Italiensk afton hos Maria

Hemkomna från två underbara semesterveckor på Sicilien (mer om det en annan dag) bjöd jag och sambon i torsdags in till italiensk afton. Medbloggerskorna och Helenas sambo M fick komma och avnjuta våra “importerade” delikatesser och lite annat smått och gott.

delikatesser från Sicilien
Till förrätt åt vi oliver, soltorkade tomater, kronärtskockor, salami och en fantastisk pecorinoost – allt hemforslat från resan. Utöver delikatesserna bjöds det även en bruschetta.

Tomatbruschetta 4 port.
Ingredienser
4 skivor vitt bröd, gärna italienskt lantbröd
olivolja
vitlök
ev gourmetsalt
4 tomater
basilika

Gör så här
Kärna ur och skär tomaten i bitar. Låt tomatköttet vätska sig i lite salt i några minuter. Häll av vätskan och blanda i lite strimlad basilika. Skiva och grilla brödet på bägge sidor. Gnid in ena sidan med en vitlöksklyfta. Pensla med olivolja. Strö eventuellt över lite salt, lägg tomatröran på bruschettan, ringla olivolja över.

Varmrätten hade inte så mycket med Sicilien att göra, men en god pasta är ju aldrig fel. En flaska sicilianskt vin passade bra till, Regaleali finns i Systembolagets beställningssortiment och är väl värt sitt pris.

Delizie del Piemonte

Delizie del Piemonte 4 port.
Ingredienser
2 pkt färsk lasagne
12 skivor emmentalerost
12 skivor kokt skinka, helst italiensk
1 dl parmesanost
2 dl vitlöksfrästa zucchini (skurna i halvmånar)
200 g ricottaost
färsk oregano

Tomatsås
2-3 dl matlagningsgrädde
2 st tomater
vitt vin
salt, peppar, oregano

Gör så här
Blanda ricottaosten med salt, peppar, lite olivolja och finhackad oregano. Lägg ut plattorna bred ut ricottablandningen, lägg på osten och skinkan och strö sedan över zucchini. Rulla ihop och låt vila en stund i smörpapper. Skär sedan 5 cm tjocka bitar och ställ i en ugnsfast form.

Gör såsen:
Grovhacka tomaterna och fräs upp med lite olivolja tills mycket av vattnet har dunstat bort. Häll sedan i grädden och låt koka ihop en stund. Smaka av med vitt vin, salt, peppar och oregano. Häll såsen över rullarna, strö över riven parmesan och gratinera i 225° i ca 25 minuter.

Marias kommentar:
Vi brukar göra rullarna som canneloni istället för att skära dem i mindre “stubbar”.

Till efterrätt serverade vi en iskall och ordentligt syrlig citrongranité tillsammans med ett glas Limoncello, en perfekt avslutning på en trevlig kväll. Tyvärr missade jag att fota granitén, men den var å andra sidan inte särskilt fotogenique… 🙂

Citrongranité 4 port.
Ingredienser
1½ dl vatten
½ dl strösocker
finrivet skal och saften av 1 citron (ca 3/4 dl)
1 dl torrt vitt vin

Gör så här
Koka ihop ingredienserna ca 5 minuter till en simmig lag i en kastrull. Låt svalna och sila av skalen. Spara ca ½ tsk av skalen och lägg dem i lagen. Häll upp lagen i en skål och ställ in i frysen. Rör lätt med en gaffel varje timme. Det tar ca 3 timmar innan granitén är fryst. Servera i kylda glas.

Marias kommentar:
Jag gjorde dubbel sats granité och den försvann lätt på fem personer.

Inspiration från TV4/Mat, Zeta och Allt om mat nr 14 2005.

10 kommentarer

 1. Elin

  Allt var så gott! Så snart jag orkar ta tag i “el-till-ugnen-projektet” så ska det exprimenteras med fyllda canneloni!

 2. Helena

  Det är löjligt lyxigt att bli bjuden på finfin italiensk middag mitt i veckan. Och oh vad gott det var. Tack!

 3. Tre tjejer i köket » Arkiv » Minnen från Sicilien

  […] Relaterade inlägg:Sicilientips?Italiensk afton hos MariaMatnördarna ser på bilder […]

 4. Tre tjejer i köket » Arkiv » Matnördarna ser på bilder

  […] Matnördarna ser på bilder Den här bilden hör egentligen hemma i inlägget “Italiensk afton hos Maria”, men jag tycker att det är ett så typiskt beteende för kökstjejerna att bilden förtjänar ett eget inlägg. […]

 5. Sidan om Lo » Söndagsmiddag

  […] Förra helgen bjöd vi tillbaka. Då Kom Jo och Daniel med Stella och käkade delizie hos oss. Vi lagade efter ett lite modifierat recept från Tre tjejer i köket. Det blev väldigt lyckat. […]

 6. Margherita

  Ah, pecorino pepato! Titta in på Linnégatans Ostaffär i Göteborg när ni har vägarna förbi. Där finns allt!

 7. Jenny

  Läste om er matblogg i laga lätt:) Ska perova att göra dina Delizie del Piemonte någon dag. Jag har gjort några varianter på Canneloni men detta verkar ju spännande med zucchini och ricotta. Jag ska surfa vidare här och se vad jag hittar.

 8. Remik

  Gällande Delizie……..helt underbart gott. Har lärt mig den i förenklat utförande dock.Måste ju testa ovanstående recept oxå, och lovar då att återkomma med kommentar. Varianten som jag lagar till typ…2-3 ggr i månaden är följande: 1).Skiva 2 st zuccini och lägg de utspridda på en bakplåt smörd med lite olivolja. Stoppa in i ugnen på sisådär 200C* tills de blir mjuka å goa. 2) Under tiden, ta fram lasagneplattor (färska så klart), kokt skinka samt emmentalost. 3) Ta fram en form (själv så använder jag en oval glasform) och täck botten med passerade tomater (ca en halv 500 g. förpackning) samt lika mycket bechamélsås. 4) Lägg ut lasagneplattorna på skärbrädan och lägg på i följande ordning: kokt skinka,zuccini(mjuka å goa) samt emmentalost. 5) Rulla ihop samt skär till ca 4-5 cm stubbar. 6) Lägg dessa i formen (stående) och häll över med passerade tomater samt bechamélsås (såsen ska typ täcka stubbarna.Går åt ca 500 g var utav bechamél å passerade tomater) 6) Riv parmesanost å strö över hela baletten så det täcker ordentligt. 7) In i ugnen på typ 225 C* i sådär 20-25 min tills färgen är gyllebrun. Serverea med go sallad,vitt bröd,samt lite rött så e dan räddad…..Håll till godo:razz:

 9. hanna

  2 pkt färsk lasagne i receptet “delizie del piemonte”, ungefär vilken storlek på pkt, det finns väl olika 😕 Tack på förhand:!:

 10. Maria

  hanna: Jag brukar köpa Pastellas färska lasagne!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.