Middag på Matbaren

Åh vad det var efterlängtat att få gå ut och äta på tu man hand med maken förra helgen. Det blev en toppenkväll  med otroligt god mat, trevlig service och mysig miljö. Bilderna blev inte så där strålande bra med mobilkameran men det är alltid roligare att blogga med bildbevis eller hur?! Och Matbaren ska vi absolut återvända till.

I väntan på maten fick vi en rar liten brödpåse med blandat innehåll. Jag gillart! Vi pratar fortfarande hemma om brödet som serverades på Mathias Dahlgren i november. Det var en fantastisk upplevelse och den här de-luxe-blandningen var helt klart minnesvärd. Dessutom serverades levainbröd senare som ja, jag vet inte vad jag ska säga om det, typ att jamen gå dit och ät.

Som sagt, det blir lite dimmiga foton från middagen och eftersom en del blev i väl dimmigaste laget får det bli ett litet urval om vad vi åt. Jag är väldigt glad över att jag provade tallriken ovan med nässelkräm, vit sparris, murklor, °63 C ägg och ramslök som förrätt. Vi hann med en hel del tallrikar den här kvällen. Kyckling och anka till exempel, men det här är en av dem som jag verkligen vill rekommendera. Jag är inte bortskämd med murklor heller för den delen och de här var toppen.

Menyn på Matbaren är inte indelad i förrätter och varmrätter utan mer som mellanrätter på olika teman. Är man osäker på vad man orkar med så dealar  man och rådfrågar med servitrisen. Hungriga gäster blir säkert nöjda med två varmrätter, en efterrätt och en ostbricka. Maken var tuff och åt tre varmrätter innan han gav sig in på ost och dessert kanske ska tilläggas. Men i hans glädjekalkyl ingick det visst att det kan ta flera månader innan vi har barnvakt igen.

Sedan flaggar jag gärna för Matbarens pepparrotssill toppad med sikrom. Det brynta smöret över potatisen smakade som knäck! Och visst är det en snygg presentation på tallriken ovan?!

Portvin och ost är verkligen något jag gillar. Ostarna är från Vilhelmsdal och burken med nyponmarmelad ville jag helst stjäla med hem! Någon som vet om den är svårt att göra? Eller ännu enklare – vet någon vart man köper god sådan?!

Bådas efterrätter höll en fantastisk klass. Det här är min med vaniljglass, pumpapuré, saltrostade nötter och lite ekologisk rapsolja. Det blev väldigt fin balans smakmässigt och en perfekt avslutning på en fantasisk middagsdate.

Eller riktigt slut var det ju inte. I väntan på notan så bjöds vi på blandat sött enligt ovan. Allt försvann trots att vi egentligen var mer än mätta men det gick inte att motstå så fina godsaker.

Det här var faktiskt en riktigt bra kväll tycker jag. Sedan hann vi med drinkar på F12 Salongen innan vi tog sista tunnelbanan hem till de fantastiska barnvakterna! Tack snälla Kicki och Staffan för att ni höll koll på våra busungar!

12 kommentarer

 1. Bendel

  Tack för rapport! Vilken skön och god kväll ni verkar ha haft. Ute och käkar är jag då och då men alldeles för sällan med maken inser jag.

 2. pipopp

  Kul att läsa!
  Det har inte gått att få ihop barnvakt och ledig tid för oss båda vuxna på en och samma gång än. Matbaren står annars högt på listan.
  Men barnen börjar både bli såpass stora och såpass sams att jag ser ljus i mörkret . Snart kan vi lämna dem ensamma med pizza, chips och en film medans vi föräldrar smörjer kråset på en lyxrestaurang. Antagligen skulle alla bli nöjda med en sådan lördag. :mrgreen:

 3. Charlotte

  Här har ni en frivillig barnvakt nästa gång ni (eller ni som läser) längtar ut på restaurang Jag är 27 och har stor erfarenhet av barn samt goda referenser. !! / Charlotte

 4. Elin

  Bendel, ja vi har nog varit ute på middag a tu man hand utan barn 5 gånger på 3 år, 2 av dessa gånger har jag dessutom varit gravid.

  pipopp, win-win situation kallas det nog, och våra ungarna tyckte nog samma sak i lördags, de var väldigt besvikna över barnvakterna var “borta” i söndags morse… 🙄

  Charlotte, bor du i Bromma är vi intresserade av att veta mer 😛

 5. Bendel

  Charlotte, jag vill också veta mer om dig! 🙂

 6. Pytte

  Sådana här inlägg gör ju att allt man äter kommer att besudla smaklökarna fram till den dag man får avnjuta maten på Matbaren. Jag. Blir. Så. Förbaskat. Avundsjuk. Gaaah!

 7. Charlotte

  Ok jag är 27 år, har suttit mkt barnvakt under min tid i USA, pluggar neuroscience/ molekylär medicin och bor i Vasastan (men tar mig med lätthet ut till Bromma). Här är min mailadress om ni behöver mig eller vill veta mer: sjoberg.charlotte@gmail.com

  Kan hjälpa till vardagskvällar såväl som helgkvällar (men inte alla.. jag gillar också att gå ut!!)

 8. Maria

  Matblogg OCH barnvaktsförmedling – there’s no end to the possibilities! :mrgreen:

 9. A J

  Hej.

  Matpalatset har man smort kråset på ett antal ggr. Du undrade om det var svårt att laga nyponmarmelad och nej det är mycket enkelt. Det svåraste är ju plockningen samt rensningen.

 10. Charlotte

  Tänkte bara tipsa om ett “nytt” (hmm.. beror på hur uppdaterad man är..) ställe vid Stureplan som heter Story Hotel. deras restaurang har många små roliga “mellanrätter” som lockar till en beställning av flera rätter att dela. Gott nybakat bröd fås med olivolja innan maten, och deras gröna smårätter är ina favoriter hittills; vattenmelon/fetaost- sallad, sparrismed underbar dressing och en annan sallad med rostade grönsaker och courgettte. Tonfisken har jag okså provat och är väldigt bra men mycket liten. Andra rätter som lockar mig men som jag inte hunnit testa är deras lamm, och så samtliga rätter från grillen. Ett mysigt ställe men populärt – så boka bord! Smårätterna ligger runt 100-lappen och stället är därför ett perfekt ställe att gå till om man bara är lite småhungrig och vill plock-äta till ett glas vin.. Bar-delen tycks även ha en bra meny under dagen för lunch. Någon som provat och kan rekommendera andra rätter från menyn?

 11. Gettopp från Vilhelmsdals Gårdsmejeri » Tre tjejer i köket

  […] Först åt vi dem på vår middag på Mathias Dahlgren i höstas och sedan åter igen på Matbaren. Den här gången hittade jag de fina ostarna från Österlen på Vasastans […]

 12. Hej då 2009! » Tre tjejer i köket

  […] jag borde göra igen, rabarberpaj och en tomatsås med citron och honung. Och så hade vi barnvakt och gick till Matbaren. Dit går jag gärna […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.