Avsmakningsmenyn hos Mathias Dahlgren

Det är inte helt enkelt att få bord på på Mathias Dahlgrens restaurang. Bord går att boka en månad i förväg men det är dock inte en garanti att man lyckas. Jag ringde på dagen en månad i förväg eftersom datumet var viktigt för mig men det var upptaget i nästan 5 timmar innan jag kom fram och fick beskedet om att matsalen redan var fullbokad. Lyckligtvis var det värt att skriva upp sig på återbudslistan för de återkom två dagar innan och meddelade att vi hade fått ett bord.

Även om du har lyckats få ett bord bokat går det inte att planera i förväg vad du vill äta. Menyn bestäms samma dag och ligger inte ute på hemsidan. Väl på plats kan du dock kan välja mellan a la carte eller avsmakningsmeny som även har förslag på dryckespaket. Oroa dig inte. Jag kan varmt meddela att jag vill äta allt på menyn!

Tryffelpopcorn i väntan på maten.

Vi åt avsmakningsmenyn och den var med säsongsrelaterade ingredienser och en hel del nordiska smaker. Hjortfilén kan mycket väl vara den bästa köttbit som jag ätit i hela mitt liv (ack vad det låter klyschigt – jag vet!) och samtliga rätter var minst sagt minnesvärda. Det går inte att ha några invändningar om något. Det är bara fantastiskt gott från början till slut. Jag förstår varför Gulddraken hyllar en sådan enkel sak som deras bröd och smör, jamen det var faktiskt en upplevelse i sig. Varför berättar jag inte här, du får gå dit själv och prova!

Här är den! Hjortfilén som vi fortfarande pratar om 6 veckor senare! Med blåbär.

En timme innan middagen ringde vi svärmor och berättade att vi just gift oss i Stockholms Stadshus. Hon hade det goda omdömmet att leta reda på Grand Hotels telefonnummer för att snabbt beställa en flaska champagne till middagen. Det var en trevlig överraskning och därför blev detatt jag drack skumpa genom hela middagen medan min nyblivna make beställde dryckespaketet som jag förstås testade i smyg.

Steak tartar med ostron insvept i vattenkrasse.

Nu efteråt kan jag kan sakna att vi inte fick vår middagsmeny och listan på dryckespaketet med oss hem. Det är många intryck under en sådan här middag att man lätt glömmer bort en del detaljer efteråt. Det blir luddiga diskussioner här hemma som ”jamen det var ett bär som börjar på T som serverades till ostkakan” och ”mejeriet var från Österlen men jag minns inte vart”. Lite minnesluckor finns nu 6 veckor efteråt.

Silltallrik enligt Mathias Dahlgren.

Servicen? Det var mycket bra. Trevlig, påläst och snabb. Miljön i matsalen? Kanske lite tråkig. Det är väldigt avskalat och exempelvis inga tavlor på väggarna. Däremot var jag väldigt glad över att att ha fått, i mitt tycke, det bästa bordet för två. Det som är nere vid fönstret med utsikt över vattnet och slottet. Det var verkligen pricken över i:et för denna kväll.

Efter middagen forsökte jag övertala maken (!) att vi ska gå tillbaka på nästkommande bröllopsdag för att äta middag på nytt. Han vägrar! Han vill inte vänta så länge! Han vill tillbaka så snart vi har råd! Vad kan jag säga – det känns som om jag har gift mig med rätt person!

Typ nygift!

28 kommentarer

 1. TITTI

  GRATTIS till giftermålet!
  En liten undran är i vilken prisklass denna fantastiska måltid ligger i….!!! Förstår att det inte är “billigt”!

 2. Maria

  Grattis till giftermålet och till valet av ställe för er bröllopsmiddag. Det låter fenomenalt gott! En måltid värd att minnas som jag förstod det!

 3. Anne

  Men åh, jättejättegrattis, vad roligt!! 🙂

 4. Sara

  Stort grattis till giftermålet!!! 🙂

 5. Ulrica

  Grattis till er båda!
  Oh, vad vacker du var i klänningen!:grin:

 6. Dagmar

  Stort grattis!!!:grin:

 7. Susanna B.

  Grattis Elin och make!

