Det blev en sallad med fläskfilé

En kväll när jag från början hade tänkt göra både potatisklyftor och sås till fläskfilén var ingen av oss särskilt hungrig här hemma. Istället blev det en middag light och den helstekta fläskfilén hamnade i en sallad och det visade sig vara ett lyckokast. Det behövs ju faktiskt inte alltid ett jättematigt tillbehör som potatis eller pasta.

Jag kryddade fläskfilén med salt och peppar, brynde den och lät den sedan gå klart i ugnen. Den skivade fläskfilén blandade jag sedan med olika sorters salladsblad, cocktailtomater, ett päron i skivor, valnötter (Kung Markattas är väldigt milda och goda) och toppade med en senapsvinägrett (recept finns här). Knappt någon tillagningstid alls och väldigt gott!

Vill du ha tips på fler kvicka och goda rätter? I kategorin ”Mackor & mittemellanmat” finns en massa recept, de flesta publicerade av Elin. T ex de här:

Chinamarket i HCMC

Vi hann med att bo på två olika hotell i HCMC på den här resan till Vietnam. Först en natt på Thien Thao hotel då vi mellanlandade från Singapore på vägen upp till Mui Ne. Hotellet ligger fem minuter från tågstationen vilket var mest viktigt eftersom tåget gick 06.30 dagen efter. Det är ett enklare hotell med nyrenoverade rum och rummen kostade 200 sek/st så det var helt ok för en natt.

Första kvällen åt vi på Banh Xeo som ligger 200 meter ner på gatan (om du går höger från hotellet och sedan rakt över gatan). Banh Xeo serverar vietnamesiska pannkakor med fantastiska  fyllningar som äts insvepta med sallad och mynta. Så gott! Och billigt! Tyvärr sprang vi inte på dessa pannkakor i Mui Ne vilket var lite av en besvikelse.

Drygt en vecka senare var vi tillbaka i Ho Chi Minh. Denna gång  blev det två nätter på Grand hotel som ligger högst upp på Dong Khoi Street. Långlunchen på Kichi Kichi har jag redan bloggat om och det var väl kanske det bästa vi sprang på matmässigt de här dagarna. Frukosten på hotellet var ok men inte fantastisk. Kanske berodde det delvis på att vi började längta hem efter svensk frukost.

Det blev en cykelutflykt till Chinamarket en eftermiddag. Inte mycket handlat men ändå intressant att se lite mer av omgivningen.

Och så köpte vi lördagsgodis! ”Du MÅSTE knäppa kort mamma” sa den bloggvana fyraåringen.


 

Var finns de bästa vietnamesiska vårrullarna?!

Jag sitter och skriver på ett megainlägg om maten i Mui Ne men kan inte sluta tänka på de fantastiska vårrullarna som vi har ätit. Det här är verkligen fast food my way! Finstrimlade grönsaker, mynta och chili är ofta basen i rispapperspaketet. Sedan är det variationer i all oändlighet. Måste börja praktisera egna när jag hinner.

Numer är de färska vårrullarna borta på lunchmenyn på My Linh i Vasastan som är på gångavstånd från jobbet. De har ju någon slags asiatisk buffé på luncherna istället numera.

Så jag slänger ut en efterlysning här istället – var finns de bästa vietnamesiska vårrullarna i Stockholm? Mina preferenser är framför allt de färska såsom på bilden nedan! På Stan tipsar om Nem Nem Quán i Skanstull men du får gärna bidra med dina  vårrullstips!

PS. Fast de friterade är ju inte så dumma de heller. Typ fyllda med räkor. Med en kall Saigon Lager!

Kichi Kichi hot pot i Ho Chi Minh

Vi hade en väldigt god lunch på Kichi Kichi när vi var i Ho Chi Minh. Efter en cykeltaxitur till marknaden så tog vi sikte på deras restaurang som vi spanat in dagen innan i tron att det var en sushirestaurang med rullbandsservering. Är det något som den här familjen kan äta i kubik så är det väl just sushi. Fast det visade ju sig inte riktigt vara sushi när vi väl kom dit.

I första hand serverar Kichi Kichi ”hot pot” även om de har en del sushitallrikar cirkulerandes på rullbandet. Vid lunchtid är det någon slags happy hour och vi betalade därför  96.000 dong/person och 2-åringen åt gratis. Sedan var det fritt fram att äta hur mycket som helst! Ett kort klipp på youtube finns här!

Vid varje matplats så finns en värmeplatta och man väljer valfri soppa som man vill utgå ifrån smakmässigt; kinesisk, thai, kyckling etc. Sedan är det bara att börja plocka valfria tallrikar från rullbandet och kasta ner råvarorna i den kokande soppan. Lite liknande fondue med andra ord. Vi satt i nästan två timmar och åt och åt och åt!

Personalen pratar inte så mycket engelska och någon menyförklaring syns inte till så det hade varit tacksamt om någon hade kunnat guida lite mer till alla  råvaror som fanns att välja på. Nu blev det mest att gissa. Fast det gick ju det också.

Fyraåringens hotpot – majskolvar, svamp, nudlar, pak choy och kyckling var hennes favorit! (och en tallrik med sushi förstås)

Hitta hit? Är lite osäker på adressen men det är en parallellgata bakom Grand hotel så är du högt uppe på Dong Khoi Street så  borde det vara på Ho Huân Nghiêp ner mot floden. Kichi Kichi finns även i Hanoi.

Mera hot pot i matbloggen – 2006 var vi på  The Magic of Chinese Hot pot i Singapore.