Stekt havskatt med ljummen gurksallad
Jag jobbar vidare med mitt nyårslöfte om att prova andra fiskar än torsk, lax och tonfisk. Havskatten är den andra nya fisken för i år; (alldeles i början av året testade jag hoki) och den var lätt att få tag på (fanns färsk på Daglivs – ca 70 kr för en bit till två personer).
Till fyra portioner behöver du: (recept från Mat & Vänner, nr 1 – 2004)
4 bitar havskatt á ca 175 g
1 gurka
2 msk grovkornig senap
2 tsk honung
2 msk vinäger (gärna vitvinsvinäger) alt. pressad citron eller lime
1 knippe plockad dill
salt
nymalen vitpeppar
olja och smör till stekning
Gör så här:
Krydda havskattsfilén med salt och nymalen peppar och stek den gyllenbrun i lite olja och en klick smör. Skala gurkan, dela den på längden och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en skål. Värm senapen i en liten gryta tillsammans med honungen. Tillsätt vinägern och låt koka samman i två minuter. Häll den varma lagen över gurkan och vänd i den plockade dillen. Lägg upp gurksalladen på tallrikar med fisken ovanpå. Kokt potatis passar bra att servera till.
Kommentar: till nästa gång ska jag göra extra mycket senapsvinägrett eftersom jag tyckte att det blev lite torrt. Fisken är väldigt smaklös i sig, så krydda lite extra!
Vi hade en flaska vitt J-P Chenet i kylen som funkade bra till havskatten. Och så blev det en snabb tomatsoppa till förrätt och den löjligt goda fruktsalladen i sockerlag med habaneropeppar som avslutning.
Espresso House
Håll utkik efter skylten!
Efterlysning: kvällsöppna fik
Det är inte alltid så enkelt att veta vart man ska gå och fika när klockan har passerat middagstid och man inte vill gå till någon resturang eller pub. Igår blev det en sen fika på Café Ogo (som ligger på Odengatan, närmaste tunnelbana är inte helt oväntat Odenplan) som har öppnat till 22.00. Tips på fler som har öppet till minst 20.00 mottages tacksamt!
Lime- och majsdip + chili- och tomatsalsa
För att piffa upp den gamla vanliga tacomåltiden gjorde jag två egna dipsåser i veckan. Dels en, för mig helt ny, lime- och majsdip och dels den gamla godingen chili- och tomatsalsan. Den sistnämnda är riktigt god till grillat kött och för all del även till saltkokt potatis (och åhhhh vad jag längtar efter årets nypotatis!!!).
Lime- och majsdip, 4 personer (recept från Allt Om Mat, nr 6 – 2005)
3 dl majskorn
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk pressad lime
1 msk olja
3 msk creme fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev. 2 msk vatten
Gör så här:
Rosta majskornen i torr panna tills de är gyllenbruna. Lägg majskornen i matberedare och mixa till puré (jag använde stavmixer eftersom jag inte har någon matberedare och det gick bra. Jag tillsatte dock några droppar olja redan innan mixningen för att underlätta puréandet…). Tillsätt vitlök, limesaft och olja. Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock i konsistensen. Servera till tacos, grönsaker eller chips (eller som i ursprungsreceptet till vårrullar med fläskfilé och svamp).
Moster Margits chili- och tomatsalsa
1 morot
2 salladslökar
6 chilipeppar (och då blir det starkstarkt! jag använde bara två stora chilisar)
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 persiljestjälkar
2 msk olivolja
1/2 msk strösocker
1 tsk salt
ev. lite svartpeppar
Gör så här:
Skala och dela moroten och övriga grönsaker i halvstora bitar. Ta ur kärnorna ur chilin. Mixa i matberedare (även här använde jag stavmixern; jag såg till att grönsakerna var delade i små bitar och tillsatte lite olja och sedan gick mixandet finfint!). Tillsätt socker, salt och ev. lite svartpeppar. Låt salsan stå i kylskåp minst ett dygn innan servering.