  Vilken underbar middag ni verkar ha haft. Det är en av mina drömmar att få äta middag där. Kanske, kanske någon gång…

 8. Linken

  Grattis, må lycka och välgång stå er bi!

  Kul med avsmakningsmenyer, man hinner med lite mer då så att säga.

 9. Matoraklet

  😛 Vilken härlig middag, har alltid läst om hans ställe men har aldrig varit där. Vilka Häftiga kombinationer.

  Låter som en jättelyckad kväll

 10. Elin

  Titti, nej det är inte billigt. Vi betalade 4350:- för 2 avsmakningsmenyer (6 rätter + en del amuserätter), 1 vinpaket, mineralvatten, kaffe och avec. Champagnen betalade ju svärmor 😉 Serviceavgift var inbakad i priset. Vi hade ganska få utgifter i samband med vigseln eftersom vi gifte oss på tu hand så dagen som helhet blev inte så dyr. Men för pengarna får man mer än mat tycker jag och det är fascinerande upplevelse om man är intresserad av mat. Ja och som svepskäl kan jag väl bidra med att jag inte köpte nya skor på min bröllopsdag 😉

  Alla andra, tack alla för gratulationer!

 11. Malin

  Ett STORT grattis !

 12. e

  Stort grattis. Och vilken underbar middag. Jag vill också:lol:

 13. Johanna

  Grattis! 🙂 Låter som en härlig upplevelse, vad bra att ni fick bord till slut.

 14. Sofia

  Åh! Grattis frun!

 15. Erika

  Massor av GRATTIS och lycka till, hela familjen!:grin:

 16. Xtian

  Hela Redaktionen gratulerar och saluterar!

 17. Filippa

  All lycka till brudparet ! .-)) Grattis !

 18. Madde

  Grattis Elin!

 19. Kinna

  Typ GRATTIS! Du ser helt underbar ut! Hälsa maken. Du har verkligen en bra svärmor som helt snappat konceptet!

  Kan du inte fråga om de skulle kunna skaffa fram menyn till dig. Det är ju så roligt att ha. Mina föräldrar firade i många år sin bröllopsdag och rullade ut en röd matta under kastanjen och åt ofta en del saker som serverats just den dagen.

  Nu måste jag verkligen försöka få bord…

 20. KarinW

  Grattis grattis till er båda!
  Har inte varit inne hos er på länge och nu ser jag vad jag missat!

 21. Lars

  Grattis till giftermålet:)
  Visst är det en riktigt bra restaurang!
  De fantastiska ostarna kommer från lilla Vilhelmsdals Gårdsmejeri på Österlen så då har du lite kött på benen.

  Må lyckan följa er likt en ryggsäck

 22. Elin

  Åh tack för osttips!

 23. Tre tjejer i köket » Gettopp från Vilhelmsdals Gårdsmejeri

  […] från Vilhelmsdal är en riktigt trevlig bekantskap. Först åt vi dem på vår middag på Mathias Dahlgren i höstas och sedan åter igen på Matbaren. Den här gången hittade jag de […]

 24. Tre tjejer i köket » Hej då 2009!

  […] När 2009 började var vi fortfarande på resande fot. För dagen efter vi gifte oss i november året innan så drog vi i väg på en 6 veckors turné till Malaysia, Dubai, England och […]

 25. Middag på Matbaren » Tre tjejer i köket

  […] rar liten brödpåse med blandat innehåll. Jag gillart! Vi pratar ju fortfarande hemma om brödet som serverades på Mathias Dahlgren i november. Det var ju en fantastisk upplevelse och den här deluxeblandningen var helt klart […]

 26. Fem bröllopsdagar senare » Tre tjejer i köket

  […]  2008 – Året vi gifte oss och åt oss igenom avsmakningsmenyn på Mathias Dahlgren. Ett fantastiskt matminne! […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.