Quinoasallad med fänkål & kräftstjärtar

Jag hittade en påse med quinoa i skafferiet i veckan och insåg plötsligt att min kompis quinoan knappt varit på tapeten alls i sommar. Till skillnad från förra sommaren då  jag i princip missbrukade de små fröna. Jag blev med ens väldigt sugen på en quinoasallad, så dagen efter blev det en variant med lite som fanns hemma. Få ingredienser, men ändå smakrikt och gott. Perfekt Helenakvällsmat.

Till två personer behöver du:

3 dl quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten fänkål
1/3 purjolök
2 tomater
ca 100 g kräftstjärtar
1 msk olivolja
cest från 1 citron
saft från 1/2 citron
salt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Skölja quinoan i kallt vatten och koka den sedan i vatten och buljong, ca 15 minuter. Finstrimla fänkålen (jag använde min mandolin och det gick på två röda, fänkålen strimlades fint och jag höll på att bli av med en fingertopp – nybörjarfel att inte använda den medföljande ”hållaren”). Häll över olivolja, citroncest+saft, salt och svartpeppar. Låt stå och dra i ett par minuter medan du delar tomaterna och purjon. Blanda den kokta quinoan med grönsakerna och kräftstjärtarna. Krydda ev. med mer salt och svartpeppar. Servera tillsammans med bröd.

Quinoasallad med fänkål & kräftstjärtar

Helenas kommentar: Bara quinoasallad mättar inte en väldigt hungrig mage, men som kvällsmat funkar den fint. Den här salladen går också bra att servera tillsammans med lax eller som en av flera rätter på en buffé eller picknick (den kan med fördel göras dagen innan!).

Pasta med parmaskinka & ädelost

Att bli bjuden på mat är en riktig ynnest. Oavsett om det är en trerätters, taco eller något snabbfixat är det lyxigt att kunna sätta sig vid dukat bord. Förutom all mat som mamma och pappa lagade åt oss när vi var nere i Karlskrona var vi även hemma hos min lillebror Andreas och hans sambo Emma på middag en kväll. Vi fick en god pastarätt med parmaskinka och ädelost. Lättlagad och snabb som blixten, enligt Emma. Och jag tycker att det är riktigt kul att ”småfolket” gillar att laga mat.

Till fyra personer behöver du:

2 pkt färsk pasta
ca 8 skivor parmaskinka (eller annan skinka)
100 g ädelost
1 dl matlagningsgrädde
1/2 purjolök
en stor näve babyspenat
salt
svartpeppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Koka upp grädden, smula ner ädelosten och låt den smälta. Ta grytan från plattan och tillsätt den skivade purjon, parmaskinkan och babyspenaten. Krydda med salt och svartpeppar. Klart att servera, förslagsvis tillsammans med en sallad.

Pasta med parmaskinka & ädelost

Emma hälsar att ursprungsreceptet kommer från Tasteline, men att hon gjort om det efter eget huvud.

Grekiska Kolgrillsbaren

Det lagas inte särskilt mycket mat i det här boet för tillfället. Jag ligger på latsidan riktigt ordentligt och det är enkla och snabba rätter som gäller; kycklingfajitas, köttfärssås och laxpaket. Och hämtmat.

I slutet på maj öppnade Grekiska Kolgrillsbaren en ny restaurang på Norr Mälarstrand och vips har vi fått ett nytt take away-ställe alldeles i närheten. Grekiska Kolgrillsbaren är ingen finkrog, men däremot en alldeles utmärkt restaurang för den som vill äta god och prisvärd mat. Kolgrillssmaken är tydlig och med mina mått mätt är portionerna väl tilltagna.

Än så länge har jag bara provat souvlakispett med kyckling, men det lutar åt att jag kommer att äta mig igenom take away-menyn framöver. I varje souvlakiportion ingår två spett och tzatziki och man kan välja mellan pommes, ris eller bulgur som tillbehör.

