Morotssoppa med färskoströra och rostade pinjenötter

Morotssoppa ligger högt i statistiken när jag tittar på vad man googlar på för att komma till vår matblogg. Lite otippat på sätt och vis eftersom det är tre och ett halvt år sedan som jag bloggade om det.

Idag blev det en morotssoppa smaksatt med honung.  Vi tömde kylskåpet och improviserade en färskoströra med ca 60/40 av philadelphiaost och creme fraiche. Röran fick smak av strimlade soltorkade tomater som sen fick toppa morotssoppan tillsammans med pinjenötter som rostats i en torr stekpanna.  Typ galet tokgott!

Risotto med kantareller

Nyligen uppdaterade jag min risotto och gav den en svensk touch med lite gula kantareller. Karl Johan är visserligen ganska svårslagna i det här sammanhanget, men kantarellerna överraskade mig och gav en härlig smak på risotton. Definitivt värt att testa!

Jag serverade risotton tillsammans med helstekt fläskfilè  och utgick från det här receptet, men lade till rikligt med färsk basilika och persilja.

Citronbröd med gröna kryddor

För er som är nytillkomna läsare kan jag berätta att jag har en ganska svängande relation till brödbakande. Jag vill gärna baka allt matbröd men har inte alltid tålamod att vara noggrann (läs: knåda i all oändlighet, vi har nämligen ingen assistent/kitchenaid) och resultatet blir inte alltid så bra som jag har tänkt.

Men idag var jag tapper och knådade tills degen blev elastisk och släppte från degbunken. Och ja! Det blev bra! Brödet är inspirerat av boken Festbröd som har många inspirerande bilder på snygga bröd.

Citronbröd med gröna kryddor

2 bröd

  • 50 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 10 dl vetemjöl
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 1 msk honung
  • raspet från 1 citron
  • 2 tsk salt
  • 1 dl finhackat grönt (jag använde basilika, gräslök, citrontimjan och lite rosmarin)
  1. Smula ner jäst i en bunke och rör ut med ljummet vatten.
  2. Blanda ner mjöl, honung, citronrasp och salt och arbeta med degen tills den blir elastisk och släpper från bunken.  Blanda snabbt ner det gröna.
  3. Låt degen vila i 30 minuter.
  4. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Dela sedan varje del i ca 8 bitar som du formar till runda bollar och lägg gärna ihop alla bitar som en blomma.
  5. Gräddas ca 25 minuter på 200  grader.

Boule

Äntligen så kom jag mig för att ta omvägen till Brunkebergs bageri. Det fanns inte så mycket att välja på en sen fredagseftermiddag men jag föll för det här klotrunda brödet som heter Boule. Det är bakat på vetesurdeg och har en rikigt fin brödskorpa.  Det var för övrigt ett väldigt trevligt bageri som jag med all sannolikhet återvänder till!