanliga matbutiker? Ja… ni förstår att risken för att jag ska behöva köpa ytterligare en resväska inför hemresan är överhängande. 🙄

Vi ska så klart göra annat än äta. Har ni några riktigt bra tips på saker att se? Vad ska vi undvika?

Fontana di Trevi

Colosseum och Fontana di Trevi ska vi definitivt inte missa; det är då ett som är säkert! 😉

Samtliga bilder kommer från stock.xchng

23 kommentarer

 1. Karin

  jag och min sambo Magnus (!) ska också också till Rom, fast vi ska åka redan på påskdagen. Jag hör av mig med våra tips när vi kommer tillbaka 🙂

  Det jag kan säga redan nu är att ni ska undvika att köpa vatten & annat i närheten av kända monument, t ex Colosseum och andra turistmagneter. Det kan lätt skilja 30 kr (!) per flaska om man masar sig en bit bort. Restaurangerna i området nära centralstationen, Termini, ska ni också hålla er ifrån. Däremot finns det många trevliga trattorior i Trastevere att äta mysiga middagar på. Det är bra att ni är ett par som åker för reser man som ensam tjej, vilket jag gjorde förra gången, är det lätt att bli förföljd av män som visslar och skriker & håller på..
  Har ni tänkt köpa någon guide kan jag rekommendera Lonely planet Rom som kostar 194 kr på Adlibris (i butik ca 400 kr)

 2. Helena

  -> Karin: Åhh… det är ju bra tajming för vår del; att vi får uppdaterade tips! 😉 Vi ska bo alldeles i närheten av Termini, så det var bra att veta att vi ska undvika restaurangerna där omkring (klassiska turistfällor, antar jag). Vi har en reseguide som heter Topp 10 Rom, men den är lite väl tunn. Ytterligare en är nog inte så dumt att köpa. Tack för tipset! Jag antar att vi behöver en riktigt bra stadskarta också…

 3. Oskar

  På Campo de Fiori (blomtorget) hålls blom- och grönsaksmarknad på morgnarna. Fint ställe, men nog ganska dyrt. Och om jag inte minns fel kan man samtidigt passa på att äta en pasta carbonara på restaurangen där den rätten uppfanns. Jag tror det också finns marknad med mat och annat på Piazza Vittorio Emanuele som ska ligga närmare Termini. Att köpa vatten vid Peterskyrkan är säkert inte så smart, men kyrkan är helt fantastisk och nog en närmast obligatorisk sevärdhet under ett besök i Rom. Och drick mycket gott kaffe på alla dessa mysiga kaffebarer.

 4. Oskar

  Och ja, jag är avundsjuk. 😉

 5. Sopheia

  Det kan ju liksom inte bli fel i Italien, även om man hamnar på dåliga reestauranger är ju maten fantastisk. Kommer precis hem från en vecka i Sperlonga (rekomenderas om ni vill slippa storstan ett tag, dagstur från rom med tåg) och jag skulle rekommendera att inte missa Peterskyrkan och Vatikanen. Ascoolt.

 6. Linnéa

  Måste hålla med Karin där om vattnet, se upp så ni inte köper för dyrt!! Om jag inte mins fel så såg vi en skylt om ett pasta museum inne i Rom. Det hade jag gärna kollat upp om jag haft tid! Vi valde att inte gå guidad tur vid Coloseum då det var fruktansvärt med folk där. Peterskyrkan och vatikanen är absolut sevärt! Jag kan också rekomendera att ta en tripp utanför storstaden!
  Hoppas ni får det trevligt!!

  Linnéa

 7. Margherita

  Ja, terminiområdet är inte kul. Konstig stämning. När jag och en vän åt middag där för några år sedan blev hon utskälld av servitören för att hon inte använde ketchupen hon hade bett om!
  Jag skulle rekommendera Pantheon, helt otroligt! Nära till Piazza Navona(måste ses) och väldigt mysiga gator runtomkring.
  Helt enkelt att promenera runt och upptäcka en stad full av konst. Kolla till exempel in statyerna på broarna över Tevere, helt fantastisk detaljerade!

  Ha så kul och Glad Påsk!

 8. Maria Nyckelpiga

  Jag har inte varit i Rom sedan jag var 14 år men jag minns fortfarande den godaste chokladglass jag ätit i hela mitt liv… Den fanns på Piazza Navona eller precis i närheten. Jag minns att vi fick den rekommenderad, så det går säkert att fråga någon om den.
  🙂

 9. Eva

  Gå in på DN.se/resor och läs Peter Loewes artiklar om Rom (finns även om övriga Italien). De flesta artiklar är fokuserade på restauranger och mat i alla former. Jag har testat hans tips både i Venedig och i Rom och de har varit toppen.

 10. Carl

  Förutsatt att man kan tänka sig att lägga en liten slant på en god måltid är Hosteria Dell Orso en fantastiskt middagsval som man inte hittar utan hjälp. Lite undanskymt som sagt även om det ligger mitt i smeten, men otrolig service och sanslöst god mat. Kolla på: http://www.hdo.it/index_e.htm och låt er inte luras av att stället säger sig ha en pianobar!