Kycklingspett, pommes och tzatziki

Grekiska Kolgrillsbaren öppnade sin första restaurang i Södertälje 1995, men finns numera på en mängd olika platser i Stockholmsregionen samt i Linköping och Västerås.

Hitta till restaurangen på Norr Mälarstrand 30:

Chorizo och grönsaker på grillen

Det blev ett par grilltillfällen under veckan i Karlskrona. Inga stora utsvävningar eller komplicerade rätter, utan snarare det enklaste enkla. Grillad majskolv är t ex min absoluta favorit och ofta nöjer jag mig med grillade grönsaker och potatisklyftor.

I början på veckan grillade pappa cocktailtomater, zucchini, färsk rödlök från Senoren och chorizokorv på olika spett med lite Santa Maria grillolja. Att grilla de olika grönsakerna och korven var för sig gör det enklare att anpassa grilltiden efter resp. ingrediens, men det är å andra sidan mer dekorativt och kul att bjuda på ”blandspett”.

Grillning

Goda tillbehör tar även de enklaste rätterna till himmelska höjder. En skål med det goda limesmöret och en omgång i vilken jag tillsatte en halv finhackad röd chili. Chilin tuffade till smöret och var väldigt gott på majskolvar (men passar helt säkert till fisk t ex)! Och mina favoriter; de grekiska oliverna med kärna har fått följa med ända från Stockholm. Sanningen är att utan oliver i bagaget blir jag knappt insläppt hemma hos mamma och pappa. 😉

Grilltillbehör

En Helenaportion med grillade godsaker. Potatisklyftorna gjorde vi i ugnen med lite olivolja och rejält med flingsalt. Så gott, så gott.

Chorizo, grönsaker och potatisklyftor

Café Utkiken med bästa utsikten

Då och då öppnar nya fik även i den lilla staden Karlskrona och Café Utkiken är ett sådant. Det har visserligen funnits ett tag, men jag har inte varit där förrän nu. Caféet ligger på Karlskronas högsta punkt, Bryggarberget, alldeles invid vattentornet. Utsikten är fantastisk och Café Utkiken är ett fiffigt namn. Alla förutsättningar för att bli ett höjdarställe!

Vi var där en dag då vädret var disigt, därav de lite suddiga bilderna.

Muspek för kort bildtext.

Utsikt mot Stumholmen och Handelshamnen

Utsikt mot infarten till Karlskrona centrum

Utsikt mot Gästhamnen - och det märks att Karlskrona är en ö, för vattnet fortsätter ju på andra sidan centrum

Fikautbudet var allt annat än stort; två sorters pajer, en macka och några få kakor. Jag gissar att det här stället snarare är ett lunchhak än ett fik. Varje dag serveras olika sorters lunchbufféer; taco på måndagen, pizza på tisdagen o s v för 75 kr inkl. dricka och kaffe.

Både jag och Magnus åt en jordgubbs- och rabarberpaj som inte var så värst rolig, men lillasyster Anna gillade däremot sin äppelpaj.

Jordgubbs- och rabarberpaj på Café Utsikten

Utsikt från cafébordet

Karlskronas vattentorn med vita och grå fält som ska symbolisera Karl XI:s krona, kungen som grundade staden 1680

Café Utkiken ligger på Kärleksstigen i Karlskrona. Otroligt söt adress, förresten.

Nu när jag har skrivit det här inlägget slår det mig att man aldrig är så mycket lokalpatriot som när man flyttat från sin gamla hemstad. Jag har visserligen alltid tyckt om Karlskrona, men sedan jag flyttade till Stockholm är jag näst intill kär i lillstaden Karlskrona. Om somrarna. På vintern är det ingen höjdare i kuststäder. Det blåser alldeles makalöst mycket och precis som i alla mindre städer är det nästan kusligt öde. Kombinationen att bo i Stockholm och att kunna besöka familjen och vännerna ett par veckor om året är en höjdare för mig. Men håll med om att det är vackert!?! 😉