Havtorn!

Idag har jag tusen frågor om havtorn!

Kan man frysa dem direkt? Behöver de sockras innan?

Om man ska använda råsaft från dem till ett recept, kokar man dem eller pressar man dem direkt? Borde man koka bären för att få fram råsaften?

Vad gör ni med med havtorn?

Min personliga leverantör har nämligen varit ute och plockat bland kobbar och skär efter upplandskusten och vi behöver lösa förvaringsfrågorna omgående eftersom jag inte får dem leverade på ett par veckor.

Det här är havtorn – vilket inte ska förväxlas med hagtorn

Överkurs:
C-vitaminhalten för havtorn ligger mellan 200-1500 mg/100g (normalt ca 600g) vilket är betydligt högre än tex citron med sina ca 50mg/100g

5 kommentarer

 1. emla

  så här gör jag:
  Kokar bären i vatten. Flera gånger mer än mängden bär. Jag höftar. Men förmodligen närmare 7-8 dl till 1 dl bär. När det har kokat ett slag så silar jag bort skalen och kvar blir denna saft, som jag sockrar och gör vanlig saftkräm av.

 2. Viktoria Schiöler

  Först måste jag erkänna att jag aldrig smakat havtorn. Men jag har en bok som heter Sannas likörbok (Sanna Töringe, 1994) och tänkte genast på havtornslikörreceptet som finns där. Bär och sprit är ju gott…

 3. Tre tjejer i köket » Arkiv » Gamla löften och nya

  […] 2005 var året då det blev rökfritt på krogen och året då småkakorna gjorde comeback, det sistnämnda är kanske inte helt logiskt med GI-trenden som exploderade. Här hemma drabbades vi av havtornshybris och provade de vackra bären i alla möjliga rätter med varierat resultat. […]

 4. Nina

  Hej,
  Kan någon hjälpa mig med recept på havtornssaft och gelé………

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.