The Magpie Café i Whitby

Jag har varit en vecka i England igen och den här gången hann vi åka till Whitby. Det är en otroligt söt liten stad på nordöstkusten ungefär mittimellan Scarborough och Middlesbrough som jag blev helt förälskad i! Nu var det för sent på säsongen för att ta ett dopp i havet men jag kommer garanterat tjata om att åka hit igen nästa sommar för lite strandhäng.

Det finns väldigt mycket att göra i Whitby för den som är intresserad av livräddningsbåtar, Kapten Cook, Dracula och gamla engelska kloster. En salig blandning bland turistattraktionerna med andra ord. Eller så är man bara nöjd med att gå på kullerstensgatorna genom söta gränder och knäppa kort på fiskmåsar. För det var väl det vi gjorde mest.

The Magpie Café har ett vida känt rykte om att vara bäst på fish & chips i Whitby. När vi kom dit så var kön lång både till deras restaurang och takeawaydisk. Det finns fler fish&chips-ställen i Whitby men de var faktiskt tomma på besökare så vi vågade inte annat än testa Magpies.


Kö både till höger och vänster…

Ska jag vara helt uppriktigt så var detta inte den bästa fish&chips jag har ätit. Den var ok. Men inte fantastisk. Helt klart överreklamerad. Engelsmännen kan analysera sin fish & chips ner i molekyler och jag säger så här – här är det bra krisp på frityr, men tyvärr en vattnig fiskfilé och “soggiga” chips utan färg. Portionen var förvisso stor men kostade 5 pund. Om du väljer att gå hit tycker jag det räcker att två personer delar på en portion. Å andra sidan kan man lika gärna gå till en annan fish & chips och slippa stå i kö. Nästa gång testar vi nog en av fiskerestaurangerna istället.


Njae säger vi om det här..


Över bron till vänster finns massor av gränder att promenera i och så finns en marknad förstås!


Stadens berömda kloster Whitby Abbey högst upp i bild


Populär strand på sommaren


Många fina utsiktsställen att kolla in!


“Turistbåt” på väg in i hamnen

18 kommentarer

 1. Paul Holmström

  Barndomsminnen. Mina morföräldrar bodde i Hull och jag minns badturer till Whitby. Som liten var stränderna hur långa som helst, glassen makalös och tidvattnet gigantiskt. Och varje gång åt jag ett kanderat äpple.

 2. Bendel

  Vilket fantastiskt ställe!

 3. Maria

  Det ser jättemysigt ut!

 4. Elin

  Paul! Var det en sådan där 99ers? Med chokladrån i? Min sambo tvingade på mig en eftersom han “alltid” hade en sådan när han var liten och var i Whitby. Nu finns även en gothisk (!!) variant med lakrits och svarta vinbär…

  Bendel och Maria, ja visst är det. och jag blev nästan sur för att det tog fem år för mig att hitta hit 😉

 5. Ulrica

  Vilken vacker liten stad….Det ser helt underbart ut! Hur kommer man lättast dit från Sverige? Finns det någon flygplats i närheten? Jag blev alldeles förälskad i fotografierna här ovan från Whitby.

 6. Elin

  Ulrika, kika på kartan här!

  Som du ser ligger Whitby högst upp till höger i det området som heter Norh Yorkshire Moors. Det är förövrigt helt fantastiskt att bila igenom, speciellt nu på hösten när det blommar ljung överallt.

  Närmaste flygplats är säkert Newcastle. Du kan hitta billiga biljetter (det har varit i varje fall) från Bromma flygplats via Bryssel. Vi flyger direkt till Manchester eller Liverpool men det beror på att det är närmast hem till min svärföräldrar.

 7. Ulrica

  Tack Elin för ett nytt resemål att lägga till “att besöka listan”…
  Läste någon kommentar från dig angående att du ev. skulle göra någon form av karta över platser du besökt i de här regionerna
  på bloggen. Ser fram emot en sådan med lite restips mm. Ha en mysig hösthelg önskar Ulrica

 8. Elin

  Åh tack! Jag kan maila när kartan är klar 🙂

 9. Tina

  Ang. flygplats: man kan ju åka till Leeds/Bradford, men Newcastle kanske är närmare.

 10. Charlotta

  Mer promotion åt Whitby! Kolla gärna in fotona på min Whitbysida i varierande väderlek. En riktigt romantisk stad för vår familj så vi firade även tioårsjubiléet där efter att ha varit där massor när vi först träffades. Håller med om att resan över heden i augusti-september med all ljung är fantastisk (fast heden heter kort och gott North York Moors) och missa inte TV-byn Goathland (“Tillbaka till Aidensfield/Heartbeat) alldeles i närheten av Whitby och med får som sover i busskuren. Ta gärna en titt på Thornton-le-Dale på vägen också med vackra sagohus och bäck mitt i byn.

  Hull är en annan nära flygplats dit det går flyg via Amsterdam men annars är Leeds/Bradford Yorkshires stora flygplats. Från Sverige är det nog lättast att ta sig till Manchester och sedan flygplatståget till York och vidare. Det går buss mellan Leeds-York-Whitby (över heden) men också tåg till Whitby via Middlesborough så ja, Newcastle blir ett alternativ den vägen.

 11. Elin

  Charlotta, roligt att se dina bilder, framför allt på “arguments yard”, den måste jag absolut gå till nästa sommar 😉

 12. Fish&chips i Northallerton » Tre tjejer i köket

  […] fish&chips: The Magpie Café i Whitby Bizzie Lizzie i […]

 13. Den engelska måste-listan » Tre tjejer i köket

  […] återkommande kärt ämne här i matbloggen. Det har bloggats om fish&chips i Northallerton, Whitby och Skipton. Och det ska såklart vara med mushy peas och […]

 14. Englands bästa fish&chips finns i Yorkshire » Tre tjejer i köket

  […] Vi har tidigare ätit fish&chips på The Magpies Café i Whitby. Efteråt har vi sagt att vi måste åka tillbaka till Whitby. Inte för att äta på The Magpie som vi tyvärr tyckte var lite sådär. Utan för att denna lilla kuststad är så fantastisk mysig. Som ett litet vykort! Så nu har vi definitivt Quayside på sommarens måste-lista i Yorkshire. […]

 15. När Dracula kom till England | bara brittiskt

  […] och mest känt är Magpie Café som vunnit priser för den fina fisken men precis som Elin hos Tre tjejer i köket tycker jag inte att den är den bästa. Grannen Quayside är den som vunnit pris för Englands […]

 16. Älskade Whitby » Tre tjejer i köket

  […] när man är i Whitby att äta fish & chips. För några år sedan var vi här och lunchade på the Magpie som är en av de ställen som ofta får goda recensioner. Deras kö var galet lång även denna […]

 17. När Dracula kom till England | bara brittiskt

  […] och mest känt är Magpie Café som vunnit priser för den fina fisken men precis som Elin hos Tre tjejer i köket tycker jag inte att den är den bästa. Grannen Quayside är den som vunnit pris […]

 18. När Dracula kom till England | bara brittiskt

  […] och mest känt är Magpie Café som vunnit priser för den fina fisken men precis som Elin hos Tre tjejer i köket tycker jag inte att den är den bästa. Grannen Quayside vann pris för Englands bästa fish […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.