  Kan även instämma i tipset om DN-Loewes favoritställen. Han har alltid rätt…

 11. Marie

  ofta rekommenderar de att man skall ta en buss som går just från Termini och förbi forum och vidare till Petersplatsen. Den kallas för ficktjuvsexpressen (nr 64 alt. 74 har jag för mig). Ta inte den. Vi blev rekommenderade att ta buss 40. Den går ungefär samma sträcka, men är inte lika packad med folk.

  Peterskyrkan är underbar. Den är än mer fantastisk om man gör sig omaket att gå upp längs hela kupolens insida och tar sig så högt upp man kan komma. Utsikten är fantastisk. Undvik vatteninköp i närheten av Sixtinska kapellet också. Två kvarter bort kostar en flaska max 1 euro mot 7 vid köslutet.

  Pantheon måste man också se. Ligger inte långt från Campo di Fiori. Världens äldsta betongbyggnad och har kupolformat tak. Om man skulle fullborda cirkeln som kupolen utgör del av så tangerar den golvet i templet. Vad de kunde för 2000 år sedan!

  Colosseum är ju ett måste, liksom Forum Romanum för att känna av historien. Att sitta på en bänk på Piazza Navona är också kul. Titta på när alla japanska och amerikanska turister blir blåsta av diverse försäljare och njut av porlandet från fontänerna. (som ju finns omskrivna i Dan Browns Änglar och Demoner)

  Mat är mysigt i Trastevere. Billigare och godare och trevligare service.

  Glass är gott och den godaste glassen hittade vi vid Campo di Fiore. Marknaden där är jättemysig för en matintresserad.

  Trevlig resa!

 12. Diana

  Jag och min sambo Ola var i Rom när påven JP den 16e dog. Fullständigt kaos i innerstan under en hel vecka. Att se Peterskyrkan var bara att glömma.. Bonusen i kaoset blev att vatikanmuseet och sixtinska kapellet var näst intill folktomt. Det var imponerande även om jag personligen tycker att trappan som är en sk dubbelsträngad helix var häftigast. Vår DNA-molekyl är uppbyggd på samma sätt. Förmodligen bara kul att veta om man är medicinskt intresserad..

 13. Helena

  Men ni är ju fantastiska!!! 😀 Tusen tack för era tips och berättelser.

  Intressant att så många tycker att Vatikanen och Peterskyrkan är ett måste; vi hade faktiskt funderingar på att hoppa över just de platserna. 🙄 Jag tror att vi får tänka om lite. Och det där med dyrt vatten är bra att veta!

  Fortsätt gärna tipsa! 😛

 14. karin

  Chokladglassen heter Tartufo och är en mööörk chokladglass, man “skall” äta den på en bar på den sidan av Piazza Navona som ligger mot Tibern, jag har inte gjort det, någonting med skugga kommer jag ihåg, jag åt den på andra sidan, tror stället hette Bar Navona” eller nåt liknande. Där kan man även köpa antipastotallrik med blandade charkuterier och grönsaker. Kostar mycket men man får betala för utsikten.
  På Piazza Vittore Emanuele finns det en stor marknad med mat och vanliga varor och intill en slags inomhusmarknad. Jag brukade alltid åka upp till Ponte Milvio där en av stadens finare matmarknader finns. Sen brukade jag gå till en saluhall som ligger ungefär halvvägs upp till Ponte Milvio på vänstra sidan mot Tibern, jag har ingen karta så jag kan tyvärr inte ge exaktare uppgifter.
  Vi brukade alltid äta på Al Piedone ( Funnits i dansk guidebok) men vet inte om det är lika bra längre, det är några år sen jag var i Rom, den ligger på Pié de Marmo till vänster bakom Pantheon , in bakom kyrkan, när Pié de Marmo tar slut kommer man till ytterligare ett torg, där låg det förr i alla fall en trevlig toscansk restaurang.
  Ett kul tips kan vara pastamuseét, ligger ganska centralt och handlar om industriell tillverkning.
  Det som är så fantastiskt med Rom är att man kan bara gå och plötsligt så är det en gammal ruin, del av en staty eller nåt annat kul. Mitt råd är att gå på bakgatorna.
  Jag har aldrig fått bra mat i Trastevere och skulle jag åka idag tror jag att jag skulle gå till Testacciokvarteren och testa matställena där. Mitt absoluta favorittips är att ta sig upp till observatoriet, där kan man dricka nåt (eller äta) med en fantastisk utsikt över hela Rom.
  Om man går från Panteheon och ner till höger på gågatan finns det ett enormt glasställe!
  Jag har bott vid Termini flera gånger och aldrig blivit illa bemött av nån servitör, men jag har å andra sidan aldrig beställt in ketchup, däremot kan de bli lite irriterade på transvestiterna som rör sig här, det är de som har de vackraste klänningarna och de högsta klackarna!

