Projekt surdeg – hur gick det?

I måndags drog jag ju igång projekt surdeg med ledning av Pain de Martins fantastiska bloggserie Lilla surdegsskolan. Och nu kan man ju fråga sig – hur gick det?

Sist jag skrev var jag lite orolig att jag skulle glömma att mata surdegen på torsdagsmorgonen men det var inget problem. Däremot skulle jag egentligen ha tittat till den även på torsdagskvällen men då var jag på julfest och surdegen blev bortglömd när jag kom hem mitt i natten.

I fredags morse tyckte jag inte riktigt att surdegen verkade ha tagit sig så jag tog bort lite och matade den igen. Igår morse såg den fortfarande lite klen ut så jag gjorde om proceduren igen, tog bort lite, matade den och ställde den dessutom på ett lite varmare ställe. Det gjorde susen, sent igår kväll såg den precis ut som det var tänkt och jag kunde börja med degen som skulle bakas ut idag.

Färdigjäst i bunken

Så här såg det ut när degen fått jäsa i 2½ timme i bunken

Dags att grädda

Efter ytterligare en timmes jäsning i formen är det äntligen dags att grädda

Mitt första surdegsbröd!

Mitt första surdegsbröd! Worth waiting for!

Resultatet blev ett mycket gott bröd och jag ger en stor eloge till Martin för hans pedagogiska inlägg och hans tålmodiga svar på alla frågor i kommentarsfälten! Tummen upp! 😀

9 kommentarer

 1. Max

  Ser riktigt smaskigt ut.

 2. Linda - Cupcakefluffan

  Så härligt att ni lyckades, nu är det bara att fortsätta erat surdegsbakande,, nu har ni ju en perfekt surdegsgrund att använda

 3. foodelicious.se

  Ja Martin är ju jätte duktig och är precis rätt man att fråga om råd när det gäller surdeg.
  Kul att ni lyckades så bra 🙂

 4. Bakpappa

  Oj, vad fint ditt bröd blev! Jag fick till mitt att likna ditt vid andra försöket. Tror min surdeg var lite trött första gången… Visst är det ett underbart gott bröd?

 5. Maria

  Bakpappa: Ja det var väldigt gott och höll sig saftigt så länge det varade. 🙂 Min surdeg var lite tjurig i början men när jag ställde den varmare blev den fin.

 6. Sofie - Mamma till Casper och Anna

  Ser got ut! Kanske man ska ge det där med surdeg ett försök ändå… 🙂

 7. Lotta

  Grattis till ett första surdegsbröd!
  Är övertygad att det kommer att bli fler. Ett surdegsbröd är dessutom ännu godare dagen efter det är bakat, så det har mognat i smaken.
  Lycka till framöver!
  En trogen smygläsare,
  Lotta från Grödinge
  (Jag följer även Martins blogg, det är han som lärt mig baka också)

 8. Stephanie

  Surdegsbröd är så gott! Och enkelt när man väl börjat med det 🙂

 9. Maria

  Nu när jag väl blivit hooked på att baka med surdeg har jag svårt att sluta, under julledigheten har jag bakat var och varannan dag nästan! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.