Nyårsmat hos Maria

Som Helena redan berättat var vi alla mer eller mindre däckade av olika baciller och virus när det var dags att fira nyår. Detta innebar tyvärr att det inte blev något gemensamt firande, men god mat vill man ju ändå ha även om man inte har det trevliga sällskapet. Tack vare ett bra teamwork så lyckades jag med hjälp av sambon trots allt få ihop en 3-rättersmiddag som blev riktigt bra.

Gratinerad hummer

Till förrätt åt vi hummer som gratinerades med ett kryddsmör med lime, vitlök, persilja och salvia. Snabbt och enkelt, men inte mindre gott för det! Det exakta receptet kan du hitta hos Arla. Till hummern serverades en halvflaska Chablis, eftersom det var vad som fanns i halvflaska och passade till skaldjur på vårt lokala systembolag. Oklart om det var det ultimata valet – jag tyckte i alla fall att det funkade bra ihop, men jag är ingen vinkännare. 🙄

Hjortstek med gratäng och björnbärssås

Därefter åt vi hjortstek, gratäng på potatis och jordärtskockor samt björnbärssås. Till varmrätten drack vi ett otroligt gott vin, Zenato Ripassa. Den flaskan hade vi hemma sedan tidigare och som av en lycklig slump var det ett av tre förslag som Elle Mat & Vin rekommenderade till hjorten.

Hallonpannacotta

Avslutningsvis blev det hallonpannacotta toppad med gelé gjord på björnbär och hallon – en riktig höjdare som jag gärna gör om. Supersmidigt med desserter som går att förbereda!

På tolvslaget skålade vi i lite Rotari Brut och inte så långt därefter somnade vi fullkomligt utmattade och mätta. Det var länge sen jag firade en så stillsam nyårsafton…

En kommentar

  1. Inspiration till nyårsmaten » Tre tjejer i köket

    […] 2007 var vi krassliga och firade på olika håll. Helena bjöd på oxfilé med parmesanslungad potatis och hos mig blev det gratinerad hummer, hjortfilé och pannacotta. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.