 15. Anna

  Oj oj gissa om man är avundsjuk, Rom är den bästa weekend stad jag varit i trots turister och dyra priser.
  Vi testade flera av DN-Loewes tips och de var fantastiska, en rest. Da Enzo i Trastevere ville vi hemskt gärna till men säkert 20 lokalbor stod i kö redan vid åtta (tidigt för middag där såklart) och vi hade inte bokat bord, så du kanske kan boka och ge rapport. Sen tipsar han även om ett ställe bakom Campo di Fiori, el Pallaro eller ngt sånt, detta ställe är min varmaste rekommendation! En tant och en gubbe serverar fyrarätters för 20 Euro/pers inklusive vin! Fantastisk mat och som att komma hem till någon, man bara serveras det de har, ingen meny att välja från. Kommer man tillbaka en andra gång kommer tanten ut och pussar en på kinden.

  Ha så kul!

 16. AF

  Härligt att ni ska till Rom om en månad när det har hunnit bli lite varmare! Jag och min Magnus kom hem från Rom för ett par veckor sen. Det var visserligen lite varmare än här, men nordanvinden gjorde att man gick och frös.
  Vi kan rekommendera en liten restarurang som heter Cul de Sac, på via del Gioverno Vecchio (ut från Piazza Navona i det syvästra hörnet och kommer nästan direkt rakt på). Öppnade “redan” kl 18, till skillnad mot många andra ställen. Hade en massa goda smårätter och man kunde få ett glas vin fr ca 3 euro. Längs hela väggarna stod/låg det vinflaskor i den långsmala restaurangen.
  Vad gäller att köpa med mat så köpte vi med skinka och salami från en vanlig Supermercato och det var väldigt gott…
  Glassen som kallas Tartufo kan antingen vara vanilj eller choklad. Det är en lite större glasskula (samma form som Globen) ofta med krispig yta och en kärna av glass med annan smak. Rekommenderas varmt!
  Vad gäller matställe så är det, som sagt, inte svårt att hitta god mat. Gå ett, två kvarter bort från turiststråken (t ex till Vatikanmuseet).
  Peterskyrkan är mäktig. Trevlig resa!

 17. kristina

  Nu blir jag avundsjuk! Var där för ett år sedan och jag håller med de som skriver att maten runt Termini kunde vara bättre. Jag tror definitivt på att ni ska läsa på om matställen innan ni sätter er till bords, i Rom finns det alltför många turistfällor! God tur!

 18. Andreas

  Hej! Måste bara varna lite för alla fällor! Finns väldigt mycket dåliga ställen i Rom som är väldigt dyra och inte alls värda sitt pris! Däremot glassen (det vet ni redan) kan man leva på mer eller mindre! Spanska trappa, Colusseum och Fontana Di Trevi är väldigt tråkiga och överskattade faktiskt! Särskilt Colusseum. Rekommenderar Castel Sant Angelo (eller hur det stavas) utsikten från toppen är värd guld, även om resten går att snabbt promenera igenom! Trevlig resa! Andreas Just det glöm inte extra minneskort till kameran, man vill ta bilder heeel atiden eftersom Bernini ständigt är närvarande!

 19. Maria

  Ur DN Resor i söndags rev jag med tanke på er ut ett glasstips av Peter Loewe och här publicerar jag väl valda delar:
  Alberto Picas glassbar på Via della Seggiola 12 intill Via Arenula. Rejäla strutar med stans bästa urval. (…) Här används bara färsk frukt och inga färdiga koncentrat. (…) Barens stora plus är den väl tilltagna uteserveringen där man kan sitta och njuta till långt efter midnatt.

 20. Taina Välimäki

  Terminiområdet är inte kul på kvällen men visst kan man hitta god och prisvärd mat tex. den eritreanska restaurangen 10 min.promenad från Termini nära via Gaeta.Köp inte vatten ta med en tomflaska och fyll på från de många drick fontänerna ,köpvatten är onödigt snobberi och sämre.Åker ca 3ggr. om året till Rom och för att spara på matkontot äter jag ute 1grr om dagen och köper mat i snabbköp till den andra måltiden.Färskt bröd hos bagaren får en att himla med ögonen.Lärdig lite italienska så blir det mycket roligare.

 21. Maria

  Jag fyller på tipsen med en läsarguide om Rom från Svenska Dagbladet.

 22. The big apple » Tre tjejer i köket

  […] som en service till ressugna läsare, här hittar ni tidigare efterlysningar: Rom, Köpenhamn, Budapest, Tallinn, Paris och Sicilien. Och så finns det såklart reseskildringar i […]

 23. Glass hos Alberto Pica » Tre tjejer i köket

  […] vi åkte till Rom skrev Peter Loewe i DN om Alberto Picas glassbar, vilket Maria tipsade om i mitt På väg till Rom-inlägg. Eftersom både jag och sambon är svaga för glass låg tipset högt på vår priolista när vi […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.